вторник, 11 октомври 2011 г.

Зелеви купички/ Сармички мъфини


Попаднах на една много интересна рецепта http://www.menumag.bg/recepta/zelevi-kupichki - по-скоро не самата рецепта , а начина на приготвяне ме впечатли. Приготвянето по този начин спестява доста проблеми като "разпадане при варене" , недооформените сарми и т.н. Много Благодаря за споделената рецепта!
Рецептата е за около 10 бр. във форма и с големина на мъфини.



Продукти:
10 листа кисело зеле
2 с.л. олио
1 глава лук, на ситно
200 гр моркови, на ситно
1 ч.л. мед
1 с.л. балсамико оцет
1 ч.ч. ориз
1 с.л. стафиди
3 ч.ч. зеленчуков бульон
сол
черен пипер
чубрица

Приготвяне:
Олиото се загрява и в него се запържва лука. Добавят се морковите и се пържи още 3-4 мин.
Добавят се меда, стафидите и оцета.
Прибавя се ориза, разбърква се добре и се налива бульона.
Подправя се на вкус.
Оставя се на слаб огън, докато ориза поеме течността и стане почти готов.
Формичките за мъфини се намазват с олио и във всяко гнездо се застила по един лист зеле, като краищата му се оставят да " висят".
Във всяко листо се слага от плънката при мен около 2-3 с.л..
Покрива се със краищата и се слагат в предварително загрята фурна на 200 градуса да се запекат около 1/2 час.


Тук ги приготвих по същата рецепта, но са завити на сарми, не съм използвала формички за мъфини. Подредих ги в тава с малко олио и вода. Във всяка сармичка добавих и по 1 с.л. вода към плънката.


1 коментар:

  1. Интересно, Кате - мъфини-сърми:) Мама (която хич не е по постното, пък как и аз да съм при това положение) преди години беше слагала накълцана сланинка (то не се виждало сред ориза) в постните сърми за бъдни вечер...:))) Та и тук се замислих какво да добавя, че да ме подмамят...:)

    ОтговорИзтриване