понеделник, 4 март 2013 г.

Лилаво-червено меню

Това меню приготвих преди време. В проекта Кикоман споделих една от рецептите. Днес ще споделя и останалите. Тематично, различно и много вкусно се получи. С интересни продукти и не толкова популярни комбинации.
Главните участници в менюто са: Кумато, Радичио, Лилави картофи, Червени банани.


Териаки салата с Радикьо(Радичио) и авокадо



Салатата от проекта Кикоман.
Идеята: На пръв поглед една горе-долу позната салата, но с добавка на авокадо, овкусена с Териаки Кикоман и вместо стандартни домати използвам Кумато, вместо салата - Радикьо(Радичио). И вече не е стандартна салата:).





Продукти:
За всяка порция са необходими:
1/2 авокадо
1 Кумато
1/2 Радикьо(Радичио)
1 ч.л. Териаки Кикоман
1 с.л. натрошено козе сирене
1 ч.л. сок от лайм
1 с.л. зехтин



Радикьо(Радичио) с бекон и синьо сирене


Това чудо го опитвам за пръв път самостоятелно. Опитвала съм го само в  салати. Предястието в което го включих е много интересно.
Адаптирано от: kalamazoogourmet - grilled-radicchio-salad, с малки изменения.


Продукти:

Радикьо(Радичио)
зехтин
бекон
кедрови ядки
дресинг:
1/2 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. тъмен балсамико
2 с.л. мед
синьо сирене

Приготвяне:
Нарежете Радикьото(Радичио) на четвъртинки.
Всяка четвърт намажете леко със зехтин и запечете на загрят грил тиган от всички страни за около 5 минути общо.
Разбъркайте продуктите за дресинга.
Поставете в чиния радичио, полейте с дресинг и поръсете с запечени кедрови ядки и парченца бекон.


Пилешко роле с радичио


Страхотна рецепта, която открих при:

Martha Stewart

Може да се импровизира с плънката, но начина на обработка на месото да се запази, защото наистина става много крехко, сочно и вкусно!


Продукти:
2 пилешки филета
1 малка глава Радикьо(Радичио)
3 с.л. масло
2 с.л. зехтин
сол
гъби, използвах манатарки / в оригинал са шийтаке/
1 глава лук
1 с.л. салвия, нарязана на ситно
черен пипер
1/2 ч.ч. Марсала
2 с.л. настъргано сирене, използвах козе / в оригинал - моцарела /
10 малки перлени лукчета / пресни, замразени или от консерва/
1/4 ч.ч. пилешки бульон

* В рецептата на Марта Стюарт има и пилешки дроб


Приготвяне:
Направете разрез с нож на филето, не до края, така, че да се разтвори като пеперуда.
Разрежете и другото филе.
Начукайте с дървено чукче.
Увийте във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник

Пригответе в купа вода с лед.
В друг съд сложете вода на котлон със сол да заври и пуснете в нея листата от Радикьо(Радичио) за 30 секунди, извадете ги и ги сложете в ледената вода.
Извадете ги и ги отцедете върху домакинска хартия.

В тиган на котлон сложете 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин да загреят. Добавете ситно нарязаният лук. Запържете на средна степен, добавете гъбите, салвията, сол и черен пипер и пържете, до омекване. Налейте 1/4 ч.ч Марсала и оставете да се вари, до изпаряване на течността.

Извадете филето от хладилника и го разстелете. Посолете и поръсете с черен пипер.
От едната страна поставете плънката с гъбите, до нея сложете нарязаните листенца Радикьо(Радичио), и след това настърганото сирене. Навийте на руло, опаковайте във фолио и оставете в хладилник за 1 час.



Извадете филетата от хладилника и отстранете фолиoто. Може да ги вържете с кухненски конец или забодете с клечки за зъби.
Загрейте в тиган 1 с.л. зехтин и 1 с.л. масло.
Сложете пилето и перлените лукчета. Обръщайте пилето да се запечата от всички страни, до светло златисто. Добавете останалата 1/4 Марсала. Варете 30 секунди.
Прехвърлете ролетата в тава и полейте със соса и лукчетата. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 230 градуса за 15 минути.
Извадете ролетата и ги сложете в загрят тиган, с 1 с.л. зехтин и 1 с.л. масло и нарязани гъби и печете на котлон до златисто.
Премахнете конеца от ролето и сервирайте с гъбите, лукчетата и картофи ветрило.

За картофи ветрило: измийте добре пресни картофи, ак оса стари ги обелете. Нарежете ги на филийки, но не до долу, в процепите посолете и поставете парченца масло. Изпечете във фурна на 180 градуса, може с фолио, може и без. Аз ги пека различно.



Карамелизирани червени банани:


Странни ми се видяха тези червени банани и реших да опитам. Обаче се оказа, че тези банани се консумират само сготвени, просто не стават за ядене сурови, много твърди и имат вкус на зелен банан. Иначе като се сготвят стават като другите.
Аз ги карамелизирах, просто защото не знаех на какво друго да ги сготвя. Мислех да ги панирам, но не бях сигурна, дали ще омекнат.


Продукти за всяка 1 порция:
1 червен банан
2 с.л. захар меласа
2 с.л. краве масло

карамелизиран кокос

Приготвяне:
Нарежете бананите по дължина на 4.
Загрейте на средна степен краве масло в тиган да се разтопи.
Добавете бананите и ги пържете до омекване от двете страни.
Внимавайте да не загори маслото!
Добавете захарта меласа и разбъркайте.
Оставете за няколко минути на котлона да се карамелизират бананите.


10 коментара:

  1. Интересно, красиво и напълно ново за мен (от към очаквани вкусове) лилаво-червено меню! С удоволствие бих разнообразила кухнята с предложенията ти, Кате! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са новите ти предложения, Кате -
    всичко изглежда красиво колоритно и апетитно вкусно представено.
    Много оригинална идея за лилаво-червеното меню -
    поздравления и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова вкусни и необичайни неща си приготвила Кате!Виждала съм мини бананчета, едни такива, като за кукленско парти...:)
    Но не бях чувала за червени банани.
    Желая ти много хубава пролетна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересни предложения, Кате!
    Еее не бях виждала червен банан :)
    Намеря ли, ще взема, защото карамелизирани обичам.

    ОтговорИзтриване
  5. Много оригинални и необичайни предложения. Поздравления и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ein aussergewöhnliches Menue hast du da gezaubert.......sieht sehr appetitlich aus.
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, благодаря за интересната, полезна и нова информация. Чудесни ястия си ни поднесла.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Tiene un aspecto muy bueno me encanta ,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички, нека да е цветна новата седмица!:)

    ОтговорИзтриване