Страници

Коледни френски макарони


Коледа наближава, а какво е празник без нещо специално. Аромат на портокали, елхи, джинджифил, пъстри витрини, украсени елхи, подаръци... Всички тези неща придават празнична атмосфера месец преди празника. Може би точно затова е любим на всички. В дните на очакване приготвяме всеки ден различни ястия и сладкиши. Първото ми Коледно предложение е за френски макарони.
Те са като малко бижу, приготвянето им е сложна процедура, изисква търпение и точност. Не претендирам, че моите макарони са перфектни, но успях донякъде да им облека тези полички:). Вътрешността им беше с мека текстура, отвън бяха с хрупкава яйчна черупка:)и си имаха полички - минижупчета:). Важното е, че наистина станаха много вкусни и ако вие имате опит или пък желание ви съветвам да ги направите. Много исках да ги приготвя в Коледен вариант, с аромат на празници и зима и успях, защото всяка хапка се разтапяше в устата точно с това Коледно очарование.
Представям ви рецептата за Коледните френски макарони:



За основно "тесто" на рецептата се придържах към стандартните продукти, това няма как да се промени. Добавката ми е портокалови корички. За крем направих вариант с маскарпоне, шоколад и портокалов сок.


Продукти за 10 бр. / 20 черупки/:

110 гр пудра захар
60 гр бадемово брашно/ получено от смлени белени бадеми/
60 гр остаряли белтъци / получават се като се отделят от яйцата и се затворят в съд плътно. Оставят се в хладилник за 24 часа. Изкарват се на стайна температура и престояват 2-3 часа.
40 гр захар кристал
1 с.л. настъргани на ситно портокалови корички

Крем:
6 с.л. маскарпоне
60 мл прясно изцеден сок от портокал
100 гр бял шоколад

Приготвяне:
Пресейте няколко пъти пудрата захар с бадемовото брашно.
В друга суха купа започнете да разбивате белтъците първо на по-слаба степен, след това на силна.
Трябва да се получат връхчета, нещо като пяна. Добавете захарта кристал и разбийте още малко, до получаването на сняг, но не прекалявайте.
Вземете част от сухата смес и добавете към белтъците. Разбърквайте със шпатула, като използвате метода: загребване - обръщане - загребване. Така на няколко етапа добавяйте от сместа.
Добавете и портокаловите корички.
Вземете шприц със пош. Напълнете го със сместа и върху хартия за печене шприцвайте кръгчета с диаметър около 3 см. Може да ги начертаете леко с молив предварително.
Потупайте тавата отдолу, за да изкарате въздуха.
Оставете ги така да преседят на стайна температура около 40- 50 минути.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат/ сушат/ за 12 минути.
Извадете и оставете да изстинат върху хартията.
Отстранете ги внимателно.

Докато макароните изстиват направете крема:
Разбъркайте маскарпонето в купа.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова, изваждайте го на всеки 30 секунди и бъркайте.
Загрейте в микровълновата или на котлон и сока от портокал, не трябва да завира.
Изсипете бавно сока към шоколада и бъркайте.
Изсипете тази смес към маскарпонето. Разбийте добре и оставете за 1 час в хладилник.

Слепете макароните две по две с крем и приберете в хладилник, в затворени кутии.





9 коментара:

  1. Великолепни са ти се получили, особено отгоре са със страшен гланц!!!
    И сега е моментът да попитам :)) - какво брашно бадемово използваш и като го пресееш минава ли през ситото, защото моето с адски усилия се промъква и то само малка част от него, на накрая го изсипвам цялото - пресятото и непресятото.
    Коледното настроение, виждам че те обхванало :)
    Хубав петък, Бонибонче :)

    ОтговорИзтриване
  2. Candy,УНИКАЛНО, ВЕЛИКО, ПРЕКРАСНО, БОЖЕСТВЕНО!!!Какви макаронки си сътворила пак!!!Нямам думи.Гледам ги и се възхищавам на уменията ти. Описанието е толкова подробно и лесно , че пак се надъхвам и подготвям да ги направя близките празници. Благодарение на теб ще ги направя :) Приятен ден мила приятелко и много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, благодаря! Пресявам през по-едра цедка, тъй като си меля брашното от филирани бадеми. И слагам пудра захар. Това е, не съм специалист, но и аз срещнах в един чуждестранен блог, рецепта от рода на: 2 белтъка, 1 чаша еди какво си...., така, че едва ли са толкова страшни макароните:).
    Руми, чакам твоите макарони, да знаеш, нямам търпение да ги видя, представям си ги толкова чаровни, като теб! Прегръдки и ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиво, ароматно и вкусно коледно настроение си ни поднесла! А за макароните все още не се осмелявам да опитам да ги приготвя - изглеждат ми като висша математика :) Поздрави и хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Candy ,само ги гледам тези макарони тук там и все не се решавам да ги направя-виждат ми се много специални при изработката.Твоите са прекрасни-и особено с коледното настроение ,което витае около теб....
    Хубав ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Живе, Габи! Да ви кажа, хич не им се чудете, такива чудеса творите... Аз за първи път направих на Ginger ягодовите макарони, спазвах всичко съвсем точно и се получиха. Инчето пък дори пусна рецепта без мерки и теглилки. Хубав ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Много коледно , портокалово и ароматно;-)
    Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Мъхче!:)Сега посетих блога ти - прекрасен е!

    ОтговорИзтриване