вторник, 6 декември 2011 г.

Рибник


Най- традиционната храна за Никулден е рибника. Всяка домакиня го приготвя по различен начин. Аз ще ви споделя как го приготвяме ние:).

Продукти за шаран с тегло около 1,200 кг:

1 шаран -1,2 кг
олио за тавата
брашно за тавата
1 яйце за намазване

Изчистете шарана от люспите, хрилете, перките и вътрешностите.
Измийте и осолете рибата.



тесто:

400 гр брашно
200 гр маргарин
6 с.л. студена вода
щипка сол

Пресейте брашното със солта. Добавете маргарина и с ръце и ли вилица раздробете, за да се получат маслени трохи. Налейте водата и с ръце замесете тесто. Ако е необходимо добавете още малко вода. Трябва да получите еластично тесто.
Покрийте го с фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.



плънка:

1 глава лук
1 морков
1/2 ч.ч. ориз
50 гр орехови ядки, счукани и леко запечени на тиган
олио - около 40 мл
2-3 с.л. домат от консерва или нарязан пресен домат
сол
чубрица
вегета
червен пипер

Лука и моркова нарежете на ситно и сложете в тиган с олиото да се запържат.
Добавете ориза и го оставете докато стане "стъклен, прозрачен".
Сложете червен пипер и махнете от огъня.
Добавете доматите и 1 1/2 ч.ч. гореща вода.
Оставете да ври на котлон, докато ориза поеме водата.
Добавете орехите, чубрицата и вегетата и оставете за кратко на котлона.


Приготвяне:

Напълнете корема на рибата с плънка и зашийте с обикновен конец.

Намажете тава с олио, поръсете с брашно и изтръскайте излишното количество брашно.
Разделете тестото на две части и ги разточете на кори около 5 мм.
Поръсете кората с брашно и я постелете в тавата.
Сложете шарана и върху него сложете втората кора.
Захванете краищата чрез притискане и отстранете излишното тесто.
Разточете го на тънка кора и от него изрежете малки кръгчета с помощта на пръстен или накрайник за шприц.
Намажете кората на шарана с разбито яйце и подредете кръгчетата като имитирате люспи.
Направете топче за око и фитилче за уста. Сложете и разделителна лентичка за главата.
Може със салфетка да изтриете брашното около шарана , за да не ви загаря при печене.
Сложете в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете около 1 1/2 час. Ако започне да загаря, покрийте с фолио, но не плътно.
Намажете с останалото яйце и запечете.

2 коментара:

  1. Кенди,много специални рецепти представяш-като за много специални гости.Винаги красиви изпълнения-браво!
    Хубав Никулден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Кенди,дори и да не обичам риба, не мога да не се възхитя на оригиналния начин на приготвянето и!
    прегръщам те, бонбонче;)

    ОтговорИзтриване