Страници

Домашна тахан халва / Tahini Halva


О

т няколко месеца големият ми син прави интересни експерименти в кухнята, между които различни тахани, мусове, шоколадови кремове и др. Скоро надявам се да успея да споделя и тях:). Халвата обаче държах да запиша, тъй като наистина е много вкусна, на вкус е по-добра от купената, а на визия почти на 100% се доближава до нея, липсват ѝ още малко"конци", за да се докара 1:1 визията, но лично на мен това изобщо не ми прави впечатление. За да направи своята халва Иван е изгледал няколко клипчета в Ю-туб, както и е изчел малко материал по темата. В крайна сметка се оказва, че за халва са нужни равни количества тахан и захар, 1/4 от тяхното количество вода и някакъв вкусов ароматизатор (с хранителни цели!) по желание. В повечето случаи халвата се прави с бяла захар, има опции и с мед, но първият му опит с мед не бе сполучлив, просто се получи тахан с мед:), за това и към момента споделям рецептата само със захарта.


Как се прави домашна тахан халва?




Продукти:
1 ч.ч. тахан (слънчогледов или сусамов)
1 ч.ч. кафява захар (бяла захар)
1/4 ч.ч. вода
шушулка бурбонска ванилия или по желание други хранителни ароматизатори

Начин на приготвяне на домашна тахан халва:
Тахана се затопля на 50 градуса (топъл, но не горещ на пипане).
Захарта заедно със зрънцата ванилия и водата се изсипват в малка тенджера и се загряват на котлон до разтопяване. Загрява се на 120 градуса ( това се случва след около 1-2 минути варене). Тест: Като се пусне капка от сиропа в студена вода да се образува меко топче.
Добавя се топлият тахан и се започва с голямото бъркане:). Първоначално се достига до гладка смес, след което бъркането продължава около още 5 минути докато се получи гъста смес.
Халвата се изсипва в кутия или чиния, за по-голямо удобство може да се застели с хартия за печене. Охлажда се на стайна температура, след което се прибира в хладилник за поне 12 часа, в най-добрият случай 36 часа, но ние не сме от търпеливите:).




♥ 


7 коментара:

  1. Браво на Иван, поздравления! Тук направо се разтапям, обожавам халва. Чувала съм, че като се забърка и охлади, се меси и може би оттам идват "конците". Не се и съмнявам, че вкусът й е бил отличен. Да ви е сладко, Кате! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, Сонче! С течение на времето съм сигурна, че ще се усъвършенства халвата у дома:). Ще пробваме варианта с месенето, но тя стои леко трошлива като се охлади, дали бихме могли да я месим, нямам представа. Може би има някаква друга рецепта. Но ще го имаме предвид задължително. Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесен опит на Иван!
    За "конци" знам, че се слага "чувен", едно растение, което не съм виждала,
    но е известно и като "див спанак", дива лобода"
    Можеш да потърсиш инфо в нета.
    Всичките ти рецепти са чудесни :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Чувала съм го това растение, но ще потърся още инфо, дали е възможно да го открием някъде. Поздрави и прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Кате,
    индийците са майстори на халвата.Правила съм с тахан и мед, както и със смелени семена от лен.А чимен е растение, чиито семена се смилат и използват за поръсване на колбаси.Със семена от чимен се прави т. нар. кайзер пастърма.Но това растение когато стане на височина около 25 - 30 см. и листата са все още зелени, но леко започнат да жълтеят се бере и суши.По нашия край това е т. нар.крива мерудия, която задължително се слага в шарената сол и има чуден аромат.Но на външен вид това растение е същото като сминдуха първоначално когато е на височина 10 см.След това когато пораснат двете растения се различават по външния си вид.Чименът образува шушулки, а сминдуха има цветчета в светло лилав цвят.За да стане халвата на конци се ползва именно чимен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Привет! Поздрави за хубавите рецепти, придружени с хубави снимки. И аз много обичам тахан халва. Събирал съм информация от различни места и съм изпробвал доста варианти. Постигам горе-долу нелоши резултати вече и халвата се доближава до това, което си спомням от детството. Опитал съм се да покажа как я правя в ориентировъчен клип и рецепта ( в описанието ). Може да стане по-мека или по-твърда, като се променя температурата на захарния сироп и количеството на чувеновия екстракт. Струва ми се, че има значение и захарта. Вероятно в някоя има повече глюкоза, отколкото в друга, не знам точно. Затова са нужни и малко проби. Ако някой иска може да опита и ако му се получи както на мен, мисля че ще му допадне. При всички положения, независимо от резултата, винаги си е вкусна и се изяжда. Надявам се да не се сметне за реклама или натрапване, просто споделям опит. Успех!

    https://youtu.be/X7Wo_BNQmAA

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пламен! Много се радвам, когато някой се включи с полезна информация и ти благодаря, за което! Не бих сметнала подобни коментари за натрапчиви. До най-добрите резултати се стига с много опит и желание и съм абсолютно убедена, че твоята халва е страхотна. Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване