четвъртък, 12 юни 2014 г.

Арабско меню


Темата е ясна, остава да напиша и рецептите:) За това няма да бърборя много, а пристъпвам към споделянето:)




Арабски питки




Питките са от обикновено тесто с мая, това, което използваме често за пици и пърленки.

Продукти:
250 гр брашно
1/2 пакетче суха мая Др. Йоткер
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. олио

Приготвяне:
Сложете маята в купа, добавете около 50 мл приятно топла вода, добавете захарта и разбъркайте.
Оставете маята да шупне.
Пресейте брашното в купа, добавете солта и разбъркайте, направете кладенче и изсипете в него шупналата мая и олиото + още около 100 мл приятно топла вода. Замесете тесто, ако е необходимо добавете малко брашно.
Оставете тестото в купа, покрийте с кърпа и го оставете за десетина минути да се отпусне.
Извадете го, премесете го и го разделете на малки топки, които разточете върху набрашнена повърхност.

Изпечете ги от двете страни на тефлонов тиган, леко намаслен, предварително загрят.
Готовите питки извадете и оставете в кърпа, за да омекнат.


Хумус





По рецепта от блога,

Продукти:
100 гр сух нахут
100 гр сусамов тахан
1-2 с.л. зехтин
1-2 с.л. вода 

1-2 скилидки чесън
лимонов сок на вкус

Накиснете нахута за една нощ в студена вода, на следващият ден го отцедете от водата и го сварете в чиста вода до готовност. Изцедете го.
Пасирайте всички продукти, заедно със свареният нахут, сервирайте в чиния и отгоре полейте със зехтин и поръсете с червен пипер.



Фалафели, по рецепта от блога






Салата с домат, в арабски стил


Мислех да правя Табули, но в последният момент се сетих за булгур, в близкият магазин нямаше, но салатката пак е в арабски стил с домати, лук и много магданоз, овкусени със зехтин и сол.

Арабски шишчета
Незнам дали са точно арабски, но канелата, която добавих в сместа, определено им придаде такава нотка.


Продукти, ориентировъчни:

около 500 гр Агнешка кайма, може и смес
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки пресован чесън
няколко стръка ситно нарязан магданоз
1/2 ч.л. кимион, смлян
1/2 ч.л. смлян черен пипер
щипка канела
сол на вкус

Приготвяне:
Разбъркайте всички продукти много добре, може да използвате и кухненски робот.
Вземете топка от каймата, колкото да оформите кюфте и оформете продълговато кебапче. Нанижете го на дървено шишче.
Изпечете ги на загрят грил тиган или скара до готовност от всички страни.




Може да поднесете всичко това по този начин:


И на финал: Десерта:) Кодрит кадир или карамелена торта, по рецепта от блога.



9 коментара:

  1. Дааа, отново си великолепна в представянето и умението да изкушаваш :) Менюто е страхотно, Кате! Фалафелите и хумуса много искам да ги направя, така, че отиват в списъка. Поздрави и прегръдки, Усмивчице!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна кухня, Кате!Харесвам я и твоето представяне е великолепно!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, ти просто нямаш спирка... Не знам как да ти го кажа, ама просто си прекрасна! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, твоите близки са големи щастливци! Невероятни неща си поднесла отново! Макар, че не ям месо, готвя за домашните и съм приготвяла такива шишчета, но с кориандър- на мен пък ми се стори, че тази подправка ще им придаде арабски вкус-добре ги възприеха.
    Единствено десертът не съм. Скоро ще опитам и него.

    ОтговорИзтриване
  5. Е как да не седне човек на тази масичка. Сядам и забравям да стана. Без шишчетата ме уцели от всякъде. Поздрави, усмивки и офейквам, че почвам да пълнея даже само като гледам.

    ОтговорИзтриване
  6. Перфектната домакиня, майка и страхотен кулинар, Кате ти си уникална :) Пълна с енергия и идей, продължавай да зареждаш и нас с тях :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, майко, мила! Кате, нямаш равна по брой приготвени и заснети ястия от цял свят! Аплодисменти за майсторските ти умения! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Арабско или не ... изглежда толкова вкусно, че .... нямам думи :)

    ОтговорИзтриване