Страници

Меню с кестени


Безпорно едно от най-вкусните изкушения на есента е кестена. Преди време публикувах рецепти за печени и варени кестени, които са и най- популярните начини за консумация: http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html
Днес ще ви предложа нашето кестеново меню, за което вече публикувах рецептите, но обещах да ги предложа и в раздел "Меню".


Крем супа с кестени



Продукти:
500 гр обелени сварени кестени
5 ч.ч. бульон/ пилешки или заленчуков/
4 с.л. краве масло
2 моркова
1 ябълка
червен пипер
черен пипер
1/2 глава лук

Приготвяне:
В тенджера разтопете маслото и добавете ситно нарязания лук, моркови - на кръгчета, ябълка на малки кубчета. Запържете ги до промяна на цвета за около 10 минути, като ги разбърквате.
Добавете кестените, нарязани на дребно, черния и червения пипер.
Добавете бульона и оставете да се вари 20 минути на отворен капак.
Пюрирайте супата, докато е гореща.

телешко с кестени


Второто предложение от кестеновото меню е основното - телешко с кестени.
Продукти:
1/2 кг телешко месо, нарязано на кубчета
брашно за овалване на месото
1 глава лук, наситно
300 мл зеленчуков бульон
200 гр сварени и обелени кестени
2 моркова, нарязани на кръгчета
150 мл червено вино
олио

Приготвяне:
Потопете кубчетата месо в брашното и ги запържете в олиото, докато покафенеят.
Добавете лука и го пържете докато промени цвета си, да омекне.
Налейте виното и бульона и оставете на слаб огън под капак да къкри за около 1 час.
Добавете морковите и кестените и оставете още 1 час на слаб огън на затворен капак.

шоколадов сладкиш с кестени


И на финал - десерта разбира се!:) Основата на този сладкиш е от Йоли: http://yoli-www.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html. Йоли сладкиша е прекрасен, Благодаря!

Продукти:
500 гр пюре от кестени/ сварени или печени пасирани кестени/
150 гр захар
90гр краве масло
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
2 с.л. ром
2 ванилии

за глазурата:
100 гр черен шоколад
200 гр течна сметана
кедрови ядки
бял шоколад
стафиди, накиснати в ром

Сложете в съд 100 гр захар, пюрето от кестени и кравето масло. Пасирайте до гладкост.
Прибавете жълтъците, ванилите и рома. Разбъркайте добре.
В друг съд разбийте добре белтъците на сняг и постепенно към тях добавете останалата захар.
Внимателно и по малко ги добавете към кестеновата смес, като използвате метода/загребване-обръщане-загребване/.
Намаслете и набрашнете тава с диаметър 24 см и изсипете сместа вътре.
Печете в предварително загрята на 140 градуса фурна, за 40 минути.
Извадете и оставете добре да се охлади.
В съд на котлон загрейте сметаната почти до кипване. Отстранете я от огъня и добавете начупения на парченца черен шоколад. Разбъркайте добре и оставете леко да се охлади.
Изсипете я върху охладения сладкиш. Отгоре поръсете с кедрови ядки и стафиди, предварително накиснати в ром.
Полейте с разтопен бял шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар