четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Коледен пост ден 6 : Постен гювеч


Който лятото си е "сбирал храна" за зимата, сега ще яде вкусен гювеч:).
Който не е, да не се отчайва, става и с продукти от магазина:).
Който не спазва постите пък може да си добави няколко мръвки вътре.
Гювечът е от тези ястия, в които може да импровизираш с размах. Колкото повече зеленчуци има - толкова по-добре.
И понеже се нарича гювеч, би трябвало на финал да се запече в глинен съд, но ако нямате - пак става, може и без да се запича.
А бе всичко се получава, когато човек има желание.



Продукти:
2-3 картофа
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. грах от консерва
1 ч.ч. зелен фасул от консерва
1/2 нарязана на дребно тиквичка / моята е от консерва/
1 среден патладжан, нарязан на дребно/ моят е от консерва/
2-3 печени чушки / моите са от консерва/
2 скилидки чесън
стръкче копър / може и без/
суха чубрица
1 с.л. сладък червен пипер на Вегета или /1 ч.л. друг/
1 с.л. брашно
1 ч.ч. домати от консерва или 3 пресни домати, нарязани
3 ч.ч. вода


Приготвяне:
* Аз не използвам сол, тъй като всичките консерви съдържат.
Обелете картофите, лука и морковите.
Нарежете картофите на едро, морковите на колелца, лукът на дребно.
Загрейте олио в тиган и ги добавете в него.
Гответе, докато лука омекне, а картофите започнат леко да се запичат.
Добавете нарязаните печени чушки, тиквичките, нарязаният на кубчета патладжан и скилидките чесън. Гответе около 5 минути.
Добавете грахът, зеленият фасул и подправките и поръсете с брашното. Разбъркайте и гответе 2-3 минути. Добавете червеният пипер, отново разбъркайте добре и добавете доматите и водата.
Оставете ястието да се готви на средна степен на котлона, до готовност.
Може да го изсипете в глинен гювеч и да го готвите във фурната, като към края отстранете капака и го запечете.

10 коментара:

  1. Кате, ти сбира доста храна товя лято. Ето, че е имало защо да го правиш- много вкусен гювеч си приготвила. Миналата година като постих, и аз често си приготвях. Вкусно е, а и напълно подходящо за случая.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Eх, много, много ми е любим, Кате! За съжаление на децата вкъщи не им допада. Много ме развесели със събирането на храна :)

    ОтговорИзтриване
  3. И на нас този гювеч е любим у дома, е и с малко месце вътре, иначе ще ме линчуват :) Но аз бих хапнала от твоя, постния! Усещам аромата му ммм. Прекрасен ден Кате :)

    ОтговорИзтриване
  4. Браво на сръчния Бонбон- натрупал в хралупката зимнинка;) И чуден гювече сготвил;) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Да си дойдем на думата, точно като да съм си у дома, посничко и невероятно вкусно!
    Прекрасен гювеч!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз много обичам постен гювеч. Мога да си хапвам по всяко време. А твоят, Кате, е чудесен!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Wkusotiq, bezsporno, Kate!Честит празник на цялото ти семейство! Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Морковената и ябълковата торта ме плениха,Кате!Честит ти нов проект,много вкусно върви и без съмнение така ще продължи!Първо ще си вкуся от гъбената каша :) .Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Олее, Кате, тук вече нацели в десетката. Едно от любимите ястия на майка ми,а в последните години и на мен. Обичам го даже повече постен, отколкото с месо. като витаминозна бомба е и мога да се наям на зеленчуци. Облизвам се тука вече! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Това е важното - да има желание! След това може да се експериментира с продуктите, особено пък ако сам си си ги събирал! :)
    Кате, много богат и вкусен гювеч и то запечен в керамичен съд! Вкусотия!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване