понеделник, 10 октомври 2011 г.

пица Маргарита с добавка шунка


Както се предполага, всяко вкусно блюдо е заобиколено от легенди... Много са и за историята на тази популярна пица.
В една от легендите се разказва, че през 1889 г. по време на посещението на крал Умберто в Неапол, първата му съпруга Маргарет на Савой, решила да опита едно любимо ястие на италианските бедни. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, той приготвил пица и за радост на Маргарита използвал цветовете на италианския трикольор флаг, и нарекъл своето творение - пица - "патриотична". Впоследствие хората, които обичали кралицата, я преименували на "Маргарита".

Продукти:
тесто - готово или приготвено от:
250 гр брашно, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. суха мая, 1/2 ч.л. сол, олио за намазване, 120 мл вода.

Брашното се пресява и се прави кладенче, и в него се добавят зехтина, маята и солта. Тестото се омесва, като постепенно се прибавя водата. Трябва да е меко и пухкаво. Оставя се в леко набрашнена купа, покрива се с влажна кърпа и втасва на топло.
Разточва се върху набрашнен плот, докато се получи кръгла форма с малко по-голяма от тавата за печене. Дебелината да е не повече от 1 см.
Прехвърля се в намаслена тава.
Шунката се нарязва на филийки или кръгчета и се подрежда върху тестото.
Отгоре се покрива с нарязаните на кръгчета домати. Залива се с чеснов сос, приготвен от 2 с.л. зехтин и 1/2 ч.л. сол и счукан чесън.
Най-отгоре се подреждат кръгчета моцарела Жоси.
Ако обичате босилек може да поръсите с пресни листа.
Пече се за 15 минути в силно загрята фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар