петък, 14 октомври 2011 г.

Италиански Великденски сладкиш - Pastiera Napoletana


Този сладкиш-специалитет е Италиански десерт, който традиционно се прави на Велики четвъртък, за да може да отлежи до Великден и различните вкусове да се обединят.


Според легендата на езически тържества празнували с него пролетното равноденствие и възраждането на природата. Сътворен е от непозната монахиня, която искала тази торта, да има пролетния аромат на портокалови цветчета, който се носел из манастирските градини.
Монахинята смесила шепа от тях със сварена пшеница и озахарени цитрусови корички с мекото сирене рикота, добавила няколко яйца – символ на новия живот, и ароматни подправки от Азия.
В по-съвременните рецепти вкуса е обогатен като се добавя сметана, бял шоколад и др.
Рецептата видях тук, надявам се да съм се справила добре, тъй като други рецепти в Бг сайт не открих за този сладкиш и все още няма отзиви за него : )http://spisania.rozali.com/ot-kulinaren-jurnal/p15594.html
Помогнах си и с тази рецепта:http://www.pastiera.it/ricetta.htm

Продукти:
За плънката от крем: 300 гр сварено и изцедено жито 250 мл пълномаслено прясно мляко 500 гр сирене рикота или извара 4 белтъка 1 щипка сол 350 гр захар кристал 100 гр сушени плодове 100 гр сушени портокалови корички 1-2 портокалови есенции 1 пакет ванилена захар 1/2 лимон 5 жълтъка

За тестото: 300-350 гр бяло брашно 3 яйца 150 гр масло 150 гр захар 1 щипка сол 1 ч. л. сода бикарбонат 1 с. л. оцет кората на 1/2 лимон

За крема: свареното жито се слага да се вари с прясното мляко, докато го поеме напълно и стане на крем. Изварата/ рикотата/ се разбива с миксер или се претрива през сито. В отделен съд се разбиват на гъста пяна белтъците с щипка сол. В друга купа се слага свареното и охладено жито. Към него се прибавят изварата, захарта, сушените плодове и портокаловите корички. Разбърква се добре и се прибавят ванилената захар, настърганата кора от половин лимон, портокаловите есенции и един жълтък. Продукти се разбъркват и се прибавя още един жълтък. Така един по един се прибавят и останалите жълтъци, като сместа се разбива старателно. Добавят се разбитите белтъци и отново се разбива.

За тестото: брашното се пресява, оформя се на купчинка, в средата се прави вдлъбнатинка и в нея се слагат жълтъците, размекнатото масло, захарта, солта, и содата бикарбонат, угасена в оцета. Добавя се настърганата лимонова коричка и тестото се меси, докато престане да лепне по ръцете. Оформя се на топка и се оставя за 15 минути.
Форма за печене се намазва с масло и се наръсва с брашно.диаметър 26-27 см и с високи стени/ Отделя се парче от тестото за декорация. Останалото тесто се разточва на кора около 1/2 см върху домакинско фолио и се премества с помощта на фолиото във тавата. /Не забравяйте да отстраните фолиото. / Притиска се по дъното и стените на формата. Така се получава кошничка, която се напълва напълва с крема. От отделеното парче тесто се изрязват ленти, /като се разточва/, които се поставят вертикално и хоризонтално /на кръст върху плънката, така,че да образуват решетка. Лентичките може да се изрежат с вълнообразно ножче. Навсякъде, където лентите се пресичат, се поставя по едно топче от тестото.



Може да намажете решетката с разбит яйчен жълтък.
Сладкиша се изпича за час, час и полувина в предварително загрята фурна при температура 150 градуса, като формата от време на време се върти, за да се изпече сладкишът равномерно. Трябва да получи кехлибарен цвят.
Фурната се изключва и пастиерата се оставя да се охлади в нея напълно.
Поръсва се с пудра захар. Консумира се след 3 дни.
Може да се съхранява в хладилник около 4-5 дни.

стъпка по стъпка:









3 коментара:

  1. Започнах разходка из блога ти и както и предполагах, той изобилства от невероятни предложения.:-))) Радвам се, че и ти си фен на италианската кухня. Аз също имам доста предложения в блога си и винаги се зачитам в нови, непознати за мен рецепти. С този сладкиш си се справила повече от добре, мисля, че няма да чакам до Великден, за да го опитам.:-))) Благодаря за интересната споделена рецепта!:-))
    Уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. az hapnah ot tozi sladki6 v italia ...neverojaten e daje mi dadoha receptata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, най-вкусни са ястията точно на мястото, от което е произхода им! Браво на вас! А рецептата ви различава ли се от тази?

      Изтриване