Това е нашата класическа рецепта за пълнени сухи чушки с ориз. Те придават вкус и аромат на ориза, който няма как да бъде получен при варианта с пресни чушки.
Продукти:
сухи чушки
3 глави лук (или няколко стръка праз лук, бялата част)
ориз – по 2 с.л. на чушка
1 домат, настърган на ренде
черен пипер, чубрица, сол, червен пипер
олио
вода – на 1 ч.ч. ориз са необходими 3 ч.ч. вода
сухи чушки
3 глави лук (или няколко стръка праз лук, бялата част)
ориз – по 2 с.л. на чушка
1 домат, настърган на ренде
черен пипер, чубрица, сол, червен пипер
олио
вода – на 1 ч.ч. ориз са необходими 3 ч.ч. вода
Приготвяне:
Сухите чушки се накисват в гореща вода, за да омекнат, ако не са почистени от семениците, се почистват.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио.
Посолява се и се поръсва с черен пипер.
Добавя се ориза и се разбърква, до стъкловидност (прозрачност на зрънцата).
Добавят се чубрицата, червеният пипер и се налива 1 ч.ч. от водата.
Вари се до извиране на водата, като се разбърква от време на време.
Добавя се домата и се разбърква.
Чушките се цепват леко отдолу. Пълнят се с ориза.
Подреждат се в тавичка с малко олио, наливат се останалите 2 ч.ч. вода, покрива се тавата с фолио и се поставят да се пекат на 180 градуса до готовност. В края на печенето може да се отстрани фолиото, за да се запекат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар