петък, 11 май 2012 г.

Сарми с листа от лапад и кайма - мама готви


Обожавам да ми готви мама:), че кой ли не обича? Забелязала съм, че любимите манджички на децата са именно приготвени от баба:). Дано и моите внучета така да ми се радват на ястията.
Ето и днес, сармички, на пръв поглед обикновени, а всъщност толкова вкусни!



Продукти:
500 гр. кайма
1 к.ч. ориз
лук, малка главичка
черен пипер или други подправки по избор
сол

листа от лапад
2 яйца
2 с.л. кисело мляко

Приготвяне:

Каймата, ориза, нарязания на ситно лук, солта и подправките се омесват.
Дръжката на листото се хваща с пръстите на ръцете и се обелва част от нея по дължина.
Не знам дали стана ясно, но ще се опитам след време да приложа и снимка:).
Целта е да остане по-тънка част от средната дебела нишка в листото.
Листата се попарват във вряла вода. Не трябва да омекват прекалено, за да не се късат. Достатъчно е дори 1 минута.
Взима се малко количество кайма и се оформя като топче.
Поставя се в единия край на листото.
Листото се завива от двата края, след което се навива.
Да се оформи сармичка.
Крайчето се оставя под сармата, за да не се разтвори при варене.
Подреждат се в тенджера, може и на два реда, затискат се с чиния и към тях се налива вода, може и бульон.
Слагат се на среден огън да се варят.

Застройка:
Яйцата се разбиват с вилица. Добавя се киселото мляко и се разбива отново.
По малко се взима от горещия бульон и се добавя към яйцата при непрекъснато разбиване с вилица. Като добавите около 1/2 от бульона сте готови със застройката. Изсипете я в тенджерата и разбъркайте внимателно.




20 коментара:

  1. Кенди, чудни сармички! Вкусно, вкусно! Скоро и аз правих сармички с лапад, но плънката беше постничка.
    Забелязала, че гозбите сготвени от мама и баба винаги са ни много по-вкусни.

    Слънчев и успешен ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Така е Кенди,когато някой друг ми сготви, по ми е вкусно и на мен,обаче последните десетина години няма кой братче,сама си пазаря,сама готвя.
    Да ти е жива и здрава мама, а сармичките си личи че са вкусни и от снимката като ги гледам!

    Хубав ден от мен и поздрави за мама!

    ОтговорИзтриване
  3. Mного апетитно изглеждат сармичките на мама:)...поздравления за нея !
    Вие със Зиче днес сте на една вълна ''сармички '' :)...
    Хубав ден ,Кате ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  4. Абе от мама по-хубаво и любимо няма!И гозбите й пак така!
    СТрахотно вкусни сърмички,че и сосче,бижу!
    Хубав петък,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце, ама твоите са с екстри.:)
    На всичкото отгоре и от мама правени.
    Другият път ще си направя по мамината ти рецепта.
    Да ти имам пролетното букетче ,много готино!
    Гушки за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, чудни сърмички!
    Да ти е жива и здрава мама! А твоите внуци със сигурност ще обичат твоите манджичики и сладкиши!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Мамините ястия са най-вкусни! Чудесни сармички!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, друго си е мама като готви, наистина :) И аз утре се прибирам да се насладя на това удоволствие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. много обичам сърмички със сосче,не съм яла с лапад,но ще пробвам
    хубава вечер Кате

    ОтговорИзтриване
  10. няма как да не се съглася, че най-вкусно готви мама. Прекрасни са сърмичките, Кате! Усмихнат уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мила Candy, чудесно ястие,! Щом е на мама, със сигурносте невероятно вкусно. Комплименти!
    Аз не знам какво е да сготви баба, защото моите баби... Е за тези, които ги няма, по-добре или добро, или нищо, затова няма да кажа нищо. Знам само, че когато мама сготви, е най-вкусно и никога не омръзва, и винаги е желано. Сигурна съм, че твоите внучета много ще те обичат и ще ти се радват, сигурна съм, че ще обичат и всички вкусотии, които ще им приготвяш.
    Прегръдки и весела вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Ótima receita para o próximo domingo...
    Bom fim de semana!
    ¸.•°`♥✿⊱╮
    ❤♡
    FELIZ DIA DAS MÃES!!!

    Beijinhos.
    Brasil
    °º °♫♫♪¸.•°`

    ОтговорИзтриване
  13. Вкуусно:)
    И аз исках да правя сармички с лапад, но си останах само с желанието. Една приятелка ме светна, че стават хубави и с пресни тополови листа - не съм пробвала още.

    ОтговорИзтриване
  14. Много идейна рецепта , поздрави за сръчните ръце на мама!


    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, да е жива и здрава мама и все такива вкусни неща да ви приготвя......а ти си чакай търпеливо реда за оценка от внуци.
    Поздрави за теб и мама и вкусна усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Muy rico me encanta su relleno y el repollo feliz día de mamá,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  17. каква телепатия с твоята мама имаме! И у нас днес има сарми, но не с лапад, а с левурда. Все тая. Много са нежни с тези листа, Кате, нямат нищо общо с лозовите, нали?
    Поздрави на майчето ти и на теб, с пожелания още много години да се радваш на вкусотиите и!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, категорично нямат нищо общо с лозовите. Лозовите не ми допадат особено, тези са много нежни. Благодаря за поздравите!

      Изтриване
  18. Благодаря за поздравите, от името на мама:)! И благодаря за красивите думи! Прекрасна нова седмица от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Да, няма по-вкусна от манджата на мама :))
    Много интересна рецепта! Никога не съм опитвала сарми с лапад, но много обичам зеленилки и съм сигурна, че ще ми допаднат.
    Поздрави на мама :))

    ОтговорИзтриване