Страници

Кестените - дар на есента


Есента е прекрасен сезон, преливащ от вълшебни цветове, даряващ вкусни плодове. Сезон, през който се захласваме по приказния танц на листата,погледите ни се изпълват от разноцветните премени на дърветата, а плодовете преливат от сладост...
Едно от тези изкушения е кестенът. Познат по цял свят от прастари времена, изключително полезен като храна и известен с лечебните си качества. Разновидност на кестена е и дивия кестен, който краси нашите паркове и радва децата. Неговите плодове не се ядат!, използват се в медицината и козметиката.
По света организират кулинарни фестивали в чест на негово Величество - кестена.



Включва се в сладки и солени ястия, а аз днес ще ви покажа най- бързите и вкусни начини за консумация на кестени - чрез печене и варене.

Взимат се плодове от ядлив кестен!, не от див! Избират се да са твърди, лъскави и със здрава обвивка.
Измиват се.

На преден план - ядлив кестен, отзад - декоративен кестен




За варене: Слагат се в тенджера, налива се вода малко над тях и се варят за около 30-40 минути от момента на завиране. Проверяват се след 30 минута дали са готови, като се изважда кестен, обелва се и се опитва:), вкусът им се доближава до този на картофите, но е сладникав.
Сварените кестени се изваждат и изцеждат от водата. Сервират се с нож и малка лъжичка.



За печене: кестените се цепват с остро ножче. Аз ги цепвам точно където е острата им част и правя един сряз около 1 см./ надявам се да се забелязва на снимката/. Това се налага , за да се избегне гърменето им по време на печене.
Вие може да ги надупчите или цепнете където пожелаете. Наистина не пропускайте тази операция ако си обичате фурната:).
Обработените кестени се слагат в тавичка - разпръснати/ не ги наслоявайте/. Тавата не се намазва, може да се застели с хартия за печене. Слагат се във фурна, предварително загрята на 200 градуса да се пекат около 20 минути.







Няма коментари:

Публикуване на коментар