Страници

За Афитос с любов


Афитос е малко прекрасно селище в Гърция, на полуостров Халкидики, ръкав Касандра. Изграден е върху скала, която се извисява над морето.
Името Афитос или "Атитос" е запазено от векове и се предполага, че идва от древното мъжко име „Афитеос” или от старогръцката дума „Афитис”, което означава „изобилие от растения”.
Морето тук е с най-прекрасния цвят и е безкрайно... Дъното на морето тук е цял гладък камък, а водата кристално чиста. Афитос е място, надарено от природата с безкрайна природна красота.


В началото на ръкава, на тесен провлак се намира Неа Потидеа, единствения курорт на Касандра, разположен едновременно на източното и на западното крайбрежие. През провлака е прокопан плавателен канал, който свързва двата бряга на полуострова. Ето снимката в движение:)


 Тези снимки пък направих малко преди Афитос, невероятен изглед има от това място и много туристи се отбиват тук, за да му се насладят.



Плажовете са в абсолютна хармония с морето...



А денят започва с чаша фрапе на брега на морето...


Влюбена съм в това място, тихо, спокойно, с красиви сини цветове, девствени плажове, усмихнати и гостоприемни хора...
Прекрасно селце, изпълнено с аромат на цветя, носещи мириса на любов.



С интересна и различна от нашата растителност. Тук палмите и смокините са огромни, кактусите раждат плодове. Нарове, лимони и портокали и маслини виждаме директно на дърветата...





>









Впечатлена съм от архитектурата. Запазения старинен облик на къщите, павираните улички, синия цвят, спокойствието... всичко това ме привлича толкова много, че бих искала да се връщам отново и отново...











В близост до Афитос също има приятни места за разходки, със сувенирни магазини, с прекрасни гръцки вкусотии, места за хапване...

Калитея:




Ханиоти:


И като почитател на вкусната храна, няма как да не отбележа, че всичко, което опитахме беше невероятно вкусно.


Гирос като порция


Гирос сандвич:


Сувлаки


Пържени тиквички по гръцки


Пържен калмар


Афитос е един малък скъпоценен камък. Това е мястото, където можеш да прекараш най- романтичните вечери, да се насладиш на най-прекрасните гледки към морето, да се разхождаш безкрайно по най-мекия и чист пясък.. Място, което видях веднъж, а останах влюбена в него за цял живот!

2 коментара:

  1. Блога ти е прекрасен...поздравления!А Гърция ми е любима-обичам я....
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! Има места по света, свързани с много емоции, които ни карат да се изпълваме с любов.
    Току-що разгледах блога ти и ще го посещавам честичко, виждам, че е нов, почти сме набори:):):), но вече си набелязах няколко рецепти! Приятна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване