петък, 15 март 2013 г.

Царският хълм Царевец и една вкусна българска рецепта


Днес ще се изкачим на високо и ще надникнем назад във времето, този път зад дебелите каменни зидове на крепостта Царевец.
Едва ли има турист, който да е бил в Търново и да не е посетил този обект. Невъзможно е да го подминеш, нито пък да не го забележиш, още по-невъзможно е любопитството за тайните които крие да ни остави далеч.
Няколко пъти сме го посещавали и всеки път откривам различни неща, това е едно от местата, които не биха ми омръзнали.
Реших да му отделя специално внимание в тази публикация и това е следващата ни спирка от дестинация Търново.






Най-ранните данни за обитаваното на хълма датират от каменно-медната епоха. В последствие се развива и през бронзовата и желязната епохи.
Постепенно се създава старобългарско селище, което се разраства с жилищни и други постройки. От 12 в. селището е укрепено с крепостни стени, кули, порти. Изграждат се Дворцов и Патриаршески комплекс, а Търновград става столица на България.
Главният вход се състои от 3 поредни порти, оформени са улици около крепостните стени.







Вижте само дебелината на стените!


Разходката из вътрешността на крепостта е просто невероятна, толкова сгради, толкова много история на едно място!





Разходката ни беше придружена и от звъна на камбаните.




На най- високото място на хълма се издига Патриаршеската катедрала "Св. Възнесение Господне".


Отсреща се вижда Трапезица:





А панорамните гледки към днешно Търново са неповторими.







И понеже обещах една вкусна българска рецепта - ето я и нея:

Телешко стомна кебап


Рецептата я имам от няколко години от моя близка, тя пък я има от нейна близка и така не знам на колко години е рецептата, но е много вкусна. Разглеждала съм доста рецепти за телешко стомна кебап и всичките се различават с нещо.

Продукти:
Телешко месо /с кокал, около 600 гр/, може и повече / използвам телешки гърди/
2 глави лук
3 червени чушки
1 буркан с домати 400 гр / или пресни нарязани домати
1 с.л. брашно
чубрица
джоджен - сух или пресен
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. зехтин


Сварете месото. Обезкостете го.
Изсипете мазнината в глинен гювеч.
Отгоре нарежете лука на полумесеци.
Нарежете и чушките на кръгчета или лентички.
Добавете свареното, обезкостено месо и отгоре изсипете доматите, добавете подправките, солта и брашното, размито с малко студена вода.
Разбъркайте всичко внимателно. Поставете капака и запечатайте отворите и покрая с тесто, приготвено брашно и вода, да стане на гъста каша.


Сложете гювеча във фурна, включете на 150 градуса, докато загрее, след това увеличете на 180 градуса и печете около 1 1/2 час.


Още за Търново може да прочетете тук:

Музей на восъчните фигури
Разходка до Търново
Арбанаси

19 коментара:

  1. starovremenskata arhitektura vinagi me e privliçala,a sega pogledni kakvo e naokolo,prekrasni snimki ,a stomna kebap e mnogo hubavo yadenetezi dni mi minava prez um da si kupya golyam güveç,davidim koga şte se sreşnem .

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки и разходка по вълнуващи места! Поздравления и за стомна-кебапа,изглежда толкова вкусен! Хубав петък, Бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно място за разходка е Царският хълм, но толкова отдавна не съм била там!
    Благодаря за виртуалната разходка Кате и за вкусното българско ястие :)
    Имаме толкова много неща с които да се гордеем че сме българи!И красиви кътчета и вкусни гозби!
    Благодаря за споделеното с прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна разходка из Царевец !
    Много хубави панорамни снимки на Велико Търново си направила!
    Рецептата е чудесна,Кате!
    Хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Част от сърцето ми е в Търново, много обичам този град. Атмосферата там не съм я усещала на никое друго място. Има някаква магия.
    Благодаря за подарената емоция и спомени, Кате!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна разходка, а рецептата е чудесна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Любимо мяссто! А ястието е със страхотно име:)

    ОтговорИзтриване
  8. Катенце, много обичам да се разхождам виртуално с теб. Успяваш да хванеш духа на всяко място, а в комбинация и на вкусна рецепта, пътешествието винаги си заслужава. Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Лелееееееееее..... , Кате,.... колко топлина ми подари с тази публикация и ме върна за кратко в България! Много приятно ми стана!!!Вече от 2 години и половина не съм си ходила в България и.... носталгията ми е.... постоянна спътница! Но.... ако си отидем това лято, непременно и аз ще посетя това местенце! Много обичам този град!Направила си прекрасни снимки!!!И.... гювеча изглежда вълшебно, голяма майсторка си! Желая ти слънчев и незабравим Уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Насладата е пълна при теб,Кате!И ни разходи,и ни нагости с чудна,ароматна и много вкусна гозба!Прегръдка и хубави почивни дни,слънце!

    ОтговорИзтриване
  11. Обичам да пътувам с теб, Кате!
    Много оригинален похват за публикуване използваш -
    познавателен, емоционален и гарниран с подходящата, изкушаваща и автентична рецепта.
    Поздравления и благодаря за удоволствието от разходките и този любим мой град,
    много усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, много ми беше приятно да разгледам Царевец и музея с восъчните фигури с теб :)
    Вече много, ама много ми се иска да видя този красив български град и със собствените си очи.
    Много е апетитно това телешко. Ще го пробвам някой път.
    А сега във фурната имам пиле с масълце :)
    Прегръдки и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Катюша, сладка моя , благодаря ти за тази публикация :*! Търново е неповторим ! Чудесен кебап ,ще го направя ,че много вкусно изглежа в чинийката!
    Целувка и хубав уикенд ,мила !

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за чудесната разходка Катенце и за вкусната и ароматна гозба :)
    Прегръдки и хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Отново чудесна разходка!
    Кебапът е невероятен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Бонбон,
    когато тази хубава дневна разходка, успее да се съчетае с едно вечерно светлинно шоу, а после има кой да ти сервира подобна вкусна гозбица, мигът е запомнящ се. Понеже то1ка 1 и 2 ги изпълних, чакам си порцийката от кебап;))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Пак на чудесно местенце ни разходи, Кате! Толкова е вълнуващо да странства човек с теб и с твоята камера! Обичам безкрайно такива места, крепости, замъци... Но, обичам да оставам там за по-дълго, и то сама. А, ако се случи ден с малко посетители съм направо щастлива - малко е егоистично това, но така се отпускам, на тишина, приседнала на някой камък, рееща поглед в далечината лесно се пренасям във времето. За такива моменти давам... е, не всичко, но много! :) Благодаря ти, мила!
    Кебапът е идеален!

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотно място е Търново! Много искам да го покажа на сина ми и вече няколко пъти правим планове за тази дестинация, но все нещо се проваля. надявам се един ден наистина да успея да го заведа там. Благодаря за разходката и вкусната гозба :).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесно представяне на Царевец, Кате! Винаги ми е приятно да видя познати места през други очи - винаги виждам нещо ново, останало незабелязано. И рецептата е една от най-добрите български. Яла съм заешко и свинско, но телешко стомна още не. Така, че ще опитам с удоволствие! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване