Неслучайно Феята от "Пепеляшка" избира да превърне тиквата в карета... Този сезон в блоговете се нагледах на какви ле не красоти и вкусотии точно с тиква.
Затова и аз избрах тази интересна и непозната досега за мен тиква Хокайдо, за да я включа в едно интересно меню. Такава красавица е, че отначало мислех, че е декоративна, после установих, че е много вкусна.
Включих я в меню за двама:
Предястие - Печена тиква Хокайдо с млечен сос
адаптирано от: www.flickr.com - Roasted Hokkaido
Продукти:
Няколко резена тиква Хокайдо
Мед, горчица, сол
Сос: кисело мляко и мента или джоджен
Приготвяне:
Поставете филийките Хокайдо в тава с малко вода.
Полейте ги със сместа от горчица, мед и сол.
Запечете ги в загрята фурна на 200 градуса за 25 минути.
Разбъркайте киселото мляко със ситно нарязаната мента или джоджен и полейте върху тиквата.
*Заедно с предястието може да приготвите и десерта.
Крем супа с Хокайдо
Приготвих я както стандартно приготвям крем супите. Зеленчуците, които избрах са картофи и тиква.Продукти:
Няколко няколко резена тиква Хокайдо
2 картофа
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. вода
За сервиране:
домашни крутони
тиквено олио
сметана
Приготвяне:
Сварете тиквата и картофите нарязани на кубчета във водата, за около 20-30 минути.
Ако водата е много, отлейте. Прясното мляко допълнително ще разреди супата.
Пасирайте сместа и добавете прясното мляко.
Оставете за 5 минути на котлона.
Сервирайте с крутони, приготвени от филийки хляб, нарязани на кубчета и запечени в намаслен тефлонов тиган на котлон.
Поръсете с тиквено олио и течна готварска сметана.
Основно - Пълнена тиква Хокайдо с пиле, манатарки и сметана
Приготвих едно много любимо в къщи ястие от пиле, гъби и сметана, което сложих в тиквата и запекох заедно с нея.
Продукти:
1/2 тиква Хокайдо, изчистена от семки
1 голямо пилешко бутче (горна и долна част)
няколко, нарязани на кубчета манатарки
1 глава лук
сметана, готварска течна
Приготвяне:
Обезкостете бутчето и го нарежете на кубчета.
Запържете го в тиган с олио на котлон докато остане на мазнина и започне да се зачервява.
Извадете го, поставете го в тиквата.
В същата мазнина поставете лука, нарязан на полумесеци, докато омекне и започне да се оцветява в карамелено.
Извадете го и го поставете в тиквата.
В същата мазнина сложете гъбите и ги изпържете до леко златисто.
Сложете и тях в тиквата.
Отлейте мазнината и в същия тиган изсипете сметаната и оставете за 1-2 минути на котлона.
Изсипете сметаната в тиквата, разбъркайте.
Поставете тиквата Хокайдо в тава, с малко вода и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час.
Извадете и сервирайте, като разрязвате на резени.
Десерт - Печена тиква Хокайдо с орехи, мед и стафиди
Десерта- класика печена тиква.Продукти:
Няколко резена тиква Хокайдо
мед, орехи, стафиди
Приготвяне:
Подредете филийките тиква Хокайдо в тава с малко вода.
Поръсете ги с начукани орехови ядки, стафиди и мед.
Запечете във загрята на 200 градуса фурна за 25 минути.
* Ако използвате друг вид тиква, или пък е нарязана на по-едри парчета е възможно времето за печене да се увеличи. Може да използвате и алуминиево фолио.
Нестандартно, както винаги,безспорно вкусно и накрая но не на последно място топло романтично с тези цветове!
ОтговорИзтриванеБравимисо Бонбонке!
Прегръщам те силно*)
За всекиго по предложение с тиква представяш, Кате. Всичките варианти ми харесват. Не съм опитвала никога такава тиква, но гледайки как изглежда печена се замислям дали да не я потърся.
ОтговорИзтриванеСнимките изглеждат убийствено апетитни!!!
Усмихнат ден, Бончо :)
Ммм, това е нещо много вкусно, страхотно изглежда и снимките ти са великолепни! Прегръдка, Бонбон!
ОтговорИзтриванеНаправо останах безмълвна пред тази оранжева феерия,Кате!Изключително съм впечатлена от цялото меню и всичко ми допада от първото до последното предложение!Жалко,че у дома съм единствен фен на тиквата и не мога да се развихря така пълноценно като теб,страхотно вкусно е всичко!
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка и хубав ден!
Вкусно, цветно и невероятно идейно меню, Кате! Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеКате, паднах си по пълнената с пиле :)
ОтговорИзтриванеВсички преложения са много изкушаващи!
Поздрави сърдечни, с пожелания за хубав ден!
Кате,заплени ме.........Направо се се чудих коя рецепта първо да прочета/на десерта ли,на супата ли,....на основното ли(:/Станах разногледа както се казва:)))))Всичките си ги запазих в списъка- предстоящи ястия!Прегръщам те магьоснице:)))!
ОтговорИзтриванеПрекрасно, прекрасно меню! но как влязох в момент, когато съм умряла от глад..сега с какво ще си заситя чревоугодническата душа не знам, ни хокайдо имам, ни дори и простичка манджица! Изкусителка такава!
ОтговорИзтриванеCandy, зави ми се свят от това богато и вкусно меню! Много интересни предложения виждам тук и те поздравявам за труда, да ни представиш тиквата в различни светлини. За мен някои от тях са си направо табу :)), но признавам, че от любопитство бих опитала всичките. Хубав ден, мила!
ОтговорИзтриванеМммммм, Кате разкошни предложения, фаворит ми е с пиленцето и гъбките!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кате, страхотни са рецептите ти за хокайдото. Нали знаеш, че и аз съм им фен.
ОтговорИзтриванеИмам още 3-4 тиквета и си набелязах рецептата за тази, която е напълнена с пиле.
Все се каня да опитам и супа. Ето, имам рецепта под ръка.
С удоволстиве забелязвам, че имаш като моите много любими зелени чинии.
Пожелавам ти хубав ден.
Чудесно тиквено меню Кате!И каква сладурска тиква:)Снимките ти са прекрасни , слънчево оранжеви!
ОтговорИзтриванеЗа мен един резен печена тиква с мед, орехи и стафиди ако може:)
Силна прегръдка за хубав ден!
Изкушаващо меню! Всички предложения ми харесват, необичайно ми е само първото, по отношение на съставките.Просто трябва да опитам!
ОтговорИзтриванеВ това мрачно при нас време, слънчевите ти снимки идват тъкмо навреме!
Прегръдки и приятна вечер!
Отлично меню! Все вкусни ястия и отлично презентирани! Браво Кате!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала тиква Хокайдо. Какво е по-различното във вкусът й от друга, хубава тиква?
Катенце неуморна си душо!Толкова хубаво и апетитно изглежда тази тиква ,че се олях пред монитора.
ОтговорИзтриванеВсичко което си ни предложила е зашеметяващо!
Силни прегръдки от мен!
Кате, чудесно меню!
ОтговорИзтриванеХаресвам много тиквата в солен вариант!
Идеите и снимките ти са чудесни!
Прегръдка!
Красиво, вкусно и омайващо е всичко, Кате. Да тези тикви са много вкусни и това, което им е хубавото е, че не са големи, дори има толкова малки, които са за една порция. Ти си се справила прекрасно. Снимките ти са перфектни. Насладих се на неочаквано, но изпълнено с галещи небцето приказни ястия. Дори и феята да ги беше докоснала с вълшебната си пръчица, не би успяла да се справи по-добре!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една спокойна и приятна вечер, Кате!
Бонбон, страхотни предложения! Човек да се чуди от кое да почне! Прекрасно е всичко!
ОтговорИзтриванеДобре, Бонбон!!!!
ОтговорИзтриванеОткъде толкова тикви:)?
И се нави сама да я нарежеш и напълниш, без да си отрежеш 2-3 пръста?;) Само за това заслужаваш овации. А после за вкусът вече се покланям.
Прекрасно меню за двама- убедена съм имали сте страхотна вечер!
Разкошно меню и май не е само за двама :)) Много вкусно изглежда всичко и предвид това, че видях етикета на Шпар ... дори на екскурзия като отидеш не се спираш Кате, опасна си !
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и отивам да наваксам, че съм изпуснала тези дни :)
Кате, много изкушаващи са всичките ти невероятни гозби!
ОтговорИзтриванес горчица не ми е хрумвало да я комбинирам-ще пробвам. впечатлих се много от гъбеното предложение!
здравейте,пробвах да направя тиквата с мед и орехи и не се получи ,нито се опече за 25 минути,нито на вид не изглежда така апетитно като на снимката.Предварително трябва ли да сложа фолио на тавичката и след това да я запека,може ли за подробности за да докарам желания резултат:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не знам каква тиква сте използвали, може би зависи от вида на тиквата. Но тази наистина се изпече за толкова. Имам още две рецепти в блога за печена тиква:
ИзтриванеЕто тази е за обикновена тиква и е с фолио, печенето е по-дълго: http://mycandykitchen.blogspot.co.at/2011/10/blog-post_4057.html
А тази също е с Хокайдо, но не нарязана на парчета, а разрязана на полувина
http://mycandykitchen.blogspot.co.at/2013/10/blog-post_14.html
Може би има значение колко са големи парчетата и каква е тиквата. Предполагам от това зависи, но тези две рецепти, мисля, че ще ви свършат работа. Съжалявам, че така се е получило, пожелавам ви успех и сега ще коригирам в рецептата, евентуално че може да е необходимо и повече време. Приятна вечер!