понеделник, 17 октомври 2011 г.

Смокини със синьо сирене в прегръдка от прошуто


Прекрасна, елегантна рецепта, която открих при Марта Стюарт: http://www.marthastewart.com/317798/grilled-prosciutto-wrapped-figs-with-blu?czone=entertaining/dinner-party-cnt/dinner-party-foods
Богатия вкус и аромат на сиренето се съчетават прекрасно със сладостта на смокините, а хрупкавата прегръдка от прошуто придава завършен вид на тези прекрасни хапки!
Класическата компания за това великолепие са десертното вино, портвайн или ликьор.
Може да им се насладите в романтична компания, или да обогатите менюто на партито си с тях.

Продукти:
смокини, по-едри
орехови ядки, едро натрошени
синьо сирене, нарязано на парчета
тънки резени прошуто, според броя на смокините
мед, за сервиране


Приготвяне:
Смокините се разрязват на кръст в горната част, като не се стига до долу.
Внимателно разтворете всяка смокиня и поставете в нея парченца сирене и поръсете с орехи.
Завийте около смокините прошуто.
В рецептата се мажат със зехтин и пекат на грил тиган. Аз обаче ги сложих във фурната: в предварително загрята на 200 градуса фурна, в тава покрита с хартия за печене. Пекат се около 10-15 минути, до разтопяване на сиренето и запичане на орехите.

1 коментар:

  1. Иха...ето това се казва висш пилотаж!!!Пиша и си представям вкуса на това смокиново изкушение!

    ОтговорИзтриване