Страници

Риба с печени кореноплодни и сос"Скордаля"


Т

ази рецепта е от онези, които нямат нужда от дълги обяснения, а са по-скоро идеи за цветен, вкусен и красив обяд или вечеря. И все пак, ако някой не знае как точно се приготвят риба и зеленчуци, записвам подробности.


Риба с печени кореноплодни и сос"Скордаля" / Fish with root vegetables and Skordalia


В случая направих два вида риба: Сьомга и Кабеляу(треска), според предпочитанията ни вкъщи. Сьомгата е в хартия на фурна, а треската на тиган. Естествено всеки може да приготви любимата си риба, по харесваният от него начин. Когато пека риба, заедно със зеленчуците в повечето случаи ги поставям в отделни съдове(хартии или алуминиево фолио), някои риби имат силен аромат, и когато зеленчуците се овкусят със соковете, пуснати по време на печене, това не ми допада особено.


Продукти:
рибни порции по избор
кореноплодни зеленчуци(сладки картофи, пащърнак, моркови, червено цвекло, чесън)
зехтин
черен пипер
сух риган
хималайска сол

сос Скордаля( по тази рецепта)


Начин на приготвяне на кореноплодни зеленчуци на фурна:
Зеленчуците се остъргват, белят, почистват и измиват. Подсушават се, нарязват се на пръчици, резени, кръгчета, без значение, просто да с горе- долу с еднакъв размер, за да се изпекат равномерно.
Изсипват се в тава, застлана с хартия за печене, по възможност на един ред, или поне да не се затрупват прекалено. Посоляват се, поливат се със зехтин, по желание се добавя риган, разбъркват се с ръце много добре и се поставят в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пекат до готовност. За около 40 минути са готови. По време на печенето се разбъркват един-два пъти.



Начин на приготвяне на Треска на тиган:
Добре е рибата да е на филета, без кости, които могат да се нарежат на по-малки парчета. Малки стърчащи кости се отстраняват като се напипват с пръсти и се издърпват с пинцета. Филетата се натриват добре със зехтин, поръсват се с черен пипер и се пекат в предварително загрят тиган, с незалепващо покритие от двете страни. Първо се поставят с кожата към тигана, така тя става хрупкава. Когато рибата е готова може да се посоли и да се поръси с допълнително черен пипер и риган.

Начин на приготвяне на Сьомга в хартия:
Порционните филета се поставят в хартия за печене или алуминиево фолио. Поливат се с малко зехтин, поръсват се със сол и черен пипер и се поставят, без да се запечатват в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се до готовност( за около 30 минути).



Рибите се сервират със сос Скордаля и кореноплодни зеленчуци.

Вкусни и често приготвяни кореноплодни зеленчуци у дома са: чесън, лук, шалот, фенел, морков, цвекло, целина, пащърнак, картоф.
Всички рецепти с риба и морски дарове в блога събирам тук.


1 коментар:

  1. Страхотно изглежда твоята риба Кате гарнирана с кореноплодни зеленчуци.Много красиво и много вкусно.Чудесно и празнично, и делнично предложение.Напоследък и ние у дома много често печем зеленчуци, много са вкусни и диетични.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване