Храната приготвена в глинени/керамични съдове е много вкусна, важно обаче е глиненият съд да е качествен. Има някои основни правила при готвене, като за различните съдове са различни. Някои производители забраняват използването на продуктите им върху котлони, други препоръчват да не се поставят в загряти фурни, за някои видове сачове и гювечи се препоръчва да се накиснат предварително с вода(особено ако са негледжосани - без покритие), в противен случай сосът от ястието ще попие в самият съд и то ще остане сухо. Важно е керамиката и изработката ѝ да са качествени, не само за здравината и продължителната издръжливост на съдовете, а и заради влиянието им върху здравето на човека. Лошо изработените съдове съдържат дози олово в покритието си и при готвене, то се абсорбира от храната, след което от човешкият организъм. По тази причина е добре да сме информирани за производителят на избрания глинен съд.
На практика в глинени съдове може да се приготви всякаква храна: различни манджи, яхнии, капами, каварми, гювечи... В тази категория са събрани рецепти, приготвени в такива съдове, като насоки за първоначалното ползване е добре да се вземат от самият производител.