четвъртък, 17 януари 2013 г.

Световни класики: Салтимбока ала романа / Saltimbocca alla romana


Сигурна съм, че като чуете "салтимбока" се сещате за Пепчо!:) При нея има толкова вариации на тази тема, и всичките от апетитни - по-апетитни.
Изгледах няколко видеа и ето и моите изпълнения със телешко и свинско месо:





Телешко салтимбока


Продукти:
количеството е относително и може да бъде променяно според желаното количество краен продукт

телешко месо / контрафиле, бон филе, вайсбрат/, 750 - 900 гр
листенца салвия / по 1 или 2 за всеки котлет/
прошуто крудо около 200 гр -/ по 2 парчета за всеки котлет/
50 гр краве масло
50 мл зехтин

сос:
100 мл Марсала
50 мл Бульон телешки


Нарежете месото на тънки филийки.
Леко начукайте през прозрачно фолио.


Поръсете малко сол.
Поставете върху всяко парче месо по 1 лист салвия и парчета от прошутото.



Отново начукайте леко през фолио.
Загрейте тиган със зехтин и краве масло.


Потопете месото в брашно, изтупайте излишното количество и го изпържете от двете страни.


Извадете месото и в същият тиган налейте Марсала и оставете да се изпари за няколко минути. Добавете бульона. Оставете да се вари за няколко минути.


Добавете месото в соса и поднесете!




Салтимбока със свинско бонфиле - по същият метод:







6 коментара:

  1. Предполагам, че и с двата вида месце е доста вкусно. Аз на Нова година го правих с пилешко и беше много, много вкусно :)

    С пожелание за усмихнат ден, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дзак, Кате :)) наглеждам си те аз. А то какво имало днес тук!
    Страхотно предложение, бих казала - любимото ми! С всичките видове меса го обичам :))) да пробваш и ти и рибката и пилешкото.

    ОтговорИзтриване
  3. Una receta exquisita, llena de sabor y aromas. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  4. Като прочетох "салтимбока" и аз се сетих веднага за Пепа :)
    Кате, така апетитно си ги поднесла, че само се облизвам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми харесва :). Правила съм само с пилешко, но като гледам твоите предложения определено ще пробвам и с дуги меса. Поздрави!

    ОтговорИзтриване