Страници

Шах-мат торта за рожден ден / Chess Board Cake


В

сички, които ме познават, знаят че обожавам домашно приготвените торти, които личи че са такива. Никоя скрита зад украсата си торта не би могла да ме изкуши толкова много да я опитам, колкото несъвършената домашна торта на баба, мама или някоя приятелка. Не ме разбирайте погрешно, оценявам всеки труд и се възхищавам на майсторството и таланта на всички, мога да оценя изработката и знам колко време, търпение, умения, качествени продукти и опит изисква декорацията на една прецизна торта, но докато тези торти предизвикват възхищението ми, друг тип са тортите, които предизвикват апетита ми. Едно от нещата, които обожавам тук, в Австрия е, че хората много, ама много ценят ръчният труд и точно този тип сладкиши и държат да си личи, че са такива. Ако имате път насам, обиколете фермерските пазари, посетете кафенетата, предлагащи десерти от този тип и ще разберете за какво точно говоря.  




Шах-мат торта за рожден ден / Chess Board Cake


Тази торта направих, миналата година, през октомври, за 10-ят рожден ден на синът ми и мисля, че бе крайно време да я споделя:). Децата пожелаха торта, като от онази песничка: "вкусна торта с крем:)". Спомних си, че в нашето детство тортите за тези празници бяха най-често Шах-мат и Торта с навити блатове, приготвени с домашен крем, или нишесте, напоени със сироп и много, много вкусни. По това време играеха Шах и това повлия на избора ни:). И понеже блатовете са от времето, когато сладкишите се правеха без мерки и теглилки и най-често се мереше с чаши и лъжици, голямо броене падна, но всъщност това бе по-скоро забавно. Обръщам внимание на начинът на мерене с лъжици: загребва се продукта - ако е течен е лесно, колкото поема лъжицата без да прелива. Ако е сух, дръжката на лъжицата се потупва, така, че да се отстрани излишното количество, което представлява най-често връх и което може да увеличи сместа до двойно количество.


Продукти, за тава с размер 20 см:
4 яйца
32 с.л. захар
36 с.л. брашно
4 ч.л. сода за хляб
12 с.л. олио
28 с.л. кисело мляко
4 с.л. какао

1 пакет ванилов пудинг с варене
прясно мляко за пудинга, според указанията
2 с.л. краве масло
захар, на вкус

сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 пакет бурбонска ванилова захар

декорация:
шоколад
смлени орехи

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на крем. Добавя се на етапи 1/2 от пресятото със содата брашно, разбърква се с телена бъркалка или миксер на ниски обороти. Разрежда се олиото и киселото мляко, разбърква се добре и се добавя остатъка от брашното. След като сместа се хомогенизира се разделя на две. Едната се оцветява с пресято какао и отново се разбърква много добре.
Подготвят се 2 тави (форми за торта), като се застилат с хартия за печене, или се намазват с олио и поръсват с брашно. Бялата смес се изсипва в едната и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути( до суха клечка). Блатът се изважда върху решетка и се охлажда.
Какаовият блат се изсипва в другата тава и се пече по същият начин.
След като блатовете се охладят могат да се разрежат напречно на две. Ако е нужно се изравняват, като с нож се изрязват неравномерните части.
Така се получават два бели и два кафяви блата.

Пудинга се приготвя според указанията на опаковката, разбърква се с маслото и се покрива с плътно прилепнало към него стреч фолио. Оставя се да се охлади на стайна температура.

От всеки блат се изрязват по три или четири елемента. В средата е кръг, след което два или три пръстена(ринга) с еднаква ширина на лентите. Използват се подръчни материали като чаша, купа, чиния. Сглобяват се като се разменят цветовете, както за всеки блат, така и в редовете. Сиропират се леко, намазва се с крем между елементите и между блатовете. Тортата се полива с крем, поръсва се със смлени орехи и се прибира в хладилник да стегне. След като стегне се декорира с балони, от разтопен шоколад.
* Пудинга и домашният крем са различни като консистенция и при по-дълъг престой( напр. след два дни) е възможно отгоре да се "нацепи". Така, че ако не искате това да се случи, може да направите друго покритие или просто да поръсите орехи навсякъде.



2 коментара:

  1. Чудесно изглежда тортата ти, Кате!
    Винаги уважавам домашно приготвената храна, независимо как изглежда :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна торта, Кате!
    Да ти е жив и здрав рожденика!
    Домашните торти са най-вкусно приготвените, защото са приготвени с много любов!
    Лек ден!

    ОтговорИзтриване