Страници

Рафаело - домашни бонбони


В интернет пространството се срещат много разновидности на рецепти за тези бонбони. В някои не присъства шоколад, в други слагат бадеми, но съм убедена, че всяка от тях е вкусна. Мисля, че всеки изменя според вкус и налични продукти. Аз лично съм ги правила няколко пъти по рецептата, която ще ви споделя:

Портокалов кекс в шоколадова прегръдка


Има комбинации, които просто са създадени една за друга- шоколад и портокал е една от тях.  Нежният цитрусов аромат на портокал се преплита с богатия кадифен вкус на шоколада, за да създаде десерт , който радва небцето. Този кейк е идеален за уютно следобедно кафе или чаша чай. 

Манатарки на тиган с масло


Манатарките са безспорно едни от най-красивите и вкусни гъби. Приготвят се като всички останали гъби: супи, сосове, печени, панирани… В каквото и ястие да се включат – му придават невероятен вкус и аромат.
Най- любимият вариант за мен обаче си остава класическият-Манатарки на тиган с масло.

Пържена писия


Писията е риба, която се доближава до калкана. Среща се в черноморското крайбрежие. Тялото и е странично сплеснато. Месото и е бяло и много вкусно.
Тъй като много си приличат с калкана, а при него кожата я отстранявам, реших и писията да обработя така. Никъде в нета не открих, дали кожата се отстранява. Единственото, което разбрах е, че при печената риба не се маха, после се бели след опичане. Така или иначе кожата не се яде, значи добре съм направила:).

Пикник в Троянски Балкан


Ноември е последния месец на есента, много често по това време падат и първите снегове.
По всичко личи, че през този месец е прехода от есента към зимата. Решихме да се възползваме от последните есенни дни и да прекараме време сред природата, като си направим импровизиран пикник. Споделям в детайли:)

Торта Опера


Торта “Опера е класически френски десерт, известен със своите слоеве от тънко бадемово тесто (joconde),сироп, напоен с кафе, шоколадов ганаш и кафеено масло. Завършва се с тънък слой огледална шоколадова глазура. Смята се, че този десерт съчетава вкусовете на кафе и шоколад в изключителна хармония.
Тортата е създадена през 1955 г. от френския сладкар Сирил Гавийони, който работил в сладкарницата Dalloyauв Париж - една от най-старите и престижни сладкарници в ъв Франция. Според историята, Гавийони искал да създаде десерт, който предлага ясно усещане за всички свои съставки само с една хапка.За името има различни версии, като една от тях е, че е дадено от съпругата му, която решила, че тортата напомня изяществото на Парижката опера. Други твърдят, че името произлиза от факта, че формата на тортата и глаузрата и напомнят сцената и завесите на операта.
С течение на времето торта “Опера“ се е превърнала в символ на френската изтънченост и е обичана както от професионалните сладкари, така и от любителите на десерти по цял свят. Моята торта “Опера“ няма претенции за автентичност, но със сигурност е една доста добра домашна версия на тази класика.
 

Фугас

Дата на публикуване: 22.11.2011 г.
Дата на обновяване: 20.02.2020 г.

френски хляб фугас

Фугас (на френски: fougasse) е традиционен плосък хляб от Южна Франция, особено популярен в региона на Прованс. Той има дълбоки корени в европейската хлебопекарска традиция и е близък роднина на италианската фокача (focaccia). Произходът на името се свързва с латинската дума focus, която означава “огнище” или “печка”.
Първоначално е бил използван от пекарите като начин за тестване на температурата на пещта. Преди да започнат да пекат основния хляб, те приготвяли малка порция тесто, която оформяли в проста плоска форма. Ако тестото се изпече равномерно, това означавало, че пещта е готова.
С времето този тестов хляб се превърнал в деликатес, обогатен с местни съставки като маслини, зехтин, розмарин, аншоа или сирена. Традиционната форма на фугаса често наподобява листо или дърво с разклонения, което прави хляба лесен за разделяне на парчета.
Фугас е неразривно свързан с Прованс, но хлябове с подобна структура могат да се открият и в други региони на Средиземноморието. Италианската фокача, испанската hogaza и гръцките плоски хлябове са примери за сродни рецепти. В Прованс фугас често се ароматизира с традиционни подправки като мащерка, розмарин или лавандула, което му придава уникалния провансалски характер.
В днешно време фугас се счита не само за хляб, но и за символ на провансалската култура. Той се поднася като аперитив, гарнитура към ястия или самостоятелно.
Фугас е вдъхновил много съвременни пекари да експериментират с форми и вкусове, включвайки в рецептите си съставки като сушени домати, чесън и ядки, запазвайки духа на традиционния френски хляб.

Аспержи а ла фламанде


Аспержи а ла Фламанде е традиционно белгийско ястие, характерно за района на Фландрия. Основната идея на ястието е да подчертае естествения вкус на свежите бели аспержи-популярен и ценен сезонен продукт в Белгия. Белите аспержи, наричани често “белгийско бяло злато“, се отличават със своя деликатен и фин вкус.Ястието символизира проста, но изискана кулинарна трдиция, съчетаваща земеделската продукция от региона с характерни техники на приготвяне. Обикновено аспержите се сервират с кремообразно сосово покритие от разтопено масло, нарязани твърдо сварени щйца и пресен магданоз-комбинация, която подчертава техния естествен вкус, без да ги надмогва.
Това ястие се поднася като предястие или лека основна храна през пролетта, когато аспержите са в сезон и е емблематично за фламандската кухня. Рецептата е от менюто, което приготвих за гостуването ми при Руми

Банички с круши и шоколадов пълнеж


Интересно предложение, което открих тук.
При Инчето също има интересен вариант

Редено гювече




Продукти:
за 1 порция:
1/2 глава лук
1 печена чушка
1 малък сварен картоф или 1/2 голям
1/4 пушено топене сирене / опаковка като колбас/
1/2 кренвирш
1/4 суджук
1 домат на кубчета /илидомати от консерва/
20 гр. краве масло
1 яйце

Чийзкейк без печене

Чийзкейк без печене, без желатин, със сладко от боровинки

Това е първата ми рецепта за чийзкейк, която направих като импровизация на любимият ни Чийзкейк в КФС. Нямам представа каква е точната тяхна рецепта, но пък вкусовите ми рецептори усещат блат от бисквити с масло, пласт от подсладено крема сирене( предполагам) и топинг от сладко от боровинки. Рецепти за чийзкейк много – в едни присъства желатин, други се пекат. Безспорно класическият чийзкейк се пече и то продължително, но този, който исках да направя е без печене със сигурност.

Картофено пюре със сос Грейви



Продукти:
5 картофа
50 гр краве масло
300 мл прясно мляко
сол

Сварете, обелете и пасирайте картофите.
Оставете ги да се охладят.
Добавете краве масло.
Добавете прясно мляко - горещо и сол.
Пасирайте всичко до еднородност.

Пикантни крилца



Разрежете крилцата на три части по ставите като най-малката част се изхвърля и ги мариновайте за една нощ в хладилник в марината, приготвена от:
2 1/2 ч.ч. айрян(бутермилк)
сол
2-3 пресовани скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 с. л. захар

Домашно меню в стил Кентъки

Дата на публикуване: 17.11.2011 г.
Дата на обновяване: 03.09.2019 г.


В
 това меню съм събрала няколко много популярни рецепти за пържено пиле, сладка царевица, салата Колсло, чийзкейк и картофено пюре с грейви сос, в стила на любимите ни КФС.
Няма да заблуждавам никой, като пиша че това са оригиналните рецепти, защото истинските рецепти на КФС са тайна. Но това меню и всички предложения в него са много вкусни и ако сте далеч от КФС, макар и да изисква много повече време, отколкото просто да се наредиш на опашката:), може да си го приготвите вкъщи.

Фалафели

Дата на публикуване: 17.11.2011 г.
Дата на обновяване: 24.02.2020 г.

falafeli

Фалафелите са онези вкусни малки пържени кюфтенца, които се приготвят с нахут. В някои дюнерджийници ги правят страхотно, но има и места където ама хич не ми харесват. За пръв път когато направих домашни фалафели използвах нахут от консерва, не знам дали точно това беше проблема, но бяха "на косъм" от разпадане. Ставаха за хапване, но бяха поели малко повечко мазнина.
След като разгледах доста рецепти в интернет, разбрах, че нахута трябва да е суров. Беше ми странно да използвам суров нахут и въпреки, че се накисва във вода и набъбва, все пак подходих с недовeрие, но резултата беше впечатляващ и от тогава ги правя все така.

Табули


Срещала съм 2 начина на изписване: Табули и Табуле. Не знам кой е правилиния, но става на въпрос за една и съща салата. Аз я направих от книгата "Време за готвене".

Сладкиш Долче Вита


Сладкиш Долче Вита съм хапвала в Плевенски ресторант, беше сервиран в купичка, обилно поръсен с кокосови стърготини. В "Черешката на тортата" пък Камен Воденичаров го направи като сладкиш, с карамелизирани ядки, не помня дали имаше кокос. От толкова облизване и ахкане, да ви кажа не ми остана нищо друго освен да запретна ръкави:).

Пълнена пъстърва


Продуктите за тази рецепта ще дам без количество, защото всичко зависи от големината и броя на рибите.
Пъстърва, лук, моркови,орехови ядки, сол, черен пипер, червен пипер, лимон, олио.

Ягодови френски макарони


Първият ми опит в направата на тези изящни "бижута". Доверих се изцяло на Ginger, ама съвсем дословно, като прилежна ученичка ги направих. Мисля, че се получиха :), цвета е малко блед, но се страхувах да сложа повече боя, за да не ги "прецакам":). И тъй като това са първите ми макарони, не посмях да променям нищо по рецептата, това е линка към рецептата на Ginger: http://thegingercookies.blogspot.com/2011/01/blog-post_08.html

Детско парти


Ако ви предстои детски празник и се чудите какво точно да предложите на сладките дребосъци, може да използвате някоя от следните идеи:

Рулца от шунка и руска салата


Това са популярните в ресторантите преди години Рулца по чешки.   Необходими са тънки квадратни резени шунка. Във всеки резен шунка се поставя руска салата и се разстила равномерно. Навива се на руло и ако е голямо/ дълго/ се разрязва на две.

Mини кюфтенца


Продукти:
1/2 кг кайма
1 яйце
1 глава лук, нарязана на много ситно
1 - 2 филии стар хляб, накиснат във вода и отцеден
черен пипер
кимион
сол

Шоколадов сладкиш с кестени


Основата на този сладкиш е от Йоли: http://yoli-www.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html. Йоли сладкиша е прекрасен, Благодаря!

Панирани бели аспержи


Не знам защо, но досега не се бях сещала да панирам аспержи, но се получиха добре, какво ти добре- вкусотия. Аспержите, които използвах този път са бели, замразени.

Топчета с крема сирене


Продукти:
100 гр крема сирене (използвам аерирана Жоси )
100 гр краве сирене
1 ч.л. зехтин
1 скилидка чесън, пресована
черен пипер
за овалване:
маково семе, сусам, счукани ядки, червен пипер

Ретро: Прасковки


Есента не е точно сезона на прасковите, но пък цветовете и така напомнят за тях. Днес се насладих на невероятно красива гледка: толкова жълто, прекрасно жълто килимче беше постлало земята. Искаше ми се да се заровя в тези листа.... като дете....

Троянски Балкан и балканджийската кухня


Много е красиво през есента! Цветовете са толкова наситени и уникални, живописни картини изпълват сърцата ни. Безспорно най-красиво е в Балкана - дърветата са безбройни и всяко облечено в своя собствена премяна.

Чийзкейк с тиква и шоколад

Чийзкейк, тиква, шоколад,

Този прекрасен Чийзкейк с тиква и шоколад открих при Марта Стюарт . Има завладяващ вкус, а по време на печенето, такъв аромат се разнасяше, че се страхувах да не ми го отмъкнат, дори и суров:).
Когато го направих за пръв път, веднага след като го извадих от фурната, влезнах в ролята на охрана и въпреки всичко не изчакахме 2 часа, а го изядохме за секунди.

Трицветен кекс


Това всъщност е съвсем обикновен кекс, единствената разлика се състои в това, че белият блат е само от белтъци.
Рецептата е адаптирана от тук