Страници

Салата Капрезе

Дата на публикуване: 13.10.2011 г.
Дата на обновяване: 10.02.2020 г.

салата капрезе с моцарела, домати, босилек

С
алата Капрезе е семпла италианска салата, която се сервира като антипасти. Заради сходството с цветовете на флага тази салата е сред емблематичните за Италия ястия. Основните съставки са домати, моцарела и босилек. Овкусява се със сол и зехтин. В някои версии пресният босилек се заменя с песто, добавят се балсамико, черен пипер, риган, а дори салати, маслини и др. 


моцарела, домати, босилек

Като всяка известна рецепта и тази има своята история макар, че има доста разминавания в различни източници и тъй като аз няма как да съм сигурна кое точно е вярно, записвам всичко, което успях да прочета в мрежата.
Родината на салатата Капрезе е живописният остров Капри. Някои източници съобщават, че това е изобретение на патриотичен зидар, който след Първата световна война обичал да подрежда цветовете на трикольора в хлебче. В повечето сведения се посочва, че се е появила преди около 250 години, но срещнах и такива, в които се смята, че самата салата е била позната още преди 2000 години в древен Рим. Първото историческо споменаване обаче е от началото на 20-те години на миналия век, когато салата Капрезе се появява в менюто на хотел Quisisana, където Филипо Томазо Маринети, бушувал срещу пастата, наричайки я „остаряла“. Десетилетия по-късно, през 50-те години на миналия век, се съобщава, че крал Farouk, поискайки нещо леко за следобедно предястие, получил сандвич, пълен с моцарела, домат и босилек.

чери домати, бейби моцарела, босилек

За да се получи вкусна салата Капрезе, най-важно е съставките да са вкусни. Препоръчва се използването на добре узрели, но не прекалено меки слънчеви домати. Най-вкусната моцарела е биволската и по възможност с по-голям размер на топката. Листата босилек се накъсват с ръка, а не се режат с нож, тъй като се окисляват.

Салата Капрезе

класическа италианска салата


Продукти:
домат(чери домати)
моцарела (бейби моцарела)
зехтин
сол
черен пипер
босилек - пресен (или песто)

салата капрезе с песто


Начин на приготвяне:
Домата и моцарелата се нарязват на кръгове и за да се спази последователността на цветовете на италианския флаг се подреждат като се редуват - домат - моцарела- босилек (песто). Заливат се със зехтин и черен пипер и по желание сол. Ако се използват бейби моцарели и чери домати, не се подреждат, а просто се разбъркват в купа. Възможно е да се приготви в индивидуални съдове, купи, буркани, както и да се сервира като голямо красиво ястие.


Вариант на "хапки -гъбки". Бейби моцарелата е маринована в зехтин, сол, сух босилек и нарязани сушени домати. Сглобяват се 1/2 чери домат с 1/2 моцарела и се забождат с клечки за зъби.



Няма коментари:

Публикуване на коментар