Страници

Шоколадови зайчета за Великден


Т

ази рецепта е по-скоро идея за това как можем да изненадаме близките си по оригинален начин, а всъщност лесно изпълним. Великден отмина, но идеята може да бъде приложена и за други поводи, като вместо зайчета се използват други формички - сърчица за Св. Валентин, Джинджър мен за Коледа, цветя за някой рожден ден, изобщо всичко, което е подходящо за конкретния повод.



За целта са нужни шоколад, в различни цветове, ядки, сушени плодове, дребни бонбонки, въпрос на избор. Основните продукти, които избрах аз са на Zotter: Labooko Himbeer, Pop Art Corn Himbeer, Pop Art Corn Dunkle Schoko, Kakao Bohnen aus Peru. Допълних с бадеми, тиквени семки, кедрови ядки, сушени ядливи рози.


Как се прави шоколад с различни мотиви?:
Приготвят се формички, молдове или кой каквото има подходящо за целта. Аз използвам формички за сладки. Един от цветовете на шоколада се разтопява за мотивите( избрах розов). Формичките се поставят върху хартия за печене и шоколадът се разпределя в тях. Естествено не се запълват целите, а с височината на шоколада, който ще се прави. По желание могат да се декорират с различни ядки. Оставят се да стегнат на хладно място.
Разтопява се шоколад/ кувертюр в избраният за основа цвят( в случая бял). Разпределя се върху хартия за печене, като може да е с правилни форми или неправилни. Може да се използва форма на по-голямо яйце, кръг, капак от кутия, кой каквото има под ръка. Оставя се леко да се охлади (не трябва да е горещ, защото ще разтопи мотивът) и вече стегнатият мотив ( зайчета, цветя и др.) се "монтира" в него. Плочката шоколад се декорира с ядки, сушени плодове, парченца шоколад, пуканки, листа от сушени ядливи рози и се оставя да стегне на хладно място. Отлепва се от хартията и може да се постави в красива кутия, върху чиста хартия, да се опакова в прозрачен целофан. Шоколадите се съхраняват на сухо и тъмно място (не в хладилник).

* Въпреки, че много хора имат опит с топенето на шоколад, накратко и за тези, които не знаят записвам лесният метод. Шоколадът се натрошава в сух съд. В малка тенджерка се загрява вода, купата с шоколад се поставя в нея, като дъното едва допира водата. Котлонът може да се изключи, водата не трябва да ври, а да се поддържа гореща. Шоколадът се разбърква с малка телена бъркалка или с лъжица, докато останат малки не разтопени парченца, купата се изважда от водата и шоколада продължава да се разбърква до пълно разтопяване. Има по-професионални методи за темпериране на шоколад, но за начинаещи този е добър. Важно е в шоколада да не попада вода, както и да не прегаря. Съдовете и уредите с които се работи трябва да са сухи.



2 коментара:

  1. Страхотна идея за подарък Кате.Не съм правила подобни фигурки по този начин.Но шоколадът е продукт позволяващ много инпровизации.
    Поздрави и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни шоколадчета, Кате! Прелест! Целувки!

    ОтговорИзтриване