вторник, 13 декември 2011 г.

Боб в гърне


Каквото и да сложи човек в гърнето все ще е вкусно... А какво се случва със фасула, чудеса:). Това ще едно от ястията, които ще сложим на трапезата за Бъдни вечер. Реших да споделя тази рецепта, в помощ на тези, които нямат опит и за първи път ще приготвят това ястие.

Рецептата по която го приготвям е същата, като тази за боб в тенджера.

Продукти:
1 купичка боб
1 глава лук
1 суха чушка
1 морков
джоджен
девисил
домат
2 с.л брашно
червен пипер
олио





Приготвяне:
Накиснете боба в студена вода и го оставете да престои една нощ.
Отцедете го и го сложете в гърнето.
Добавете 4 чаши студена вода, сухата чушка, джоджена, девисила, нарязания на ситно лук и настъргания морков.
Захлупете гърнето и го поставете във фурната.
Включете на 150 градуса и печете около 2 часа.
Може да проверите веднъж как е водата, ако е необходимо добавете малко. При мен не се наложи.
Добавете доматите, настъргани или от консерва, посолете и сварете още за 1/2 час или до готовност.
В тиган на котлона сложете малко олио и 2 с.л. брашно. Запържете до леко кафяв цвят.
Добавете червения пипер и отстранете от котлона.
Изсипете тази запръжка към сварения боб и разбъркайте.
Върнете отново във фурната и оставете около 15 минути или до сгъстяване.

5 коментара:

  1. Бобеца е чудесен ,а в гърненце е супер :) !Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,каква вкусотияяя...казвай бързо къде живееш, идвам!
    Никога не отказвам бобче:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ивана, благодаря ти! Катенце, заповядай с най-голямо удоволствие ще те нагостя!:) А боба си е боб - вкусна класика в жанра, все пак исках да го включа в рецептите.

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва и ястието,и гърненцето,Канди!

    ОтговорИзтриване
  5. А, ето го и бобчето, за което говорех. Няма друго нещо, което да обичам толкова много, колкото боб. По всякакъв начин. А този изглежда абсолютно прекрасно!

    ОтговорИзтриване