Страници

Италиански класики: Пица "Маргарита"


Както се предполага, всяко вкусно блюдо е заобиколено от легенди... Много са и за историята на тази популярна пица.
В една от легендите се разказва, че през 1889 г. по време на посещението на крал Умберто в Неапол, първата му съпруга Маргарет на Савой, решила да опита едно любимо ястие на италианските бедни. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, той приготвил пица и за радост на Маргарита използвал цветовете на италианския трикольор флаг, и нарекъл своето творение - пица - "патриотична". Впоследствие хората, които обичали кралицата, я преименували на "Маргарита".




В друга легенда пък се разказва, че Рафаело Еспозито поднесъл тази пица на кралят и кралицата, а когато го попитали за името на пицата, той бързо възкликнал: "Маргарита". Твърди се дори, че има и документ, удостоверяващ това.
Извън класическите легенди обаче, историци твърдят, че тази пица не носи името на кралицата, а е наречена така, заради начина на подреждане на доматите и моцарела върху нея, наподобяващ маргаритки.
Класическата италианска Маргарита се приготвя от тесто, приготвено и оформено ръчно, по възможност изпечено в пещ. Тестото е съставено от брашно, вода, мая, зехтин и сол. Гарнира се с домати, зехтин, чесън, моцарела, риган или босилек.


Продукти:
Тесто:
250 гр брашно
1 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
120 мл приятно топла вода

Плънка:
250 гр чери домати
2 топки Моцарела, по възможност биволска
зехтин
2 скилидки чесън
босилек или риган


Приготвяне:
Брашното се пресява и разбърква с маята и солта. В него се прави кладенче, в което се добавя зехтина. Тестото се омесва, като постепенно се прибавя водата. Трябва да е меко и пухкаво. Оставя се в леко набрашнена купа, покрива се с влажна кърпа и втасва на топло, до удвояване на обема.
Разточва се върху набрашнен плот, желателно без точилка, а с натиск на ръцете, вдига се във въздуха и със свити в ръце юмрук започва да се (върти) мести докато се получи кръгла форма с малко по-голяма от тавата за печене. Дебелината да е не повече от 1 см. В случай, че това упражнение ви е трудно, може просто да го разтеглите на ръка.


Прехвърля се в намаслена тава, разтегля се по нея, като отстрани се прави лек борд(който не се покрива с плънка).
Върху тестото се подреждат нарязаните на кръгчета домати. Залива се с чеснов сос, приготвен от 2 с.л. зехтин и 1/2 ч.л. сол и счукан чесън.
Най-отгоре се подреждат парчета моцарела.
Ако обичате босилек може да поръсите с пресни листа, ако предпочитате риган, може да използвате него.
*Може да гарнирате с подправките след като пицата се изпече.
Пече се до готовност(за около 15 минути) в силно загрята фурна (200-220 градуса).




Няма коментари:

Публикуване на коментар