вторник, 3 юни 2014 г.

Проект Рози: Сладки рози / Gül tatlısı



Рецептата е от турската кухня: Gül tatlısı

Искаше ми се при оформянето да сложа счукани орехи, както видях в някои от рецептите, обаче забравих:) и съответно аналогът е лешникова ядка след печенето:), което също има в много рецепти. Някои пък са декорирани със захарни перли. Цветовете също може да са различни, шарени, едноцветни, жълти, червени. Забравих да оформя и листенца от тестото и да ги изпека заедно с розите, затова декорирах с истински листенца. Явно доста неща пропуснах, но пък в крайна сметка важен е крайният резултат:). В блога имам рецепта за още едни рози от турската кухня: Плисе рози.
Ето го и моят сладък розов букет:







Сладки "рози"

Продукти:
125 гр маргарин
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 яйце
няколко капки есенция масло ванилия Др. Йоткер
5 ч.ч. брашно + 1 ч.ч. за доомесване
1/2 ч.ч. грис
1 Бакпулвер Др. Йоткер

Сироп:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

сладкарска боя
лешници



Приготвяне:
Пресейте 5 ч.ч. брашно с бакпулвера в купа. Добавете грисът и разбъркайте.
Направете кладенче в средата и изсипете в него млякото, олиото, маргаринът, яйцето и есенцията.
Започнете да месите тесто, ако е необходимо добавяйте още брашно.
Разделете тестото на две и едната половина оцветете със сладкарска боя.
Разточете на кора, около 4-5 мм и изрежете кръгчета, с ринг или чаша.
Подредете 5 кръгчета със застъпване едно след друго, като редувате червено и натурално. На места срещнах рози, оформени с 4, 5, 6 кръгчета, така, че както прецените.
Навийте на руло и го разрежете на две части. Изправете ги като розички и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Ако желаете може да ги приберете в хладилник за десетина минути, за да запазят по-добре формата си.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 15 минути.
Извадете ги и ги оставете да се охладят.

Сироп:
Сложете захарта и водата в тенджерка на котлон да се варят за десетина минути.
Оставете сиропа леко да се охлади и залейте розите. Във всяка роза мое да поставите по един печен лешник.
На мен ми харесват и без сироп, приличат ми на соленки:).








12 коментара:

  1. Ех, че красиви са станали, Кате! Разкошен букет в чинийка!
    Поздрави и хубав ден, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Супер са, Кате! Грабвам си и аз едничко!
    Желая ти страхотен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много са красиви тези рози ....Как ти се занимава с такива пипкави работи!
    Розови усмивки
    М

    ОтговорИзтриване
  5. Много са хубавки,Кате.............Прегръдки!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, невероятни са тези розички, отмъквам си няколко. Хубав ден, мила!!

    ОтговорИзтриване
  7. Надничам, надничам... И ще следя с интерес и този ти проект, Кате! :)
    Сладък ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Ама пак ли турска кухня?! Спри се вече, Кате. Как ги оформи така красиво и как си застанаха така красиво при печенето... Прелест!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Много са красиви, Кате!
    Проектът ти върви много добре. Поздравления за което.
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, чудесни са тези рози! И вкусни!
    Хубаво и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви розички и страхотен проект си захванала, Кате :)
    Хубав ден ден ти желая и много рози около теб

    ОтговорИзтриване