петък, 14 октомври 2011 г.

Козунак с шоколадов пълнеж


Козунака, който направих по рецепта от тук

Наистина е много вкусен!



Продукти за 4 бр.:
1 кг брашно
1 /2 кубче мая
400 гр захар
1 литър прясно мляко
50 гр бадеми
50 гр стафиди
300 гр орехи
6 бр.ванилия
6 с. л.ром / или 1 есенция
9 бр.яйца
1 бр.лимон
1 пакет обикновено какао
2 пакетчета краве масло/ общо 250 гр.

Приготвяне:
В купа се слагат 1 /2 мая, 1с. л. захар и 250 мл. прясно мляко и се бърка, за да се разтвори маята. Цялото брашно се пресява 3 пъти. Към сместа се добавя и 250 гр. от пресятото брашно, разбърква се добре докато стане на гъста каша, оставя се на топло място и се покрива с кърпа, докато втаса.
Бадемите /50гр./ се слагат в съд с малко вода на котлона, изчаква се да заврат. Варят се 5 минути и се заливат със студена вода. След това се обелват и се оставят на страни.
В дълбок съд с миксер се разбиват 8 яйца, захар 250гр., ванилия 3 бр., сокът на един лимон и настърганата му кора. Смесва се тази смес с първата вече втасала смес и се бърка с миксера, добавя се още 250 мл. прясно мляко. Започваме да прибавяме по – малко от брашното. Така докато започне да се оформя тесто. Приставките за миксера се сменят с бъркалките за тесто и продължава да се меси. Добавят се 50 гр. стафиди и 3 супени лъжици ром или 1/ 2 есенция от ром.
През това време маслото се разтопява в отделен съд.
Посипва се с брашно върху равна повърхност и тестото започва да се меси с ръце, като постепенно се добавя брашно и масло. Брашното се прибавя на много малки порции. Готовото тесто се взима и се блъска от високо в плота около 15 пъти. Получава се меко и пухкаво тесто, слага се в по-дълбок съд и се оставя да втаса, като се покрива с кърпа.

За плънката на козунака се смесват натрошените орехи 300гр. с прясно мляко 500мл., 1 пакетче обикновено какао, захар 150гр., ванилия 3 бр., ром 3 с. л. Вари се на бавен огън, като се разбърква от време на време, докато се сгъсти сместа.




Когато тестото се навдигне достатъчно / то става 3 пъти по-голямо/, изважда се и се разделя на 4 части. Всяка част се разточва и се разрязва на две, слага се плънка в средата на всяка част, навива се на две рула и се сплита. Сплетеното козуначено тесто се поставя в намазана с олио тавичка, по същия начин се процедира и с останалите  3 части от тестото. Получават се 4 козунака. Тавичките се слагат във фурната на 25-30 градуса да втаса докато тестото набъбне до ръба.
След това се разбива 1 яйце, намазват се козунаците отгоре, поръсва се със захар и се поставят равномерно бадемовите ядки. Пече се на 170 – 180 градуса.



2 коментара:

  1. straxotna idea za kozynak ,izglezda mn.dobre na vid ,6te izprobvam reseptata,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен, че е интересен е и много вкусен:)! Весели и цветни празници!

      Изтриване