Страници

Френски макарони - Коледни бастунчета


Идеята за това оформление срещнах в almostbourdain.blogspot.com
Сместа, която използвах е стандартната за макарони, слепих ги с ягодов конфитюр.



Продукти:
110 гр пудра захар
60 гр бадемово брашно/ получено от смлени белени бадеми/
60 гр остаряли белтъци / получават се като се отделят от яйцата и се затворят в съд плътно. Оставят се в хладилник за 24 часа. Изкарват се на стайна температура и престояват 2-3 часа.
40 гр захар кристал
червена сладкарска боя



Приготвяне:
Пресейте няколко пъти пудрата захар с бадемовото брашно.
В друга суха купа започнете да разбивате белтъците първо на по-слаба степен, след това на силна.
Трябва да се получат връхчета, нещо като пяна. Добавете захарта кристал и разбийте още малко, до получаването на сняг, но не прекалявайте.
Вземете част от сухата смес и добавете към белтъците. Разбърквайте със шпатула, като използвате метода: загребване - обръщане - загребване. Така на няколко етапа добавяйте от сместа.
Разделете сместа на две. В едната добавете боята. Разбъркайте.


Вземете шприц със пош. Напълнете го със бялата смес и върху хартия за печене шприцвайте бастунчета. Така направете и с червената смес. Може да ги начертаете леко с молив предварително, не забравяйте полувината бастунчета да са обърнати на едната страна, а другите на срещуположната, за да може след изпичане да се слепят две по две.
Потупайте тавата отдолу, за да изкарате въздуха.
Оставете ги така да преседят на стайна температура около 40- 50 минути.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат(сушат)за 12 минути. Не отваряйте фурната по време на печене. След 12 минути погледнете макароните, но не ги вадете от фурната, за да не спаднат "поличките". Пипнете с пръст, ако повърхността им е мека, оставете да се пекат още. Проверявайте през една минута.
Извадете и оставете да изстинат върху хартията.
Отстранете ги внимателно.


Слепете ги две по две с конфитюр или крем по избор.

4 коментара:

  1. Еххх ..,че хубави коледни бастунчета си направила Candy,много стилни а снимките ти също са прекрасни!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са! Много ми харесва идеята - аз се чудех дали да публикувам моите макарони, че снимките не си ги харесвам, че са под лампа правени, но ще ги пусна - може да направиш следващият път бастунчетата двуцветни - на мен не ми дойде наум за по-различна форма, макар че веднъж пробвах 2 черупки като сърчица, но бяха изядени :))
    Благодаря за идеята, бонбонче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са,Канди!И с оригинална форма!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Зи4е,Инче, Еликсирче, благодаря ви! Много се двоумях дали да ги пусна, защото и моите снимки не ми харесаха особенно:). Но пък идеята е толкова готина, че в крайна сметка реших да ги пусна. А и макароните са доста вкусни:). Благодаря за милите думи, вече не се притеснявам толкова и започнаха даже да ми харесват:).

    ОтговорИзтриване