Страници

Крем карамел с кроасани

Дата на публикуване: 30.01. 2012 г.
Дата на обновяване: 10.01.2025 г.



Разкошният крем карамел е класика, която мнозина обичат, но през годините тази рецепта се преоткрива с нови и интересни вариации. Освен традиционния вариант, крем карамелът може да се приготви с козунак, стар хляб или с кроасани, които му придават пухкавост и всъщност това са чудесни начини да се оползотворят позасъхналите такива. 

Канапе с Шеф Пеньо Иванов


С голяма радост посрещам госта си днес, защото той е една невероятна личност! Майсторството си е доказал у нас и зад граница. Известен е с тематичните си менюта, с участието си в кулинарни предавания, водещ е на собствено предаване, а от скоро и водещ на кулинарната рубрика на вестник „Преса“, основател е на първата фирма за комплексно консултиране на ресторантския бизнес: Ивитал Консулт , създател е на „Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите” и е организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”.
Представям ви Пеньо Иванов!

Чорба от телешки дреболии


Чорба от телешки дреболии приготвям като останалите чорби със субпродукти, но най-често с тази варена застройка.

Пържен черен дроб

Дата на публикуване: 24.01.2012 г.
Дата на обновяване: 16.01.2025 г.

Това е любимата ми рецепта за приготвяне на пържен дроб. По този начин може да се приготви и телешки и агнешки черен дроб. Става изключително крехък и много вкусен.
Преди 2-3 години открих рецептата: e-kulinari. 

Цървулки със сирене и кашкавал


В унисон със зимните картини, които публикувах, реших да започна седмицата с рецепти от българската кухня. Първото ми предложение е за цървулки със сирене, които се предлагат в доста механи, по различни начини и се срещат с други плънки. Потърсих рецепта и открих във  Веселият готвач

Ябълков тарт татен


Тарт татен е един от най-популярните френски десерти. Историята му датира от 19 век, когато дъщерята на известен хотелиер забравя на печката тиган с ябълки, захар и масло. Сеща се за тях едва когато вече били карамелизирани. Набързо замесила тесто и го сложила върху ябълките. Изпекла сладкиша и го сервирала още топъл, обърнат върху чиния.

Канапе с Кулинарен еликсир


Във виртуалното пространство човек може да срещне много приятели. Истински, мили, прекрасни, добри... Когато създадох блога си съвсем си нямах и представа с какво всъщност се захващам:). Истината е, че днес 3 месеца по-късно този блог е до голяма степен част от мен. Този блог стана причината да се запозная с невероятни хора, като всички вас, които се отбивате тук със сутрешното си кафе, или просто защото ви трябва някоя рецепта, или най-вече защото ме чувствате близка, така както аз вас.
За мен всеки блог и автора му са уникални, индивидуални, различни и прекрасни по свой собствен начин.

Бисквитено руло с шипков мармалад

*Публикацията е с обновени снимки.


Докато съм на ретро вълна реших да приготвя и това руло с бисквити. Не знам дали е необходимо да записвам рецептата, всеки я знае, но пък с идея да съхраня старите рецепти ще я публикувам и в блога.

Бонбони с крема сирене, череши и шоколад


Тези бонбони са абсолютна импровизация. Могат да се направят с бисквити, кекс или кой каквото има изостанало в шкафа. Идеята е да се оформят трюфели, в центъра на всеки да се постави черешка и да се завършат с шоколад.  Идеята за оформяне взех от www.hungryhappenings.com

Пита цвете


Този начин на оформяне е толкова познат в интернет, че е трудно да се посочи първоизточника. Мисля, че в центъра не е точно така, но пък това си е нашата питка. Ще споделя, че и тук едни малки ръчички вършиха основните операции, та аз успях да направя снимки от процеса. И който е казал, че от чиста душа излиза най-хубавия хляб, не е излъгал! Красива, вкусна и топла е нашата питка!
Рецептата за тестото е по Ева Тонева.  

Баница с газирана вода


Рецептата за Баница с газирана вода ми я даде една позната леля преди години. Бях на гости и я опитах за пръв път. Идваше ми да изям цялата тава. Много е вкусна! В тефтера ми съм я записала само „баница 1”. Нямам представа дали някой е споделял подобна рецепта, но предполагам и други хора са я правили.

Пълнени чушки с кайма на фурна


Не знам дали изобщо трябва да споменавам, че тази рецепта е широко популярна и едва ли има някой, който да не е опитвал Пълнени чушки с кайма. Правя ги в тенджера на котлон, или в тава на фурна. Застройките, които добавям са варена или студена, но най-често прилагам варената.
Вариант на Пълнени чушки с кайма, варени в тенджера - линк.

Българска супа топчета

Дата на публикуване: 05.01.2012 г.
Дата на обновяване: 28.03.2019 г.

supa topcheta, супа топчета, българска супа топчета

Супа топчета присъства във всеки домакински рецептурник. В повечето рецепти е с ориз, но вкъщи най-често я приготвям с фиде. Понякога използвам пълнозърнесто фиде, а в топчетата напоследък не добавям ориз, тъй като се получават леко "рошави". Една от любимите супи на децата у дома, а и не само. Заедно с рецептата ще споделя един лесен начин за оформяне на топчетата, случайно измислен от моя малък 3 годишен син.

Понички ала Дънкин донътс

домашно приготвени понички дънкин донътс

През годините използвах няколко рецепти за направата на известните понички – Дънкин донътс. С течение на времето извърших някои промени и рецептата, по която се получават най-добре и вкусни за нашето семейство донъти е тази.

Пиле с кисело зеле


Продукти:
1 кисела зелка 1,200 кг
2 бр. едри бутчета или друго месо, може и цяло пиле
2 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 к.л. черен пипер
1 ч.ч. бульон или вода или пък от зелевият сок
50-100 мл олио (зависи колко блажно харесвате)

Карамелен сладкиш Кодрит Кадир


Сладкишът Кодрит Кадир, известен още като Обърнат сладкиш с крем карамел и кекс, има интересна история и загадъчен произход, който често предизвиква дискусии. Той съчетава два десерта в едно: нежен крем карамел и пухкав кекс, които при печене магически се разслояват.
Името и рецептата на десерта се свързват с Близкия изток, но конкретна държава не може да бъде посочена с увереност. Някои източници предполагат, че произхода му може да е арабски или османски, тъй като подобни десерти са характерни за този регион. Има и версии, че рецептата е популяризирана в Северна Африка, а впоследствие се е разпространила в различни части на света. 
Името е необичайно, което затруднява точния му превод. Възможни са различни тълкувания, базирани на значението на двете думи в арабския език: Кадир и Кодрит, която може би е свързана с Кодра, от арабски диалект. Аз нямам знанието да се впусна точно в тези размишления, но при всички случаи това отразява  неочакваното разделяне на крема и кекса по време на печене, което си е доста впечатляващо.

Бисквитено покривче с крема сирене



Открих Střecha z BeBe sušenek в интернет. Прави се с бисквити, желателно два цвята с еднакви размери, крем с масло, пудра захар, извара, крема сирене, рикота или маскарпоне, банан и други плодове.
В българските кулинарни среди го популяризира Наталина като го публикува като "покрив с крема сирене", но почти навсякъде е известно като "Покривчето на Нат".
Нейната рецепта може да видите в Гответе с мен.