Страници

Рулца от палачинки на фурна


Мислех, мислех и реших за тази вечер - това:). Палачинките може да се направят с различни плънки, като на мен най-любими са ми с плънка с пиле - по рецепта за канелони и с шунка и кашкавал или моцарела, като днешната рецепта. Идеята всъщност на тази рецепта е да се направят палачинки, след това да се навият на рулца, с плънка по избор и да се запекат на фурна. По желание може с различни сосове - доматен, бешамел и настърган какшвал или друг вид сирене.
Сходни рецепти в блога са: Канелони с пиле, Лазаня Болонезе с Моцарела и Пармезан, Ригатони торта

Днешният вариант е това:




За палачинките:
за 5 бр средно дебели палачинки:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
щипка сол
около 1 ч.ч. прясно мляко

за Бешамела:
2 с.л. краве масло
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
черен пипер

кашкавал
моцарела
шунка


За палачинките:
Разбийте всички продукти в купа. Ако е необходимо добавете още малко прясно мляко. Сместа трябва да е с гъстотата на боза.
Изпечете палачинките от двете страни, в леко намаслен загрят незалепващ тиган.


за Бешамела:
Сложете маслото в тиган и когато се разтопи добавете брашното, бъркайте около 1 минута и налейте на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и черният пипер. Варете около 5 минути, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.


Приготвяне:
Нарежете шунката на тънки филийки, след което на широки лентички около 2 см.
Нарежете моцарелата на филийки.
Поставете моцарела и шунка във всяка палачинка, завийте на руло, като подгънете двата края, за да се затворят палачинките.
Намаслете тава с малко зехтин, полейте дъното със сос и подредете палачинките една до друга. Полейте ги с останалият сос и поръсете с настърган кашкавал. Запечете до златисто в загрята на 180 градуса фурна. Ако тавата ви е керамична или стъклена, може и да не загрявате фурната предварително, за да не я спукате:))).







Запеканка с броколи, морков, кашкавал



Продукти:
400 гр Броколи
1 Морков
200 мл готварска сметана
парче кашкавал:)

Ако желаете може да добавите още сирена, или пък да използвате микс от зеленчуци.


Приготвяне:
Сложете вода с малко сол на котлон да заври. Пуснете замразените броколи във врящата вода за не повече от минута, извадете ги и ги изцедете.
В същата вода може да сварите моркова, за около 5 минути, нарязан на кръгчета.
Извадете парчетата морков и ги изцедете.
Изсипете зеленчуците в тава, с малко зехтин или олио.
Върху тях налейте сметаната и отгоре настържете кашкавала или сирената.
Запечете в предварително загрята фурна до златисто.


Обърнат кейк с портокали


Рецептата е по идея на Дона Хей - orange and vanilla upsidedown cake
Промените при мен са в състава на брашното, а и направих една предварителна обработка на портокалите, за да отстраня евентуалните препарати по кората. Тъй като в коментарите получих въпрос за рожковото брашно, искам да ви кажа, че то съвсем не е задължително. В рецептата общото количество брашно е 300 гр, което означава, че вие може да използвате само бяло брашно или пък различни съотношения бяло и друго. Важното е грамажът накрая да е 300 гр. :)




Продукти:
4 яйца
200 гр пудра захар
1 пакетче ванилена захар (10 гр)
200 гр брашно
100 гр брашно от рожков
150 гр краве масло

топинг/сироп:
200 гр пудра захар
100 мл вода
2 портокала


Приготвяне:
Измийте добре портокалите и ги нарежете на тънки кръгчета.
Сложете в тенджера на котлон вода да заври и пуснете портокалите вътре за около 3-4 минути. Извадете ги и ги изцедете, а водата изхвърлете.
Поставете в тенджерка на котлон пудрата захар, портокалите и водата. Разбърквайте внимателно и оставете да са варят за около 5 минути.
Отстранете от котлона. Намажете кръгла тава по стените и дъното с диаметър 24 см с краве масло. Изсипете топинга в нея ( портокалите, заедно със сиропа). Оставете да се охлади и пригответе сместа за кейка.


Нарежете маслото на кубчета и го разтопете на водна баня или в микровълнова. В микровълнова внимавайте, защото като загрее започва да "гърми" и да цапа фурната:). По принцип не е задължително да е съвсем течно, така, че след като го загреете малко, може да го разбъркате и да го оставите така:).
Разбийте в купа с миксер яйцата с пудрата захар и ванилената захар за около 5-10 минути или докато станат на хубав плътен крем и увеличат обема си двойно или тройно.
Добавете пресятото брашно на 2-3 пъти, като разбърквате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане - целта е да не спада обема.
Добавете разтопеното краве масло, разбъркайте добре и добавете брашното от рожков, отново разбъркайте внимателно до хомогенност.


Изсипете сместа за кейка върху портокаловият топинг и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, или до суха клечка.
Извадете кейка и го оставете да се охлади за 15-20 минути в тавата, след което обърнете върху поднос.




Браунис с шоколадови бонбони / яйца


Браунис на фокус е днес, отново и не съвсем:). Отново, защото рецептата е класическа и не съвсем, защото е с нов дизайн. Идеята е популярна в интернет, има много варианти, ако последвате линка може да си харесате доста:).
Аз ви представям моето изпълнение:

Козуначено агънце и един уютен магазин


Много популярни агънца от тесто са от канелени ролца: lamb cinnamon roll. Аз реших да ги направя от козуначено тесто. Можете да ги направите и от солено тесто, като врътнете един лучник или пък питка със сиренце, дори и розите с бутер тесто - сладки и солени биха могли да се превърнат в нещо такова:)... Отново безброй са вариантите, фантазия да има човек.
Ще ви покажа моите сладки агънца - овчици:)))

Зайчета от бутер тесто с пушена сьомга и крема сирене


Продукти:
1 прясно бутер тесто
125 гр крема сирене
3 тънки филенца пушена сьомга
1 стрък пресен копър
1 жълтък, за глазиране на бутер тестото

Миниатюри: Палачинки


От дете се впечатлявам от дребосъчни нещица, мънички, но пък носещи толкова много настроение. С тези мини палачинки си припомних онези любими моменти:).
Направих ги по рецепта за американски палачинки, но изсипвах по 1 ч.л. от сместа. Много са мънички, колкото кръгче банан.
Може да се нанижат на клечки за зъби или коктейлни клечки, може да се направят мини сладки сандвичи редувайки банан-палачинка или пък в солен вариант.

Пилешки джобчета на фурна


Едно от любимите ни ястия е това със сметаната. Правим го във всякакви варианти - с цели филета, с късчета, със сирена, със зеленчуци, на фурна, на тиган... Днешното предложение е едно от тях.



Продукти:
за 2 порции:
1 голямо пилешко филе тип пеперуда
соев сос Кикоман
сол
черен пипер
200 мл течна готварска сметана
2 триъгълни топени сирена, използвам с шунка
2 резена кашкавал
2 с.л. царевица от консерва
зехтин



Приготвяне:
Разрежете на две или три части пилешкото филе. Във всяка част направете напречен разрез, не до края, за да се получи джоб. Посолете леко и поръсете с черен пипер и соев сос.
Напълнете джобчетата с парченца топено сирене и кашкавал. Забодете ги с клечки за зъби.
Загрейте в тиган малко зехтин и сложете филетата да се запечатат от всички страни. Налейте малко зехтин в тавичка и подредете филетата в нея едно до друго. Разпределете царевицата, сложете и няколко малки парченца топено сирене. Налейте сметаната и изпечете във фурна за около 40 минути - 1 час на 170 градуса / до готовност/. Ако започне да загаря отгоре може да го преместите на по-нисък рафт.




Гриловани зеленчуци с киноа


Това е едно простичко, но пък много вкусно ястие. Идеално е за тези, които не са опитвали киноа, защото могат да поръсят съвсем мъничко върху зеленчуците, а за феновете на киноата пък съм поднесла и допълнително:). Искам да добавя нещо много важно за киноата: винаги преди приготвяне я измийте в цедка под течаща гореща вода или пък я измийте няколко пъти в гореща вода. Целта е да се премахне горчивината. От там нататък тя се вари, след което се включва във всякакви ястия и салати - просто добавете една лъжица киноа:).


Продукти:
1 ч.ч. киноа
3 ч.ч. вода

1 тиквичка
1 морков
зехтин
сол


Приготвяне:
Измийте добре киноата с гореща вода през цедка. Отцедете я. Сварете я заедно с 3 ч.ч. вода за около 20 минути, докато поеме всичката течност и набъбне.
През това време измийте тиквичката, моркова остържете. нарежете ги на тънки филийки и ги намажете обилно със зехтин, посолете ги на вкус. Изпечете зеленчуците на грил тиган.
Подредете зеленчуците в чиния, отгоре изсипете малко киноа. При консумиране може да разбъркате ястието.


Фригания / Φρυγανιά γλυκό ζακυνθινή


Не веднъж съм споменавала, че островната част на южната ни съседка силно ме привлича:). И днес ще си направим едно кулинарно пътешествие дотам, или по-точно до о.Закинтос, откъдето се смята, че произлиза тази рецепта. В няколко пътеписа, които прочетох за острова пишеше, че задължително трябва да се опита този сладкиш. Е, и на Закинтос ще го опитаме някой ден може би, но засега в къщи. Естествено от любопитство потърсих в интернет повече инфо. Това е нещо като бисквитена торта, само, че със сухари. Разбира се на вкус нямат нищо общо.

В тава се редят сухари, сиропират се и се покриват с крем. Като стегне, се залива с разбита сметана и декорира по желание.
Кремът може да бъде домашен, или нишесте, аромат и вкус по избор.
Сиропът е от вода и захар, като по желание може да се добави лимон или аромат.
Различни вариации има в интернет.
Сладкишът е известен като φρυγανιά γλυκό и Φρυγανιά ζακυνθινή.
Фρυγανιά са сухари. А γλυκό е десерт, сладко.




Продукти:
сухари, бр. според размера на тавата
1 пакет нишесте ванилия ( или друго по желание)
захар, на вкус
600 мл прясно мляко, (според указанията на опаковката на нишестето)
200 мл течна сладкарска сметана

сироп:
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода

за декориране:
какао



Приготвяне:
Сварете сиропа от захарта и водата. Варете го за около 5 минути.
Подредете в тава един ред сухари и ги полейте със сиропа.
Направете крема според указанията на опаковката със млякото и захарта.
Залейте сиропираните сухари с крем. Оставете да се охлади в стаята, след което приберете в хладилник до пълно охлаждане.
Разбийте сметаната и я разнесете равномерно върху сладкиша.
Декорирайте по желание с плодове, какао, орехи или бадеми. Аз декорирах с какао, пресято и поръсено върху сладкиша с дантела.



Забавна математика: Денят π и Ябълков пай


Попаднах на интересна статия в "Накратко" за денят на числото Пи, което се случвало веднъж на век. Заинтригува ме и понеже имаше препоръки да отбележим този ден с любимият ни пай, аз като послушен ученик:))) ги спазих.

И така: 14. 3. 2015. година е Денят Пи. Днешният ден в цифри представлява първите пет цифри на числото π - 3,1415. Ако добавим и часът 09:26:53, който пък представлява следващите пет цифри в безкрайното число - 3,14159 2653, ще получим следващото интересно съвпадение.
На този ден през 1879 г. е роден и Алберт Анщайн.

Е, заслужава си да се отпразнува този ден, нали?!:)

Числото π приблизително е равно на 22/7 или ≈3,14 - закръглено до третата цифра. Числовата стойност на π, закръглена до 100-ния знак след десетичната запетая, е:
3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679 ...
π е част от много формули в геометрията, свързани с окръжности и сфери.
π е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър.
Лицето на кръг се изчислява по формулата S = π.r2
Обиколката на окръжност се изчислява по формулата P = π.d = 2.π.r
И съответно ако разделим обиколката на всяка окръжност S с нейният диаметър d се получава винаги едно и също число, независимо от дължината на диаметъра. Това частно се бележи с буквата π(пи).



Рецептата е за форма за пай с диаметър 23 см, след като знаете, че π ≈3,14, намерете лицето на формата за пай:) За позналите ще има парченце изкусителен пай, а за останалите ще повторим урока с една пица:)))

Тестото е от тук, плънката от тук


Ябълков пай

тесто:
250 гр брашно
125 гр меко краве масло
1 с.л. захар
щипка сол
между 30-60 мл студена вода

Плънка:
2 с.л. галета,запечени в тиган на котлон с масло
70 гр захар
1 ч.л. канелена захар
1 ч.л. захар с аромат на ром / може да замените с няколко капки есенция
10 мл лимонов сок, за поръсване на ябълките
3 големи ябълки, обелени и нарязани


Приготвяне:
Нарязаните ябълки поръсете с лимонов сок да не потъмняват.
Изсипете всички съставки за плънката в купа и ги разбъркайте добре.


Пресейте брашното в купа и към него добавете солта, захарта и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти се размесва, така, че да се получат трохи. Постепенно добавете водата да се получи тесто. Имайте предвид, че това тесто е маслено и структурата му се различава от обикновеното. Омесва се добре и се увива в домакинско прозрачно фолио. Прибeрете в хладилник за 30 минути. Извадете, разделете на две части и всяка разточете върху стреч фолио или силиконова подложка на кръг.
Долната кора трябва да е с по-голям диаметър от тавата, за да може да се изтегли и върху стените. А пък на горната кора трябва да направите процепи, за да може да излиза парата при печене. Може да ги изрежете с формички за сладки, или да направите процепи с нoж, а също така вместо кора отгоре може да покриете с ленти тесто.


Намажете с олио и поръсете с брашно форма за пай. Моята е с диаметър: 23 sm.
Покрийте дъното и стените с по-голямата кора. Изсипете плънката, разпределете я равномерно и покрийте с другата кора.
Намажете с разбито яйце, декорирайте с фигурки от тесто и изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути.


Палачинка Наслада, свежо смути с банан и портокал и Утрото на новия ден


Всички изгреви, които съм наблюдавала, са оставили незабравим спомен в сърцето ми. Да гледаш как се ражда светлината на деня, да го споделиш с любими хора, да наблюдаваш Слънцето как се забавлява с облаците, сякаш играейки на криеница, в такива моменти забравяш всичко и оставяш безмълвен с мисълта единствено за това, което виждат очите ти...

Код зелено 2 :)


Съвсем скоро навсякъде ще се появят тези цветове, но до тогава можем да си ги внесем поне в домовете:)



Зелено смути с броколи
за 1 порция


1 ч.ч. сварени розички броколи
1/2 авокадо
сок от 1 резен лимон
1 ч.л. сусамов тахан
1 ч.л. годжи бери
1 резен джинджифил
1 ч.ч бульон от варенето на броколи


Приготвяне:
*Сварете броколите във вряща подсолена вода за около 5-6 минути. Запазете 1 ч.ч. от бульона.
Сложете всички продукти за смутито в блендер и миксирайте до еднородност. По желание може да овкусите със сол.


Кюфтенца от броколи
Кюфтенцата може да се направят с карфиол, Романеско или други от този вид, може и с повече зеленчуци. Нищо сложно, сварени зеленчуци, намачкани се правят на кюфтенца:).


Продукти:
1 глава броколи
1 яйце
2-3 с.л. брашно
сол
черен пипер

сос за сервиране / Цезар, млечно-чеснов/


Приготвяне:
Накъсайте броколите на розички и ги пуснете във вряща подсолена вода да се сварят за десетина минути.
Извадете ги, изцедете ги и ги намачкайте с вилица. Добавете яйцето, брашното, солта и черният пипер. По желание може да добавите и някакво сирене: Пармезан, Ементал и др.
Разбъркайте добре.
Загрейте малко зехтин в тиган и изсипвайте по 1 с.л. от сместа. Изпържете кюфтенцата от двете страни на средна температура на котлона. Извадете ги върху салфетка да се отцедят от мазнината.
Поднесете със сос.




Баница "хармоника"


В къщи баниците се уважават:) много:), това е и причината непрекъснато да разнообразявам с тях, като визия, като начин на приготвяне или вкус.
Баница хармоника е поредният експеримент на тази тема и определено си заслужи местенцето тук:). Много са вариантите, всеки приготвя тази баничка според любимата му рецепта, но подреждането на корите е по идентичен начин. Аз използвам рецептата за баница с газирана вода, като съвсем леко кривнах от нея, заменяйки олиото с масло.

Честит 8 март!


Честит празник!
Бъдете щастливи и обичани майки и любими!
Бъдете нежни и красиви, истински дами!
Бъдете горди и уверени, вдъхновени и успяващи!
Бъдете просто - жени!
Живи и здрави бъдете и винаги създавайте и раздавайте красота около вас!
По традиция черпя с ... бонбони:)

Предизвикателност, нежност, изкушение, финес, стил, елегантност, изисканост, очарование… това са малка част от епитетите, с които бих описала тези бонбони, но също така и … жените - изключителните съвременни жени. Опиташ ли веднъж, се пристрастяваш, а удоволствието да се наслаждаваш на всяка хапка понякога води до зависимост, от която не можеш, а и не искаш да се откажеш. Моят избор за днешният празник са едни много популярни шоколадови кошнички, които могат да се напълнят с всевъзможни вкусотии:

Шоколадова паста с шоколадов сос


Отдавна търся шоколадова паста и все не откривам. В Италия попаднахме на паста с мастило от сепия, както и на други интересни видове. След дългото търсене:) реших да си я направя в къщи, защо не, след като може да се прави домашна паста, защо и да не е шоколадова? Оказа се ,че не съм първият човек, комуто е хрумнала подобна идея.
Ще използвам публикацията, за да напиша малко повече за пастата, далеч съм от мисълта, че съм специалист, просто това е полезна информация, която ще събера тук, след като изчетох достатъчно материал по темата.

Благодаря на Ева Тонева, която ми вдъхна кураж и ми помогна с насоки да направя първата си домашна паста:), благодаря ѝ също и за емоционалната среща:) и чудесният ден. Еви, мила, далеч съм от твоите кулинарни фотографски възможности, но се получиха нещата:))) Между другото тайничко се надявах да презентираш такава паста, а и нали обеща лазаня:))) та ако ги съчетаеш много ще се радвам.

Сега да се върнем към моите размисли и страсти:)))
Класическата рецепта за паста е в следното съотношение: 1 яйце - 100 гр брашно. В някои рецепти се добавя зехтин, а пък ако е необходимо се добавя и малко количество вода.
От там нататък импровизации безброй. Например ако желаете може да добавяте естествени оцветители като какао, пюрета от спанак, тиква, цвекло, ягоди и т.н., нужно е обаче като добавите суха съставка, да извадите същото количество и от брашното, същото е с течните съставки, като при тях варианта е или да добавите още малко брашно, или да замените количеството на яйцата.
От избраните продукти се замесва тесто, което е твърдо. Тестото не трябва да лепне. След като се замеси се завива със стреч фолио и се оставя да престои за 30-40 минути на стайна температура. Разточва се на кора с желаната дебелина и от нея се изрязват желаните изделия: талятели, равиоли, папардели и т.н.
Готовата паста е добре да се приготви веднага, нали за това се прави домашна паста:), но ако това е невъзможно, може да се остави да изсъхне на стайна температура и да се съхранява в добре затворена кутия в хладилник за няколко дни.
Прясно приготвената паста изисква значително по-малко време за варене. Горе-долу за около 4-5 минути е готова.
Ами това е, след като знаем тези неща вече може да си приготвим различни видове паста:). И моето първо предложение е за:




Шоколадова паста с шоколадов сос
*По принцип пастата въпреки, че е шоколадова може да се поднесе както със сладък, така и със солен сос, например със сос от сирена.

Приготвяне:
150 гр брашно
50 гр какао
2 яйца

за соса:
100 мл прясно мляко или течна сметана
100 гр бял шоколад

банани


Приготвяне:
Пресейте брашното и какаото в купа. Добавете яйцата и замесете тесто. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л. вода. Тестото е твърдо.
Увийте го в прозрачно домакинско фолио и го оставете да престои за около 30-40 мин.


Разточете го върху леко набрашнен плот на кора с желаната дебелина, около 2-4 мм. * Моето тесто изобщо не залепваше и дори го разточих върху повърхност без брашно.


Навийте кората на руло и нарежете на филийки, с ширина 1-2 см. Развийте "филийките" и ще получите дълги ленти.



Ако желаете може да оставите част от пастата да се изсуши на стайна температура, а другата да приготвите в момента, като за нея също е нужно да преседи на стайна температура, за десетина минути, да засъхне. Имайте предвид, че тя ще засъхне във формите, в които я направите.




Сложете в съд на котлон вода с малко сол и 1 с.л. зехтин да заври. Когато заври пуснете пастата и варете за около 4-5 минути. Извадете пастата, отцедете я.
Направете соса като загреете млякото или сметаната на котлона до кипване. Отстранете от котлона и добавете парченцата шоколад, разбъркайте до хомогенност. Като се охлади и започне да стяга го изсипете в чиния, отгоре сложете пастата, декорирайте с кръгчета банан и нарязан шоколад.