Страници

Торта "Гараш" / Cake Garash

Дата на публикуване: 10.10.2011г.
Дата на обновяване: 18.03.2019г.


Т

орта Гараш - класика в жанра :)
Когато я правих за пръв път, преди много години нещо не ми се получи, но откакто я открих в блога на Ginger /http://thegingercookies.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html я правя все по нейната рецепта и винаги е с отличен резултат. Просто всяка рецепта, която съм пробвала от нейният блог винаги се получава.
Тортата може да се финализира с шоколадова глазура, ганаш или просто да се използва същият крем.






Торта Гараш / Garash cake


Необходими продукти за Торта "Гараш":

блатове:
10 белтъка
300 гр захар кристал
400 гр орехови ядки, смлени
2 пълни с.л. брашно

крем :
100 мл вода
100 гр захар
200 гр шоколад
6 жълтъка
300 гр краве масло, на стайна температура
1 шушулка ванилия


Начин на приготвяне на Торта "Гараш":
За блатовете:
Белтъците и захарта се разбиват на сняг с миксер.
Добавят се орехите по малко, като се разбърква с дървена лъжица много внимателно, за да не спада обема, след това се прибавя пресятото брашно и отново се разбърква внимателно, но добре. Използва се метода на преобръщане(загребваш-обръщаш ...). Получава се лека, пухкава смес.
Фурната се загрява на 180 градуса(Ако фурната е прекалено силна, може да се намали на 170 градуса).
В малка тавичка се поставя хартия за печене и се изсипва част от сместа(1 голям черпак) и се заглажда -горе- долу излизат 6-7 блата, зависи от размера на тавичката. Блатовете трябва да са тънки.
Пекат са горе-долу за 10-15 минути, всеки.
Оставят се да изстинат хубаво върху решетка.

За крема:
Захарта с водата се слагат на котлона и се варят за няколко минути. Добавят се парчетата от натрошения шоколад и непрекъснато се бърка до получаване на гладка смес. Отстраняват се от котлона.
Жълтъците се разбъркват добре с вилица, не трябва да се разбиват. Съдът с жълтъците се поставя в друг съд пълен с вода (водна баня) и този съд се поставя на колтона на слаба степен. Към жълтъците се добавя на тънка струя шоколадовия сироп, при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка или миксер на слаба степен. Отстранява се от котлона.
Като се охлади сместа към нея се добавя кравето масло, нарязано на парченца и се ароматизира с ванилията. Крема се оставя да стегне в хладилник.
Тортата се сглобява като редим платка – крем –платка – крем.... Подравнява се отстрани и се намазва обилно отгоре и отстрани с крем.
Ако крема не е стигнал за покриване на тортата, може да се полее с глазура от разтопен на водна баня 300 гр шоколад със 100 гр краве масло.
Украсява се с настърган шоколад, орехови ядки или с шоколадови бонбони.
В оригиналната рецепта за торта Гараш, тя се декорира с оцветени с течна сладкарска зелена боя смлени ядки.
Оставя се в хладилник да стегне за няколко часа, но понякога нямаме търпение и я разрязваме по-рано.

2 коментара:

  1. Нека споменем само едно нещо.Ако се сложи в тази торта брашно се получава всичко друго но не и Гараш.Никога в блатовете не е имало брашно и никога няма да има.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, нямам представа точно как е класическата рецепта, но тази наистина се получи страхотно. Вариации на тема "Гараш" има много, изпробвала съм преди време една и не ми се получи, за това споделям тази рецепта, защото е сполучлива. Пожелавам ви приятна вечер и ще се радвам ако споделите вашият вариант!

      Изтриване