Страници

Новогодишно парти


И така, приключих с публикуването на рецептите от нашето новогодишно парти, но реших все пак да обобщя. Предстои цяла година, в която определено ще присъстват много поводи за празнуване и всяка идея е добре дошла:).



САЛАТИ


Новогодишна салата часовник



За основа може да се използва всякаква салата. Моята основа е Салата с шунка, кашкавал и майонеза от Жоси партито:).
Публикувам рецептата и тук, за улеснение:
Продукти: кашкавал Жоси, шунка, майонеза Краси, 1-2 с.л. кисело мляко, сварени яйца, скилидка чесън. Дозите не знам с точност, но може би кашкавала трябва да е двойно спрямо шунката пр. на 100 гр шунка - 200 гр кашкавал, майонезата около 1/2 за тази доза.
Настържете кашкавала и яйцата на едро ренде, а шунката нарежете на тънки лентички. Направете дресинг от майонезата, киселото мляко, щипка сол и счукания чесън. Изсипете при нарязаните продукти и разбърквайте добре.

Оформете салата като кръг в чиния.
Декорирайте с чушки, копър, царевица, шунка и маслини като оформите часовник.


Европейска салата




Италианска салата



Продукти:
1/2 пакет макарони панделки, сварени
2 сварени яйца, нарязани на дребно
100 гр шунка, нарязана на ивици
100 гр кашкавал Жоси,нарязан на кубчета
3 кисели краставички, нарязани на лентички
1 ябълка, нарязана на кубчета

дресинг:
1 майонеза Краси
1 глава лук, настърган
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
чубрица
1 с.л. кетчуп
1 ч.л. горчица
1/2 опаковка заквасена сметана / около 200гр

Смесете всички продукти за дресинга добре.
В друга купа смесете продуктите за салатата. Залейте ги с дресинга и разбъркайте внимателно.

ТОПЛИ ПРЕДЯСТИЯ


Топли хапки с бейби моцарела и чери домати



На идеята попаднах тук: www.gourmantineblog.com , като в рецептата са използвани обработени домати. Аз ги направих директно с пресни чери доматчета.

Продукти:
8 бейби моцарелки Жоси
8 чери доматчета
босилек сух за поръсване

Приготвяне:
Разрежете доматите на 4, моцарелите също.
Във всяко парче домат поставете резен моцарела
Забодете надлъжно с клечка за зъби, да захванете домата и моцарелата.
Сложете ги в загрята на 180 градуса фурна за кратко, да се разтопи моцарелата леко.
Ако сте любители на пица Маргарита- това определено е вашето предястие:).

Хапки със синьо сирене, фурми и прошуто



Прекрасно съчетание на вкус и аромат. Чудесна идея за поднасяне на сирене. Рецептата е адаптирана от: sauteandsip.com

Продукти:
Ще дам примерно количество на продукти, всичко е в зависимост от желаното количество краен продукт.
За 10 бр.
10 фурми
10 тънки ленти прошуто
50 гр синьо сирене
Приготвяне:
Цепнете с тънко ножче фурмите по дължина. Внимателно извадете костилката.
Напълнете със синьо сирене и обвийте през средата с лентичка прошуто.
Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за не повече от 10 минути.

СТУДЕНИ ПРЕДЯСТИЯ


Хапки с филе, моцарела и чери домати



Продукти:
бейби моцарелки
чери доматчета
филе пушено, нарязано на тънки филийки

Бейби моцарелките и чери доматите се разрязват на две.
Слепват се две по две различни: домат с моцарела.
Увиват се с филето и се забождат с клечка за зъби.

Хапки със синьо сирене



Продукти:
Синьо сирене
стафиди
орехи

Приготвяне:
Умишлено не давам точно количество, защото всичко зависи от вкуса и предпочитанията.
Нарежете стафидите на ситно.
Натрошете орехите, на ситно, но не като брашно, хубаво е да има малки частички.
Разбъркайте добре сиренето, стафидите и орехите и оформете малки хапки, не се старайте да са еднакви.
Декорирайте с цели орехови ядки и цели стафиди.

Плато сирена



Съдържание на платото: Emental, Tapas - Tierno, Tapas - Iberico Curado, Tapas - Manchego, Tapas - Semicurado, Brie, Blue - D Amber. Конфитюр от боровинки, конфитюр от ягоди, авокадо, портокал, ябълка, грозде.

Стара Холандска гауда



ОСНОВНО


Свински котлет с гъбен сос



Продукти:
4 бр. свински котлета с кокал
лимонов сок, прясно изцеден
черен пипер
сол
брашно, за овалване
олио за пържене

сос:
няколко пресни гъби / аз използвах манатарки, но вие може да използвате каквито имате /
2 с.л. брашно
2 с.л. олио или краве масло
сол и черен пипер

Приготвяне:
Начукайте леко пържолите с чукче през прозрачно фолио. Напръскайте ги с капки лимонов сок. Овкусете ги със сол и черен пипер.
Потопете ги в брашното от всички страни.
Изпържете ги в загрята мазнина и от двете страни до зачервяване.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцедят.
Пригответе соса:
Нарежете гъбите на филийки и ги запържете в същата мазнина, в която сте пържили месото.
Добавете брашното и налейте бульон или вода до получаване на малко по-рядка смес от желаната гъстота. Оставете на котлона да ври, докато получите желания сос.
Добавете сол и черен пипер.
Сервирайте котлета, полят със сос и гарнирайте със зеленчуци.

ДЕСЕРТ


Новогодишна баклава



Рецептата, която избрах е на Пепчо, много ти благодаря за съветите:): http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_29.html
Оформлението открих преди време в турски сайт, бях очарована!!! а Зиче го публикува тъкмо навреме, така, че благодаря ти, миличка:): http://zi4e57.blogspot.com/2011/12/blog-post_28.html
Само да вмъкна, че в плановете ми бяха баклавички с шам фъстък, но ще ги оставя за след празниците, тази баклава е най-подходяща за Нова година!:)
Продукти:
1 пакет готови кори за баница "Белла"
1 пакетче краве масло / 125 гр
30 мл олио

плънка:
300 гр орехи, смлени на едро
2 ч.л. канела
50 гр галета
2 ч.л. захар

сироп:
300 гр захар
300 мл вода
1 ванилия

Сиропа може да направите с повече или по-малко вода и захар, по ваш вкус. Може да добавите лимон.
Приготвяне:
Направете плънката:
Разбъркайте орехите, захарта, канелата и галетата.

Разтопете маслото в микровълнова или на котлон, но не трябва да завира.
Разбъркайте го с олиото.
Намаслете тава и започнете да редите баклавата.
Сложете 1 кора, намажете я с четка с масло.
Сложете друга кора и отново намажете.
Така сложете около 4-5 кори.
Намажете отново и сипете плънка. Разпределете я равномерно.
Отново покрийте с няколко кори, като мажете всяко с масло.
Сложете пак плънка.
Продължете докато свършат корите.
Завършете баклавата с кори, като се стремете последната да е цяла, за да има хубав външен вид:).
Нарежете баклавата по начина, показан на снимките.
Изсипете масло отгоре и в прорезите.
Изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна, като към края на печенето може да засилите на 180 градуса. Печете до зачервяване около 40 минути.
Оставете баклавата да изстине.
Пригответе сиропа:
В тенджерка на котлон сложете захарта и водата да се варят за 20 минути Добавете ванилията и разбъркайте. Полейте изстиналата баклава с горещ сироп.
Оставете да преседи между 12-24 часа, за да поеме добре сиропа.

Новогодишни трюфели с бисквитки



Продукти:
100 гр / мл кондензирано подсладено мляко
1 голям бял шоколад Милка 90 гр
100 гр краве масло
6 бисквити орео

1 голям черен шоколад за "обличане"
няколко парченца бял шоколад за декорация
Приготвяне:
Сложете в тенджерка размекнатото краве масло, нарязано на парченца.
Добавете белия шоколад на парченца и млякото.
Оставете на слаба степен на котлон, като бъркате непрекъснато, до получаване на хомогенна смес. Не трябва да завира.
Отстранете от котлона и оставете да се охлади.
Прехвърлете в друг съд и оставете в камерата за десеттина минути да стегне.
Може да работите с тази смес директно.
Ако ви се струва мека и трудна за работа може да добавите няколко смлени бисквитки.
Оформете топчета и ги оставете отново в камерата.
Разтопете черния шоколад в микровълнова.
Извадете бонбоните и ги потопете в шоколада.
Наредете ги върху готварска хартия и ги приберете в камерата за няколко минути, да стегне шоколада.
Разтопете белия шоколад и с помощта на дървено шишче или клечка топете в шоколада и след това оставете да се стече по бонбоните като рисувате черти.

Новогодишни банички с късмети



Продукти:
1 пакет кори Белла
400 гр краве сирене Жоси
2 яйца
6 с.л. кисело мляко
щипка сода за хляб / 1 к.л.
50 гр краве масло
50 мл олио
Приготвяне:
Изварете монетите във вряща вода за десетина минути.
Разтопете маслото и го разбъркайте с олиото.
Пригответе плънката:
Разбъркайте киселото мляко със содата и оставете да шупне.
Разбъркайте яйцата със сиренето. Добавете млякото със содата. Разбъркайте.
Разгънете корите.
Намажете 1 кора с олио. Сложете плънка.
Сложете монетата и навийте на руло. След това завийте като охлювче. Намажете с масло.
Първоначално слагах по две кори, защото се притеснявах да не е прекалено тънко, затова и рулцата са ми различни:).
Повторете процедурата с останалите кори.
В един пакет кори има около 14 бр.
Наредете ги в тава, намазана с масло, или в хартиени кошнички.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Прикрепете с помощта на тиксо късметчетата към дряновите клончета и ги забодете на всяка баничка.






9 коментара:

  1. Честита Нова 2012 година, Candy,
    прекрасно парти - великолепни празнични идеи и рецепти, чудесни снимки и презентации!
    Моите поздравления и пожелания за здраве и късмет, щастие и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е много вкусно и красиво приготвено, Кенди!
    Баклавата е като цвете; перфектно нарязана, но очите ми остават в платото със сирене :)))
    Ще го сънувам тази вече.

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Опа :)

    Честита Нова година Кенди!

    Много здраве, щастие и благополучие през нея да имаш ти и цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  4. Каква красота! Супер изящно и вкусно поднесено!

    ОтговорИзтриване
  5. Менюто ти е зашеметяващо - изключително богато, цветно и сигурна съм вкусно! :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Канди,благодаря за обобщението,с което силно ме развълнува посред нощите-то вкусно,то красиво и богато угощение,истински пир!
    Страхотно е всичко,браво!Късмет са имали всички на твоята трапеза!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна публикация-много красива, пълни ти душата.Пожелавам ти през тази година трапезата ви да е пълна, богата и много щастие да цари в домът ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички ви за прекрасните думи! Във всеки кулинарен блог се насладихме на прекрасни ястия, красиви идеи и много уют! Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Част от снимките ги видях във фейса - много вкусни предложения, особено хапките с филето и сиренцата... приказка!!!

    ОтговорИзтриване