петък, 18 май 2012 г.

τηγανιτά κολοκυθάκια / Пържени тиквички по гръцки


Рецептата е от гръцкото ми меню за гостуването при Ивана.
Адаптирано от тук


Продукти:
2 тиквички
сол
брашно
вода с лед
зехтин или олио за пържене





Приготвяне:
/В оригиналната рецептата метода е малко по-различен. Там се посоляват и оставят 1 час, след което се овалват в брашно и се потапят във вода. /

Аз ги направих в обратен ред:

Нарежете тиквичките на тънки филийки, /не по-дебели от 5мм/ по дължина.
Потопете ги в студената вода.
Загрейте олиото.
Извадете тиквичките от водата. Посолете ги.
Потопете ги в брашното хубаво и ги изтръскайте от излишното количество.
Изпържете ги от двете страни в загрято олио.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина и ги сервирайте веднага.



Тези са от "обяд по гръцки"



За да не правя отделна публикация добавям тук, тиквичките, които приготвих по оригиналната рецепта/ вода -  брашно - вода/.  Приготвени по този начин, стават по-хрупкави.





Нарежете тиквичките на тънки филийки,или кръгчета /не по-дебели от 5мм/ по дължина.
Потопете ги в студена посолена вода, добавете и лед.
Оставете ги да престоят 1 час.
Извадете ги и ги отцедете.
Загрейте тиган със зехтин.
В купа налейте вода и добавете кубчета лед.
Потопете тиквичките първо в брашно, след това веднага за секунда в ледената вода и веднага ги пуснете във зехтина. Внимавайте да не се изгорите!
Изпържете ги от двете страни в загрят зехтин.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина и ги сервирайте веднага.









3 коментара:

  1. Катенце, тези дни в заведение поръчвахме такива тиквички!
    И правилно съм се сетила как стават!
    Обратното потапяне, което правиш е по-добро!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,сега ги почвам и аз...тези дни ги ядох в Хепи и много ми харесаха.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, притеснявах се да не пръскат, затова обърнах реда на приготвяне. Наистина се получиха хрупкави тиквички, трябва обаче да се консумират веднага и да не се похлупват, за да не омекнат. Въпреки, че по нашия начин като си ги пържим, са меки и пак са ни любими:).
    Живе, ако знаеш някоя тънкост, ще се радвам да споделиш:). В Хепи не съм пробвала, но в Дряново ни сервираха такива. Гледам, че в Гърция ги режат и на колелца и на дълги филийки, кой както обича:)

    ОтговорИзтриване