Страници

Зеленчукова тарта " Роза"


Основата ми е класика - тестото по тази рецепта, в плънката съчетах сирена/кашкавали, подправки и заквасена сметана, а декорацията отгоре е по известната:spiral vegetable tart.
Както при всички тарти и тук може да се импровизира с друга плънка, с други зеленчуци...
Няма как да пропусна варианта при Ивана, съвсем различен е, с бутер тесто и бешамел: Зеленчукова тарта.
Ето как я направих аз:






Продукти:
За тестото:
250 гр брашно
125 гр краве масло
1 яйце
щипка сол
3 с.л. студена вода

Плънка:
2 пакетчета крема сирене
1 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
1 яйце
черен пипер
при необходимост сол
щипка индийско орехче

декорация:
4-5 тиквички, среден размер
5-6 моркова, големи
зехтин


  

Приготвяне:
Тесто:

Пресейте брашното в купа и добавете солта. Разбъркайте.
Нарежете маслото на кубчета и го добавете към брашното. Добавете яйцето и водата.
С бързи движения на пръстите омесете тесто. Направете го на топка, увийте го в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилник между 1/2 - 2 часа.

Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете върху прозрачно домакинско фолио.
Кората трябва да е по-голяма от тавата, за да може да направите борд.
Намажете формата за печене с четка с олио. Намажете и страните.
Прехвърлете с помощта на фолиото тестото в тавата.
Отстранете фолиото!
Хубаво изтеглете по страните и излишното тесто отстранете.
Надупчете с вилица тестото.
Ако желаете може да постелите хартия за печене и върху нея да поставите зърна суров боб, което ще предотврати навдигането на тестото.
Изпечете за около 15 минути.
Извадете от фурната и оставете във формата да се охлади.



Пригответе плънката:
Разбъркайте в купа до хомогенност всички продукти.

Декорация:
Обелете морковите, измийте тиквичките.
С помощта на белачка за зеленчуци ги нарежете на тънки и дълги ленти.
Започнете да ги навивате като охлюв:), като редувате тиквички с моркови.




Изсипете сместа в тартата и отгоре внимателно прехвърлете декорацията от зеленчуци.


Притиснете я в плънката.
Намажете зеленчуците с четка със зехтин.


Изпечете тартата на ниска скара в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути.
Ако е необходимо покрийте с фолио, за да не загори отгоре.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.

  









15 коментара:

  1. Добро утро,Кате!
    Много цветно при теб.Правила съм тази тарта на Ванчето -много е вкусна.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота! Направо изглежда шеметно! Следя проекта ти с интерес, Кате и всеки ден съм все по- и по-очарована! Хубав ден, мила и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Тук става все по-красиво!
    Чудесна тарта-храни всички сетива!
    Кате хубав и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. :)Ти не спиш ли бе,Катенце?!:)))))))Прегръдки вълшабна домакиньо......Режи от тартата,че идвам:)

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова е красива, изумителна и ти си изумителна! Прегръщам теее!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах,ах,стане ли дума за проект и ми настръхва косата,защото знам,че ежедневно ще ме изкушаваш,а аз само ще примигам и хлипам пред монитора,вълшебнице! :)
    Първите три рецепти са главозамайващи,прекрасни и на вид,нямам съмнение-и на вкус!
    Толкова старание влагаш,Кате,как да не те аплодира човек и то искрена възхита!
    Прегръдка и хубав ден,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  7. Е-е-е, голяма си хитруша Кате, това хубаво и съблазнително парченце най-накрая си го сложила. Прекрасен тарт, с повечко зеленчуци и всичко хубаво, което носят - здраве, щастие, наслада.Поздрави и много слънчеви дни.

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина страхотен проект, а тартата е толкова цветна и стилна! Наслада за очите , а сигурна съм и за небцето.

    ОтговорИзтриване
  9. Много красив проект, Кате! И вкусен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна е! За първи път видях подобна при Йоли и наистина е мноооого вкусна.

    Поздрави, Кате, и чакам още проекти:)

    ОтговорИзтриване
  11. как майсторски си я завила само, Кате :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Цялата ти серия "Рози" е невероятно креативна, красива и изкушаващо апетитна.
    Страхотно изпълнение и представяне..,
    много комплименти за теб, Кате и благодаря за споделените рецепти!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотно! Ненадмината си, Кате! :*

    ОтговорИзтриване
  14. Разкош!
    Кате, хора като теб ме вдъхновяват :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване