Страници
Цветен козунак с шест фитила
Това е най-сполучливия козунак, който съм правила, обем, конци, вкус! Абсолютно всичко... Убедена съм, че успеха си дължа на едно малко човече, което не спря да пипа с малките си ръчички. Вече познавате малкия ми Асистент, чиято дейност днес беше изключително продуктивна и разнообразна. Ръсеше брашното при точенето, по средата на месенето реши, че ще се къпе, а през цялото време все нещо му трябваше, дали вода или разни детски му работи:). И на финал, точно когато сплетох козунака, реши, че това тесто трябва да се яде и откъсна хей такова парче:), та имам "снаждане" на едното ролце. И въпреки всичките тези истории работата с козунака през цялото време вървеше като по ноти.
Октопод карпачо
Ако обичате октопод или ще го приготвяте за пръв път може би това е най-подходящата рецепта.
Октопода става крехък и вкусен, разбира се ако сте му фенове:).
За пръв път преди няколко години пробвах октопод, бяхме на гости , беше приготвен само сварен със сол. След това си го приготвих и в къщи по същия начин - сварен и със сол. Не е лош, но някак си му трябва още нещо. Всъщност, най- важното при октопода е варенето, а как ще го овкусявате е въпрос на избор.
Адаптирано от: тук.
Крушунски водопади през пролетта
Преди време, когато публикувах зимните снимки от това място, обещах да споделя и пролетните от миналата година:). Ако изчакам още малко ще стане време и за летните, обаче нямам такива. През лятото и есента не съм посещавала Крушуна.
Наистина мястото е много красиво! Не мога да предам очарованието му със снимков материал, не съм професионален фотограф, но всеки, който е посетил водопадите е останал възхитен.
Мохито
Безалкохолен коктейл Мохито е сред фаворитите ми при летните коктейли. Съставките така добре се комбинират и създават невероятно освежаваща напитка.
В някои рецепти и според вкуса съставките се променят.
Лучник - базова рецепта
Дата на публикуване: 25.03.2012 г.
Дата на последно обновяване: 14.01.2020 г.
Лучник е традиционна българска пита с плънка от лук. Тестото, което най-често се използва е с мая, а най-популярната му версия е между две тънки кори тесто да се постави плънка от лук. Съществуват различни начини на оформление, а плънката се обогатява с различни зеленчуци и дори кайма. С лука чудесно се съчетават гъби или спанак. Моята рецепта за Лучник е от мама, но предполагам, че във всяка българска кулинарна книга присъства почти същата. В тази публикация споделям базовата рецепта за Лучник, като с течение на времето ще добавям и различните версии.
Дата на последно обновяване: 14.01.2020 г.
Лучник е традиционна българска пита с плънка от лук. Тестото, което най-често се използва е с мая, а най-популярната му версия е между две тънки кори тесто да се постави плънка от лук. Съществуват различни начини на оформление, а плънката се обогатява с различни зеленчуци и дори кайма. С лука чудесно се съчетават гъби или спанак. Моята рецепта за Лучник е от мама, но предполагам, че във всяка българска кулинарна книга присъства почти същата. В тази публикация споделям базовата рецепта за Лучник, като с течение на времето ще добавям и различните версии.
Гръцка мусака / ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Дата на публикуване: 23.03.2012 г.
Дата на обновяване: 10.08.2019 г.
От известно време съм запалена по гръцката кухня. Преди време една дама, с която се запознах по служебен път сподели, че живее на о.Крит и се заговорихме за гръцката кухня. Имаше книга на гръцки, с рецепти. Нагледах се на какви ли не красоти. Спомням си когато ми каза: “ако направиш гръцка мусака, ще забравиш за другата:)”. Да си призная от тогава я правя вече няколко пъти и съм впечатлена! Вярно, че изисква повече време за готвене, но пък вкуса определено си заслужава.
Дата на обновяване: 10.08.2019 г.
От известно време съм запалена по гръцката кухня. Преди време една дама, с която се запознах по служебен път сподели, че живее на о.Крит и се заговорихме за гръцката кухня. Имаше книга на гръцки, с рецепти. Нагледах се на какви ли не красоти. Спомням си когато ми каза: “ако направиш гръцка мусака, ще забравиш за другата:)”. Да си призная от тогава я правя вече няколко пъти и съм впечатлена! Вярно, че изисква повече време за готвене, но пък вкуса определено си заслужава.
Самоковски картофи с ребърца
След поредицата от пътувания се завърнах с торба картофи от Самоков, а ребърцата си ги имах във фризера:).
Приготвих ги по вкусната рецепта за ребърца, която открих преди доста време в блога на Вероника.
Мелник - пирамиди и възрожденска архитектура
Днес ви отвеждам до най-малкия град в България - Мелник. Известен е с уникалната си архитектура и е място, където историята и природата се преплитат по удивителен начин. Уличките, обградени от къщи с каменни основи и калдъръмени пътеки, създават усещане за пътуване във времето. А то сякаш тук е спряло, позволявайки ни да се насладим на всяка минута.
Банско
Наскоро Мъхчето се завърна със снежни снимки от Банско. Не ми се чакаше до другия сезон, та реших да проверя какво се случва там:). А там ски сезона е в пълната си сила - сняг, туристи, ама много туристи, какви тълпи имаше на лифта! Но си заслужаваше блъсканицата - гледката от високо е много красива!
Сняг, лед и.... фонтани в Боровец
Имаше едно стихотворение: "пролет, лято, есен, зима - сняг във планината има":). И докато в цялата страна цъфтят минзухари и слънцето се усмихва, по планинските курорти сезона все още е в разгара си. Тълпи от туристи се наслаждават на ваканциите си. В Боровец снегът покрива пистите, а лифтовете не спират да работят, носейки скиори и сноубордисти към снежните върхове. Красотата на заснежената природа и чистия въздух правят преживяването незабравимо. Ние обаче се разходихме из курортното селище, наслаждавайки се на спокойствието и зимната атмосфера без да караме ски. Донесох си няколко снимки за спомен и ги споделям с вас:
Канапе с: Инчето от "Ossigeno"
Категорично бях решила да започна седмицата с много настроение, цвят и нещо вкусно! Нали знаете както ти тръгне, така ще ти върви!
Знам едно местенце в интернет, където може да откриеш вкусни рецепти, прекрасни снимки и много усмивки. Това местенце така пленява, че те кара да се връщаш отново и отново, както интересните места по света и у нас:).
Чудесна дестинация за кулинарните ценители, зад която стои една очарователна дама, забележителен естет, невероятно позитивна, лъчезарна и с прекрасно чувство за хумор.
Много съм щастлива, че прие поканата ми и още повече се радвам на прекрасните снимки, направо не мога да им се нагледам, а като прибавим и факта, че са в моя блог - това вече си е повод за празнуване!:)
Чест за мен е да посрещна в блога си Инчето от Ossigeno!
Инче, благодаря ти, че прие поканата ми, хапките са невероятни!
Тарталети с крем и желирани плодове
Обърнах интернет и не открих рецепта за желирани тарталетки. Търсех в изображения, имаше тарталети с плодове, с крем, но с желатин - не. А са толкова популярни и в сладкарници, и в заведения и лятото, на морето:).
Ако някой има опит, моля да сподели.
Пиле с 4 сирена
Дата на публикуване: 09.03.2012г.
Дата на обновяване: 15.05.2020г.
Това ястие е много популярно в заведенията. Не знам дали има изисквания какви точно сирена да се използват, аз го правя по начин, сходен с приготвянето на сметаново пиле, но с добавка на сирена. Почти винаги сирената са различни, идеята е да са 4 на брой, за да отговарят на името на ястието:).
Дата на обновяване: 15.05.2020г.
Това ястие е много популярно в заведенията. Не знам дали има изисквания какви точно сирена да се използват, аз го правя по начин, сходен с приготвянето на сметаново пиле, но с добавка на сирена. Почти винаги сирената са различни, идеята е да са 4 на брой, за да отговарят на името на ястието:).
Зеленчуци с бешамелова заливка
Комбинацията на броколи, моркови и карфиол е в основата на много зеленчукови супи и ястия и чудесно се допълват по вкус. А бешамеловата заливка е прекрасно допълнение към този букет от зеленчуци. Тази запеканка може да се обогати чрез добавяне на шунка, бекон или други зеленчуци.
Рецептата е адаптирана от pozvanete.bg/forums/
Българско меню: Таратор, Кавърма в омлет и кисело мляко с орехи и мед
Дата на публикуване: 05.03.2012 г.
Дата на обновяване: 23.09.2019 г.
Дата на обновяване: 23.09.2019 г.
Това е една идея за класическо българско меню, което на пръв поглед макар и тристепенно:), не изисква по-различно време за приготвяне, от това за едно основно ястие. В случая това е Кавърма в омлет. Таратора и десерта са аламинути. Всичките ястия могат да бъдат приготвяни по любими семейни рецепти, а това са нашите:
Абонамент за:
Публикации (Atom)