Страници

Пържени тиквички по гръцки

Дата на публикуване: 18.05.2012 г.
Дата на обновяване: 19.07.2019 г.



М

оже би една от първите рецепти, които всеки би искал да приготви у дома си, след пътуване до Гърция е именно рецептата за Пържени тиквички по гръцки. Това, което различава тези тиквички от класическите пържени тиквички, основно е във хрупкавата обвивка, както и че се пържат в зехтин. Тайната на тази външна обвивка се състои в метода на паниране, като за целта тиквичките се нарязват, престояват в ледена и посолена вода, топят се в брашно, след това в ледена вода и се пържат. Първоначално пропусках стъпката с последното потапяне във вода, защото се притеснявах да не пръскат, но с течение на времето свикнах и вече ги приготвям само по този начин.





Пържени тиквички по гръцки/ Kolokythakia Tiganita


Адаптирано от тук

Продукти:
2 тиквички
сол
брашно
вода с лед
зехтин за пържене

  

Начин на приготвяне на тиквички по гръцки:
Тиквичките се нарязват на тънки филийки, или кръгчета (не по-дебели от 5мм). Може да се нарежат много на тънко с белачка за зеленчуци или специално ренде и да се получат като чипс.
Потапят се в студена посолена вода, добавя се и лед. Оставят се да престоят 1 час. Изваждат се и се отцеждат.
Загрява се дълбок тиган със зехтин. Аз работя на степен 7 от 9 на котлона.
В купа се налива вода и се добавят кубчета лед.
Тиквичките се потапят в брашно, след това се топват за секунда в купата с вода, леко се тръскат и веднага се пускат в горещият зехтин. Внимава се, защото е възможно да пръскат! Тиквичките се пържат от двете страни до златисто.
Изваждат се върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина и се сервират веднага. Чудесен дип към тях е Дзадзики.

    

Първоначално правех тези тиквички, като пропусках топенето във вода непосредствено преди пърженето, просто защото се страхувах да не пръска. Ето така изглеждат пържени по метода: потопени в подсолена вода - натопени в брашно - пържене, които бях приготвила за едно от гръцките ми менюта. И по този начин също са вкусни и приятно хрупкави:

  




4 коментара:

  1. Катенце, тези дни в заведение поръчвахме такива тиквички!
    И правилно съм се сетила как стават!
    Обратното потапяне, което правиш е по-добро!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,сега ги почвам и аз...тези дни ги ядох в Хепи и много ми харесаха.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, притеснявах се да не пръскат, затова обърнах реда на приготвяне. Наистина се получиха хрупкави тиквички, трябва обаче да се консумират веднага и да не се похлупват, за да не омекнат. Въпреки, че по нашия начин като си ги пържим, са меки и пак са ни любими:).
    Живе, ако знаеш някоя тънкост, ще се радвам да споделиш:). В Хепи не съм пробвала, но в Дряново ни сервираха такива. Гледам, че в Гърция ги режат и на колелца и на дълги филийки, кой както обича:)

    ОтговорИзтриване
  4. Любими! Аз ги правя по втория начин- вода-брашно-вода, въпреки че понякога пак омекват мъничко:(

    ОтговорИзтриване