Страници

Ребърца и картофи с мед


И двете рецепти са ви много познати, сигурна съм, защото обикалят пространството и навсякъде коментарите са само положителни. Такива са и моите:), за това записвам и в блога, да са ми под ръка:)))
С благодарности към Рони, Юлка, Роси, Пепчо, Живето!


Лепкави ребърца / Юлка/
Източници и вдъхновение:

Гответе с мен: www.gotvetesmen.com
Пепчо: "Храна за мойте канибали"
Роси: "Кулинарен еликсир"

Около 1 кг свински гърди с кост

за мариноване:
1 с.л. мед
1 с.л. горчица
1 с.л. кетчуп
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сладък червен пипер
1/4 ч.л. олио
сол
смлян черен пипер

Разрежете ребърцата по кокала, ако са цяло парче месо.
Измийте ги, да няма малки кокалчета и ги подсушете.
Разбъркайте в купа продуктите за маринатата и намажете ребрата със сместа.
Намажете тава с малко олио и подредете ребрата в нея.
Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Аз към средата на печенето покрих с фолио, за да не загарят много.

Пресни медени картофки / Рони

Източници и вдъхновение:
Рони: The ginger cookies.blogspot.com
Роси: Кulinarenelixir.blogspot.com

Живето: Рeceptitenazoii.blogspot.com




продукти:
около 1 кг пресни картофи
2 с. л. мед
3 с. л. тъмен оцет Балсамико
4 с. л. сладък соев сос
черен пипер
сол
60 гр. краве масло

Измийте и почистете картофите добре- не се белят/ трябва да са пресни!/. Ако са големи, ги нарежете на няколко части.
Поставете ги в тава.
Смесете всички продукти без маслото и ги изсипете върху картофите.
Разбъркайте добре.
Разтопете маслото, може в микровълнова и го излейте върху картофите.
Печете на 200 градуса, около 1- 1 1/2 час.
Не се покриват с фолио.
По време на печенето поливайте със сосчето от тавата.

Приятни почивни дни, вкусни ястия, забавни емоции и много настроение ви желая!:)

14 коментара:

  1. Леле Кате, ама как сутринта сервираш такава апетитна порция :) Идва ми да зарежа кафето и да грабвам вилицата :(
    Чудесни са, и ребърцата и картофките!
    Поздрави, бонбон и хубав петък тринайсти :)

    ОтговорИзтриване
  2. Катееее,ама си ги докарала...само за преяждане!Великолепни са и ребрата ,и картофките!Това наистина си е знаменита марината,указва се подходяща не само за месце.Ребрата съм правила и за гости-бяха очаровани.Вярвам,че и вие сте били.
    Прегръдка от мен и много ползотворни почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, вкусна порция ни предлагаш- "да си оближеш пръстите" е трябвало да именуваш публикацията. Усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Любимата ми марината! Прекрасно се е получило! Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. За мен, ако може двойна порция, вече замезих с рибка, опитах и от арабското ти меню, но това вълшебство не мога да го подмина. Много обичам ребърца, а твоите са толкова сочни, златисти и апетитни, че ми отиде диетата. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Определено тези вкусотийки са сред любимите :) Чудесно изглеждат, как да не си каже човек: "Да взема да ги направя тази вечер!" Или пък поне едната рецепта ...
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудни са!!! Чак ми идва да ги спретна довечера :)
    Хубава петъчна вечер ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, ама наистина протести ще предизвикаш... ;)
    Чудна вкусотия, чудна!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  9. Вдъхновяващи ребърца!
    Кате ,голяма подстрекателка си. :)
    Ще си спретнем едно барбекю ,то е ясно.
    Приятни почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Уау ... Катенце, може ли с такава вкусотия да ни дразниш?
    Дойде ми вълчи апетит от гледане :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиво, апетитно и колоритно предложение, Кате!
    Поздравления за теб и вдъхновяващи почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Катенце, пак си фурия! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  13. Ребърцата се пекат до гововност, но колко г/д - час, час и половина, два..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Относително е да се определи за колко време ще се изпекат, тъй като зависи колко месо има по ребрата, дали са малки или големи, но, да за около 1 час може да са готови. Проверете ги дали лесно се бодат с вилица. Ако влиза без трудност в тях, значи са готови. Поздрави!

      Изтриване