Страници

Коледни сладки подаръци, 2018


О
т няколко години насам, подаръците от мен, към моите близки съдържат домашно приготвени сладки, като към тях добавям и друг малък, но персонален подарък, но много държа да се усеща личното ми отношение, което влагам както в подборът и правенето на сладки така и в избора на подарък и на финал в опаковането. Не си представям коледните ми подаръци по друг начин. Както и преди съм казвала, този празник символизира уюта, семейството, топлината, отношенията, а не лукса, нито материалните възможности. Държа да го запазя такъв. Има достатъчно други поводи, за останалото.
И тази година не изневерих на традицията, а за да може изненадата да бъде наистина изненада, се въздържах и не споделих нито една снимка от подаръчното сладкоправене. Но пък така или иначе през декември вкусни изненади имаше доста, не мисля, че закъснелият ми отчет ще бъде проблем.



Коледни сладки, селекция 2018


Всяка година се спирам на някаква тема, според която подбирам и сладките. През 2014 заложих на шоколад, ядки и сушени плодове, през 2015 сладките бяха с подчертана коледна тематика, през 2016 се спрях на масленото тесто, с което направих различни видове сладки, през 2017 пък избрах сладки от австрийската кухня, а тази година пък се спрях на белият цвят. Някои рецепти съм споделяла в блога, нови за мен са Нежните лимонови снежинки на Бети, както и Гръцките бадемови сладки.
За всички сладки държа да подчертая, че е добре да се направят седмица - 10 дни преди консумирането им, да се охладят и затворят плътно в кутии, да се съхраняват на хладно и тъмно място, за да могат да разгърнат вкусовете си, както и да омекнат.


Орехови полумесеци / Vanillekipferl





Арменски сладки с локум и орехи






Винени пурички с локум





Виненки с мармалад
по тази рецепта



Гръцки бадемови курабии/Kουραμπιέδες


Тези сладки са популярни като Гръцки коледни сладки, Гръцки сватбени сладки, Курабиедес. Сервират се на специални поводи като Коледа, Великден, Рождени дни, Кръщенета. Представляват маслено бадемови сладки, които се правят в различни форми. Като всички популярни рецепти и тези имат много варианти. За да разбера всичко за тях, разгледах доста версии и установих, че основното е както споменах масло, бадеми, брашно, захар, сол и ванилия. Различни ароматизиращи есенции, розова вода или гръцка Метакса са съставките, които ги разнообразяват вкусово, а начинът на оформяне пък може да е като полумесец, топка, или кръг. В някои рецепти ги срещнах със забодено карамфилче в тях. След изпичане още топли се овалват в пудра захар. След охлаждане се овалват още веднъж и се затварят в кутии, в които се съхраняват на тъмно и хладно.


Продукти за 20 бр(зависи от големината)
125 гр краве масло, на стайна температура
4 с.л пудра захар
1 ч.л. ром (коняк)
1 ч.л. розова вода( за хранителни цели!)
настъргана кора от 1/4 добре измит портокал
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 прахче ванилия
1/4 ч.ч. бадеми

Приготвяне:
Бадемите се изсипват в тава върху хартия за печене и се поставят да се пекат в гореща фурна за няколко минути. Не се препичат. Изваждат се, охлаждат се и се смилат на частички( не на брашно).
Маслото се нарязва на малки кубчета и се разбива с пудрата захар. Добавят се пресятото с бакпулвера брашно и останалите продукти, замесва се тесто. Разточва се на кора, от която се изрязват кръгове, полумесеци или пък се оформят топчета. Подреждат се на разстояние в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загята на 170 градуса фурна докато краищата започнат да се оцветяват леко в златисто( за около 20 минути). Изваждат се, още топли се овалват в пресята пудра захар, охлаждат се, овалват се отново в пудра захар и се прибират в затворени кутии на тъмно и хладно място.

Лимонови снежинки




Към подаръците добавих и по едно бурканче от любимите карамелизирани ядки, чиито вкус открихме преди време на коледните пазари в Австрия. Могат да се направят с различни ядки, тези са:


Карамелизирани бадеми и тиквени семки
по тази рецепта




Коледни сладки подаръци, от моята кухня


Миналата година написах публикация за коледните подаръци, в която споделих моето виждане и няколко идеи за такива. Ето още няколко, които подарих тази година: чаша за чай, кутия за храна, бутилка за вода, кърпа за баня, всеки подарък опакован заедно с красиво бурканче с ядки и торбичка сладки.




1 коментар:

  1. Прелестни подаръци! Аз също залагам на сладките, със или без други подаръци към тях!

    ОтговорИзтриване