Глинени съдове

Храната приготвена в глинени/керамични съдове е много вкусна, важно обаче е глиненият съд да е качествен. Има някои основни правила при готвене, като за различните съдове са различни. Някои производители забраняват използването на продуктите им върху котлони, други препоръчват да не се поставят в загряти фурни, за някои видове сачове и гювечи се препоръчва да се накиснат предварително с вода(особено ако са негледжосани - без покритие), в противен случай сосът от ястието ще попие в самият съд и то ще остане сухо. Важно е керамиката и изработката ѝ да са качествени, не само за здравината и продължителната издръжливост на съдовете, а и заради влиянието им върху здравето на човека. Лошо изработените съдове съдържат дози олово в покритието си и при готвене, то се абсорбира от храната, след което от човешкият организъм. По тази причина е добре да сме информирани за производителят на избрания глинен съд.
На практика в глинени съдове може да се приготви всякаква храна: различни манджи, яхнии, капами, каварми, гювечи... В тази категория са събрани рецепти, приготвени в такива съдове, като насоки за първоначалното ползване е добре да се вземат от самият производител.


Как се прави Гювече?



Тиганче, сач или гювече със соев сос


Сач с пилешко месо


Вкусен сач с месце и зеленчуци


Сач с пилешко и зеленчуци


Сач с пилешко, вурст, суджук


Пилешка каварма с яйце



Пилешка каварма


Пиле по ловджийски


Риба по мелничарски





Боб с кисело зеле


Постен гювеч


Свинско със зеле в гювеч




Боб с наденички в гърне


Леща в гърне


Капама




Боб в гърне


Марудници


Родопска каварма


Агнешко гюзлеме


Качамак в саханче

Шкембе с език, гъби и кашкавал в масло
Шкембе с език, гъби и кашкавал в масло




Език с мозък в саханче


Чомлек с телешка опашка


Телешко стомна кебап




Пилешки дробчета по селски


Зелен фасул в саханче


Нахутена яхния



Спанак в саханче


Печен артишок с гулия


Скариди саганаки




Редено гювече


Вкусно ястие на керемида


Сач с пилешко, вурст и зеленчуци




Свински джолан в гърне


Боб по сръбски


Броколи със сирена на фурна