четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Коледен пост ден 13: Шарлота с тиквички и ориз


Понеже много ви харесаха шарлотите с патладжан:) реших да ви поднеса и допълнително:). И обядът днес са отново шарлоти, но с тиквички и ориз - една много уважавана комбинация. Отново импровизация и отново промяна само във визията на едно много познато ястие.
Ето тук е вариантът пък на мама, който разбира се и други хора също си приготвят в къщи. Смятам, че тази рецепта би могла да се трансформира и във форма на терин, а и в едни малки кокетни ролца, защо не?:). А ако не ви се занимава пък с такива пипкави работи, просто пригответе сместа за плънката, изсипете я в тава и я сгответе във фурната - чудесно ястие е.
Към рецептата на мама добавих и сушени мариновани домати, защото си имам, нали съм трудолюбива като пчеличка и лятото напълних хубаво кошницата:))).
Ако нямате може и да не слагате, не е проблем.
И така ето я и новата шарлота:



Продукти:
2 тиквички - 1 голяма, 1 малка
1 глава лук
1 домат
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. гореща вода
зехтин
сол
пресен или сушен копър
1 ч.л. червен пипер
1 скилидка чесън
няколко мариновани в зехтин сушени домата


Приготвяне:
Измийте тиквичките.
Едната нарежете на тънки филийки по дължина.
Изпържете ги / без брашно/ в загрят тиган с малко зехтин.
Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят.

Другата тиквичка нарежете на малки кубчета.
Сложете в тенджерка на котлон зехтин и добавете нарязаният на ситно лук и ориза. Пържете до като ориза стане стъкловиден. Добавете кубчетата от тиквичката, нарязаният на ситно домат, нарязаните на ситно сушени домати и скилидката чесън, на тънки филийки. Гответе за около 5 минути. Посолете.
Добавете копъра и червения пипер и веднага след това - водата и оставете ястието да се вари на средна степен на котлона, докато ориза поеме всичката течност.


Подредете филийките от тиквички със застъпване, като едната им част да е в купа, а другата им част да е извън купата, за да може след това да се похлупи плънката.Трябва да се получи нещо като "гнездо:)".
Изсипете плънката, похлупете с висящата част на тиквичките.
Остатъка от плънката изсипете в тава.
Обърнете внимателно шарлотата от купата в тавичката върху плънката, налейте още малко вода, за да не стане сухо. Запечете ястието във фурна на 180 градуса за около 20 минути.
















4 коментара:

  1. Изглежда толкова вкусно и примамливо! Страхотна рецепта и красиви снимки!
    :) Приятна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,добре,че след малко отивам да вечерям,че иначе да съм глътнала монитора!
    Е,бива ли такива потресаващи кадри?
    Ястието е уникално вкусно,мога да се справя с цялата тавичка,а тимбалчето е страхотна идея!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, чудесни шарлоти и патладжанената и тази! Много вкусни и двата варианта!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Изумяваш ме с тези предложения! Че тиквички с ориз са си нещо много вкусно, то се знае, но пак апетитно поднасяш!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване