понеделник, 10 февруари 2014 г.

Разядки и мезенца с нахут, тахан и авокадо


В тази публикация събрах няколко рецепти. Главни герои: тахан, нахут и авокадо:)Прекрасна нова седмица от мен!


Крекери
по рецепта на Мъхчето. Мъхче, благодаря ти за тези вкусни мезенца!
Промених видът/видовете:)/ на брашното, понеже такива имах в къщи.



Продукти:

1 1/2 ч.ч. брашно смес / царевично брашно, бяло брашно, оризово брашно, царевичен грис/
1 ч.л. бакпулвер Др Йоткер
1 ч.л. Хималайска сол

4 с.л. зехтин
50 мл вода

За поръсване:
червен пипер
суха мащерка или други подправки




Приготвяне:

Пресейте брашната в купа заедно с бакпулвера и солта.
Добавете зехтинът и водата и омесете гладко тесто. При нужда добавете още малко вода.
Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и го приберете в хладилник за половин час.
Разточете тестото на леко набрашнена повърхност тестото на кора с дебелина 2-3 мм.
С остър нож или къдраво ножче нарежете квадратчета, пръчици, или каквито фигурки желаете.
Набодете крекерите с вилица и ги поръсете с подправките.
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути или докато се зачервят.


Печен нахут
Рецепти за печен нахут има много. Технологията общо взето е една и съща: нахута се вари, подсушава, овкусява със сол и подправки и се пече.



Ето и рецепта, малко по-подробно:)

* Може да не използвате зехтин, така ще стане по-хрупкав.

Продукти:
нахут
подправки: черен пипер, кимион, къри
хималайска сол
зехтин




Приготвяне:
Накиснете нахута в студена вода за една нощ.
Изцедете го, измийте и подсушете добре.
Овкусете го със зехтин, хималайска сол, кимион, къри и черен пипер. Разбъркайте добре.
Застелете в тава хартия за печене и изсипете овкусеният нахут.
Изпечете го във фурна на 180 градуса за около 1/2 час, а може и за малко повече.




Тахини с Авокадо
Рецептите за: Авокадо хумус и Авокадо тахини са доста популярни, разбира се при всички е представена по различен начин.
Аз направих Авокадо тахини:) като към тахана, добавих пасирано авокадо, по тази рецепта: фалафели, хумус, тахини


Ориетировъчни продукти:
5 с.л. сусамов тахан / тахини
сокът на 1/4 лимон
скилидка пресован чесън
2-3 с.л. вода
По желание сол и подправки/кориандър, червен пипер, черен пипер/
Авокадо - около 1/2

Приготвяне:
Разбъркайте в купа с вилица / или пък с пасатор/ таханът, пресованият чесън, лимоновият сок и по желание солта и подправките
По мъничко добавяйте от водата и бъркайте непрекъснато, до хомогенност, добавете пасираното авокадо и разбъркайте добре.
Ако го поднасяте така, може да го полеете със зехтин.






12 коментара:

  1. Прекрасен старт на седмицата, Кате, страхотни неща предлагаш -
    харесах палачинките, а комбинацията на тахан, авокадо и нахут е сред любимите ми.
    Чудесно изглеждат крекерите, печеният нахут, а тахинито - неустоимо...
    Много апетитно и вкусно рано сутринта.
    Сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Комбинацията от трите става не разядка, а наядка:) Хубава седмица,Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кое от кое по-вкусно предложение-изкушение! Прекрасна нова седмица, Кате! ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,бих си хапнала от това вместо основно... Чудесно! :)
    Хубава неделна вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Всички видове разядки ми харесаха. Отдавна се каня да приготвя по някакъв начин нахута, който си стои в долапа ми. И ето на - рецептата сама дойде при мен.
    Благодаря, Кате. Пожелавам ти успешна седмица.

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, много ми се иска да приседна на тази маса :) нахут не съм пекла и бих опитала с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно изглеждат и крекерите,и печен нахут, обожавам го и разядката ми допада много,особено с вкусни крекерчета.Хубава седмица,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, чудя се от кое първо да си взема, всичко е повече от чудесно. Магьосница си ти. целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. Пак колекция чудесни предложения,Катинка!
    Обаче крекерите как си ги нарязала,свалям ти шапка-сякаш не човек,а машина го е правила,толкова са съразмерни и точни.От трите те ме грабват най-силно и ти отмъквам една шепичка!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен подбор на продукти :) Определено ще пробвам крекерите. Хубава седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, днес си поднесла само неща, които обожавам! Как пък не сложи и нещо, което да не ме облизва! Крекери, тахини топеница, печен нахут... направо станах разногледа! :) Очарована съм! Често си правя версии на тези неща и знам прекрасно за какви вкусотии идва реч при теб! :)
    Прегръдка и усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни рецепти! Намигнаха ми много крекерите на Марта и тахинито :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване