Рецептата, която предлагам е толкова популярна, че едва ли има нужда от представяне и все пак, за тези, които готвят за първи път, с удоволствие публикувам любимата ми рецепта, която знам от мама.
Почистете и измийте шарана. Осолете го и го натрийте с малко лимонов сок.
Плънка: запържете 1-2 глави лук, нарязан на полумесеци, или на дребно добавете 1 ч.ч. ориз и счукани орехи. Запържете още няколко минутки и посолете, добавете черен пипер и чубрица и червен пипер. Долейте 2-3 ч.ч. вода. Като ориза поеме водата отстранете от котлона.
Напълнете рибата, забодете с клечки отворите или ги зашийте.Сложете я в тава с олио. Отстрани в тавичката изсипете останалата плънка и налейте малко вода 1 ч.ч. Завийте с фолио, сложете я във фурна да се пече на 190 градуса и преди готовност отстранете фолиото да се запече.
От всички морски вкусотии си избирам пълненият шаран-изглежда много вкусно.Ама при тибе няма спиране -непрекъснато твориш вкусотии-браво!
ОтговорИзтриване