четвъртък, 20 декември 2012 г.

Игнажден с колачета и пълнени сухи чушки с булгур


Игнажден е! На този ден се почита паметта на свети Игнатий Богоносец.
От този ден са започнали и родилните мъки на Божията майка.
С Игнажден започват Коледните празници.
Нека идващите светли празници да бъдат повод да сме по-добри!
Честит имен ден на Пламен, Огнян, Игнат, Искра и всички, които празнуват!
Бъдете здрави и щастливи!

Вярва се, че какъвто е човекът който прекрачи пръв прага на дома на този ден, такъв ще е и късметът през новата година. Обичаят се казва полазване, а първият човек, който дойде в дома се нарича "полазник".

На Игнажден трапезата е празнична, с постни ястия: пита с мая, ошав, варена царевица, варено жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, колачета орехи, мед.
Рано сутринта жените замесват колачета за всеки член от семейството и едно, което се оставя за Бъдни вечер. Взима се от тестото и се прави кръст над вратата или на здрава греда в къщата.


За днешният празник приготвих пълнени сухи чушки с булгур и Колачета, от които заделям за сурвакарите и за Бъдни вечер.

Колачета, по рецептата от миналата година, от Дианка! Дианка, благодаря ти, отново!





Сухи чушки с булгур
по рецептата на Рони




Продукти:
10 средни по големина сухи червени чушки

плънка:
1 ч.ч. булгур
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
2 средни глави лук, нарязани на ситно
1 морков, настърган на ренде
чубрица
2-3 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

*По желание може да добавите стафиди или сушени сини сливи.

Приготвяне:
Накиснете булгура в 2 ч.ч. студена вода и го оставете за няколко часа да престои и да набъбне. Може да го накиснете в същото количество гореща вода и да го оставите за 1/2 час да набъбне, покрит с прозрачно фолио.

Накиснете чушките в хладка вода, за да омекнат.

Налейте в тиган олио да загрее, добавете лука и моркова и оставете на средна температура да се задушат до омекване. Добавете червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона, за да не загори.
Добавете чубрицата, черният пипер и солта, орехите и отцеденият булгур.
Разбъркайте и напълнете чушките.

Поставете ги в тава, добавете 1 ч.ч. вода и ги полейте с олио, по 1 ч.л. на чушка.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете на 200 градуса около 40 минути, отстранете фолиото и оставете да се запекат.

Весел празник и наздраве!

13 коментара:

  1. И чушките, и колачетата са супер, Кате! не мога да не ги опитам. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. От много време се каня да напълня сухи чушки и винаги има промяна в плана и се озоваваме с пресни чушки на Бъдни вечер. Твоите са толкова апетитни и само какъв блясък имат... Записвам си рецептата за колачетата. Юнакът у дома ще им се зарадва.

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно и познавательно! Спасибо!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,заради тези колачета ще се внедря в редиците на коледарите.....прекрасни са!Не си мисли,че не забелязах чушките-бих ли могла?!Прелестни са!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце и чушките и колаците ти са неустоими миличка!
    Така апетитно и вкусно е че запреглъщах чак. :)
    Много хубави рецепти наистина.
    Дано днес първи е влезнал богат и добър човек в къщата ти да има цяла година берекет в нея!
    Силно те прегръщам и честит правник!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, прекрасна трапеза си приготвила!
    Възхищавам на вдъхновението, кулинарните ти умения и тематичните менюта, които успяваш да предложиш.
    Благодаря за доверието,
    сърдечни поздрави и пожелания за:
    здраве и хубав късмет,
    топлина, уют и благоденствие за теб, твоя дом и семейство!
    Усмихнати и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Много са апетитни, Кате!
    Днес пари не се дават, но колаче едно нали ще подадеш :)
    Поздрави и хубава зимна вечер! (ей това е зима вече)

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам да има празник в който да не си показала нещо вкусно и точно за деня ! Браво ,Кате ! И чушките и колачетата са чудесни ! Особенно колачетата :)) !
    Целувки :* ! Хубава вечер ,сладур :* !

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, на този ден ви пожелавам здраве и пълна година! :)
    Разкошни предложения! Поздравявам те за изобилието и разнообразието, което всеки път ни показваш!

    Прегръдки и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,дано са ви полазили добри и късметливи хора и да имате берекет и здаве в дома!
    Чудесна гозба и колачета!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Оххх Кате сега да ти бях на гости .. как щях да си хапна, страхотни чушчици и колачета!
    Здраве и берекет в домът ви!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, отново предлагаш вкусни неща!
    Харесвам пълнените чушки с булгур. Той придава особен вкус.
    А колачетата са толкова меки и пухкави!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. dobro utro Candy,super si napravila vsiçko ,za mnogo zdravi i şastlivi godini.

    ОтговорИзтриване