Страници

Шарена мусака


М

усаката е популярно ястие сред народите от Балканите и Близкият изток и въпреки, че в нашенската кухня има класическа рецепта за нея, то във всеки дом се приготвя с някакви разлики, пригодена според вкуса на семейството. Рецептата ми за Класическа мусака съм споделяла отдавна, рецепта за Гръцка мусака също. Днес обаче е ред на една малко по-различна, по-богата рецепта, която се роди вследствие на успеха на Шарените кюфтенца у дома:).





Шарена мусака / Colourful mussaka


*Използвам тава с размер 30х20 см. Ако вашата тава е по-широка, може да се наложи да удвоите дозата за заливката, за да стигне за цялата повърхност.

Продукти:
500 гр кайма( мляно месо смес)
1 глава лук
1-2 моркова
4-5 средни картофа
1 ч.ч. грах (замразен или пресен)
1 тиквичка
200 гр смлени домати( използвам консерва на Mutti)
2-3 скилидки чесън
1 с.л. суха чубрица
сол, на вкус
1 ч.л. червен пипер
черен пипер

заливка:
3 с.л. брашно
300 гр кисело мляко
2 яйца


Начин на приготвяне на шарена мусака:
Всички зеленчуци се белят, почистват и измиват.
Лукът и морковът се нарязват на ситно. Задушават се в малко олио до омекване. Добавя се каймата и се разбърква непрекъснато с дървена лъжица, докато стане на трохи и побелее. Добавят се картофите, нарязани на малки кубчета, разбърква се за няколко минути, след което се прибавя червеният пипер, разбърква се, добавят се доматите, тиквичката, нарязана на малки кубчета, грахът, чубрицата, черният пипер и солта. Продуктите се разбъркват много добре, готвят се няколко минути на котлона, като през това време фурната се включва да загрява на 180-200 градуса.
Всичко се изсипва в тава, разпределя се равномерно, налива се вода, да покрие продуктите и тавата се поставя във фурната. Когато мусаката е готова (след около 40 минути), се приготвя заливката. Яйцата се разбиват с вилица в купа, към тях се добавят брашното, солта и киселото мляко, разбъркват се до хомогенност и се разпределят равномерно върху мусаката. Тавата се връща във фурната докато заливката се запече и мусаката получи приятен златист загар. Може да се поднесе с кисело мляко.



1 коментар:

  1. Мусаката е едно от любимите ястия на дъщеря ми и честичко правя в класическия й вариант (макар и да не я докарвам като тази на баба й ;)), но мисля, че и с повече зеленчуци ще я хареса, още повече, че по-здравословното хранене е на дневен ред. Прегръдки и поздравления за наградите (напълно заслужени) на Блоговодител!

    ОтговорИзтриване