Страници

Пиле с тиква и кус-кус по марокански


В интернет е пълно с рецепти за пиле-кус кус и тиква по марокански, и всяка е по различен метод. Разгледах доста рецепти, прочетох няколко и в моите книги, но не се придържам към нито една изцяло. Общо взето видях продуктите и начина на обработка, донякъде, защото измених доста неща.
Именно по тази причина не посочвам източник.
Резултата от тази импровизация е много вкусно ястие, което горещо препоръчвам, дори и без кус-кус. Наистина отнема доста време, пипкаво е, но пък си заслужава.
Ако нямате от арабският кус-кус, по-добре не правете с обикновен, няма да се получи.
Арабски кус-кус съм купувала мисля от Лидъл, не помня точно, защото от доста време стои в къщи.
Може да пробвате и само пилето като вкус, кус-куса е като гарнитура.



Продукти:
1 цяло пиле
1 тиква около 1,5 кг
1 глава лук
2 картофа
1 ябълка
черен пипер
сол
олио/зехтин
100 мл готварска сметана

75 гр кус-кус / 115 мл вряща вода

2 с.л. ябълков оцет
4 с.л. мед
3 с.л. стафиди




Приготвяне:
Разрежете тиквата на две.
От едната част отделете един резен за ястието.
Изчистете семките и сложете двете полувини с отвора нагоре, в тава с малко вода. Изпечете ги на 200 градуса за около 40-50 минути до готовност.

Обезкостете пилето, отстранете кожите и го нарежете на кубчета. Посолете и подправете с черен пипер.
Загрейте в тиган олио/зехтин/ и запържете месото от всички страни.
Извадете го и го оставете в купа.
В същата мазнина сложете лука, нарязан на ситно и малки топчета, издълбани от картофите, ябълката и от резена тиква.
Когато омекнат, добавете 1 ч.ч. вода. Оставете да се сварят до изпаряване на водата.
Добавете пилето и сметаната. Оставете да се варят за 15 минути.

Направете кус-куса/ аз спазих указанието на опаковката/:
Сложете в купа 75 гр кус-кус и го залейте с 115 мл вряща вода.
Покрийте с кърпа и оставете да се задуши за 8 минути. Разбъркайте с лъжица, за да се разделят зрънцата.
В съд на котлон сложете оцета с меда и ги оставете да заврат.
Добавете стафидите и оставете на изключен котлон за 3-4 минути.

Сервирайте:
В тиквата сипете кус-кус, полейте с мед със стафидите, добавете пилето и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Или пък в марокански стил:
В чиния изсипете кус-кус - полейте със стафидите с меда и оцета - сипете от пилето.
Отгоре поръсете ситно нарязан магданоз.




13 коментара:

  1. Много привлекателно поднесено и в двата варианта! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм приготвяла пиле по този начин,Кате!
    Рецептата ме впечатли,а резултата определено си заслужава да усилията!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,ползвам същия кус-кус-прекрасен е!А рецептата ти е един път!Прегръдки:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Идеята с тиквата ми харесва, Кате, само дето не ми допада арабският кус-кус. Не знам защо си купих даже две кутии от Лидл и сега така си и стоят, след една единствена дегустация. У дома не харесваме май никак арабска кухня. :))
    Но пък изключвайки него, както и ти самата предлагаш, усещам, че много ще ни се услади! Ако пък го заместя с някаква паста, див ориз или полента... може и да се получи. :)
    Поздрави и усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Много екзотично предложение, Кате, поднесено също доста необичайно. В шкафа доскоро се моташе една опаковка марокански кус-кус, но го изхвърлих, щото нямаще срок на годност, беше насипен, купен от магазинче за подправки, и си мислех, че сигурно вече за нищо не става :))

    С пожелание за хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
  6. От доста време се каня и аз да направя подобно ястие.Благодарности за рецептата, Кате! Много ме заинтригува присъствието на тиквата :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, обичам кускус в разни вариации :)
    Идеята ти е чудесна!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Този кус кус купувам от Lidl! Прекрасен е!А тази рецепта,много интересна!И хубави снимки си направила Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,великолепно съчетание за кус-куса,страшно апетитно си го приготвила,направо запреглъщах!
    В Тунис го опитах с тиква,страхотно е наистина.
    Определено няма да е същото с ориз или обикновен кус кус.
    Ммммм,пак изкушаваш,а уж си почиваше,а на нас кой ще ни даде почивка,само мигаме тук ококорени!Милост нямаш ама хич! :)
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Тъкмо четох една книга, в която се обяснява, че на ОСтрова предлагат кус куса като някакъв изтънчен специалитет по заведенията, а главната героиня-бедна туркиня от кюрдски произход се учудва на този факт, тъй като бедното и семейство се е прехранвало по този начин. Аз много го обичам и също не пропускам да го наместя в храната, когато е възможно. Ще пробвам и този;)Прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  11. Впечатляваща рецепта и изглежда много вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви за тези рецепи и останах очарована особено с ориза и стафидите, които обичам много, но до сега не съм опитвала подобна комбинация.Още тези ни ще снабдя всички продукти да не говорим, че сега е сезона на тиквите и има огромен избор от сладки и големи тикви.Мароканската кухня е уникална няколко пъти съм била на такъв ресторант и може би ми е една от любимите вече.Надявам се да ни пишете пак.С тази сметана и малко черно пиперче вече усещам аромата на ястието.

    ОтговорИзтриване