Страници

Гулаш с гъби пачи крак

 

Вкусният гулаш е класика в много кухни по света, а днес ви предлагам един различен вариант с гъби пачи крак. Скоро се появи в сезонните менюта на някои ресторанти тук и ето, приготвих го и у дома. В момента има гъби на пазара, но ако изпуснете сезона, може да приготвите гулаша и през есента. 

Руло с кайсии и маскарпоне

 


Това руло е много лесно и бързо за приготвяне. Блата отнема 10 мин. за приготвяне и 10 мин. за печене, а крема е просто разбъркано с пудра захар маскарпоне и слой от сварени за няколко минути кайсии. Въпреки простотата си, рулото е една чудесна симфония между нежната текстура на крема и киселата нотка на кайсиите, което го прави много подходящ летен десерт. 

Адана кебап в домашни условия

 


Адана кебап е едно от най-емблематичните ястия в турската кухня, което съчетава богати аромати и традиционни техники на приготвяне. Произходът на този кебап идва от град Адана в южна Турция, известен със своите пикантни и ароматни месни ястия. В тази публикация ще ви запозная с рецептата, по която приготвяме вкъщи адана кебап и ще споделя някои хитрини за направа на шишчета с подръчни материали, като алуминиево фолио и обикновени шишчета, които се намират почти във всяка кухня.

Млечна баница

 

Млечната баница е един от най-харесваните и популярни десерти в българската кухня. Приготвя се от хрупкави кори или юфка и смес за крем-карамел. В тази млечна баница използвам много вкусни кори Yfka ekmek, които открих в турски магазин, големи са, приличат на печени на сач или пещ, но са много меки и еластични, разбира се може да се използват и други. Декорирах с пресни горски плодове за свежест. 

Мухалабия - ароматен и освежаващ летен десерт от Близкия изток



Мухалабия (Muhallabia на арабски: مهلبية) е традиционен десерт от Близкия изток и Северна Африка. Той е особено популярен в страни като Ливан, Сирия, Египет, Палестина, Турция и Иран. Този десерт е известен също и под други имена в различни региони.

Здравословни барчета с фурми Меджул, фъстъчено масло и шоколад

Барчетата с фурми, фъстъчено масло и шоколад бяха истински вирал тренд, известни още и като здравословни “сникърси” с фурми, които съчетават най-доброто от традиционните сладки изкушения и ползите от натурални съставки.

Пикантно агнешко с хариса, мед и ароматни подправки

Ако търсите рецепта, която да ви пренесе в магията на Арабската кухня, или да се насладите на нещо различно, тази рецепта за агнешко с хариса, мед и подправки ще ви очарова с ароматите и вкусовете си. Комбинацията от пикантна хариса и сладкия мед, съчетана с богатия вкус на агнешкото месо, ще създаде неповторимо вкусово изживяване. 

Креамису с шам фъстък




Тирамису е един от любимите ми десерти, които приготвям често вкъщи, особено през летните месеци. Понякога добавям свежи плодове или плодови пюрета за разнообразие, споделяла съм няколко рецепти тук, но днес ще стане дума за една наистина различна версия, която включва шам фъстък. 
Видях идеята в Инстаграм профила на Kausar Raja( Kauscooks). Тази комбинация от традиционния италиански десерт с богатия и наситен вкус на крем от шам фъстък е истинско удоволствие. Тъй като използвам само Маскарпоне, а не крем Забайон, както се изисква за оригиналното Тирамису, то реших да нарека този сладкиш Креамису, но съм сигурна, че би харесал на всички любители на  италианската класика.