Страници

Сарми с листа от манголд / Stuffed mangold leaves


П

ролетно, сезонно и вкусно е предложението ми за сарми с манголд. Ако не откривате манголд може да си направите тези сармички със спаначени листа. Приготвят се на принципа на всички сарми с ориз, чудесна идея е да се добавят гъби в плънката, изобщо всякакви сарми могат да се приготвят с тези листа. Листата от манголд стоят много нежно и са много приятни за ядене.   





Сарми с листа от манголд / Stuffed mangold leaves 



Продукти:
10 големи листа манголд
1 ч.ч. ориз
1 глава ситно нарязан лук
5 стръка нарязан зелен лук( бялата част)
1 морков, ситно нарязан
черен пипер
сух риган
свеж копър
зехтин или олио


Начин на приготвяне на сарми с листа от манголд:
В случай, че листата се твърди се попарват във вряла вода за 1 минута. Моите листа бяха твърди като ги купих, но понеже ги приготвих на следващият ден вече бяха по-меки и гъвкави.
Дебелата част на дръжката на листото се изрязва. Запазва се за плънката.
В дълбок тиган се загрява зехтин и в него се задушават лука, моркова, ситно нарязаните дръжки на манголд и зеленият лук. Когато омекнат към тях се добавя ориза и се готви до стъкловидност. Добавят се солта и подправките, наливат се 3 ч.ч. вода и оризът се вари докато поеме течността и е сварен. В случай, че е необходимо може да се добави още 1 ч.ч. вода. Във всеки лист от манголд се поставя от плънката и се навиват сарми. Подреждат се в тава с малко зехтин(олио), налива се внимателно 1 ч.ч. вода, тавата се покрива с алуминиево фолио и сармите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. В края на печенето по желание фолиото може да се отстрани и да се запекат.
Сармите могат да се поднесат със сос от йогурт, чесън и копър.


Манголд може да се приготвя по всички рецепти, в които се включва и спанак.
Още идеи за приготвяне на сармички в блога: Сарми с левурда, Лозови сармички със зехтин, ориз и шам фъстък , Сармички мъфини, Зелеви сармички с ориз, праз лук и орехи, Панирани зелеви сармички с просо и гъби, Сарми с прясно зеле.

В случай, че имате въпроси може да ги зададете тук или във Фейсбук страницата ми.

1 коментар:

  1. Кате,
    тези сармички с манголд са любими в нашия дом.При това веднъж засят манголда лесно се саморазсява и толкова лесно се отглежда.Научих няколко човека да използват това растение в кухнята за сармички, супи, ястия, гарнитури.Много вкусни обаче се получават сармичките особено през пролетно - летния сезон.Чудесна идея и реализация.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване