Страници

Панирани цветове от акация /Acacia flower fritters


С

лед Панираните цветове от бъз, дойде време и на версията с акация. Тези рецепти са от онези, които са по-атрактивни и не всеки би ги приел в дома си. Признавам, че цветовете са толкова нежни, че вкуса на панировката доминира, освен това колкото и да се отцеждат все пак са пържени и  стоят малко по-тежки, което е нормално, тъй като във вътрешността не се съдържа значимо количество продукт. Описвам това, не за да ви откажа да си ги направите, а просто да споделя мнението си, че вероятно е по-добре да се поднасят в комбинация с други продукти. Например с пудра захар или мед наподобяват вкуса на мини бухтички, а най-добрата комбинация за мен е с топка сладолед. Ядливи са цветчета и панирани някак на вид наподобяват пуканки:)



Когато късам цветове от дръвче, съобразявам да не са от едно и също място, разбира се не чупя клони. Най- добре е от различни части на дървото или още по-хубаво е от различни дръвчета да се откъснат цветове. Цветовете са нежни и бързо увяхват, затова е желателно да се приготвят веднага след събирането им. Първо се измиват, а аз правя това като в съд наливам вода и потапям цветовете. Леко ги раздвижвам с ръка и след това ги изцеждам добре.



Панирани цветове от акация / Acacia flower fritters



Продукти:
цветове от акация
1 яйце
3 с.л. брашно
3 с.л. натурално нишесте
1 пакетче бурбонска ванилова захар(по желание)
щипка сол
около 50 - 70 мл вода(филтрирана, минерална)
1/2 ч.л. бакпулвер

за сервиране:
пудра захар
сладолед
мед
царевично олио или олио от рапица, за пържене


Начин на приготвяне на Панирани цветове от акация:
Цветовете от акация се измиват внимателно. Най-добре това става в голяма купа с вода. Потапят се, раздвижват се във водата и се изваждат. Изцеждат се добре върху решетка или в гевгир. Яйцето се разбива със солта с телена бъркалка и към него се добавят останалите продукти. Разбърква се много добре, до хомогенност. При нужда може да се добави още вода или брашно. Олиото се загрява в касерола или по-дълбок тиган. Нивото трябва да е достатъчно, за да се потопят цветовете (дръжката стърчи). Цветовете се потапят в паниращата смес, отцеждат се от излишната, като леко се поклащат и се пържат в горещата мазнина до зачервяване ( ако е нужно се обръщат). Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар, мед и сладолед.


Тази рецепта може да тествате, когато правите бухтички вкъщи. По този начин ще се възползвате от мазнината, която така или иначе след пържене се изхвърля.
От цветове на акация може да се направи сладко, сироп( сходен на бъз или в комбинация с него), може да се поръсят върху салати, или пък с тях да се декорират торти и други десерти.

4 коментара:

  1. Нежна цветна феерия, Кате и прекрасни нови предложения...,
    с подчертан стил и финес, много вкус, старание и домашен уют!
    Благодаря за удоволствието и пожелания за едно прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Много стилно и красиво! Обичам, обожавам аромата им!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    тази рецепта определено ме впечатли много.Възхищавам ти се, всички твои предложения са поднесени прекрасно, толкова красиво и толкова стилно.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, толкова мили думи, написани от вълшебници като вас могат само да ме радват! Пролетта вдъхновява, наистина, а даровете ѝ, всички цветове, плодове и аромати са невероятни. Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване